Casa Batlló je jednou z dvoch veľkých budov navrhnutých Antonim Gaudím na Passeig de Gràcia. Návštevníkov udivuje najmä svojou abnormálnosťou a ohromujúcou kreativitou.

Budova známa ako Casa Batlló bola pôvodne postavená Gaudího učiteľom Emiliom Salas Cortésom v roku 1877 a rodina Batlló, mimochodom v Barcelone veľmi dobre známa, ju kúpila až neskôr v roku 1900 hlavne kvôli jej centralizovanej polohe, kedže sa nachádza uprostred Passeig de Gracia, ktorá bola začiatkom 20. stročia mimoriadne preslávená módna oblasť. Josep Batlló pracoval v textilnom priemysle a jeho manželka Amàlia Godó Belaunzarán pochádzala z rodiny, ktorá založila najpopulárnejšie noviny v meste - La Vanguardia. Obaja boli otvorení neobvyklým inováciam, chceli, aby ich dom bol jedinečný a vynikal kreativitou, preto touto prácou poverili Gaudího. A tak sa aj stalo.

V roku 1904 si Josep Batlló najal Gaudího, aby pretvoril ich domov. Spočiatku bolo plánom zbúrať celú budovu a postaviť úplne nový dom, no uznávaný katalánsky architekt presvedčil majiteľa, že renovácia bude stačiť a bez obmedzenia svojej tvorivosti sa pustil do práce. Projekt bol kompletne dokončený v roku 1906.

(Josep Batlló s rodinou)

Miestny názov budovy je Casa dels ossos (Dom kostí). Vyzerá veľmi pozoruhodne, rovnako ako všetko, čo Gaudí navrhol, pričom to môžeme identifikovať ako modernu alebo secesiu v užšom slova zmysle. Prízemie je tvorené dunamy, nepravidelnými oválnymi oknami a neunikne nám ani jemná sochárska práca. Zdá sa, že cieľom dizajnéra bolo úplne sa vyhnúť priamym líniam. Väčšina fasády je zdobená mozaikou z rozbitých keramických dlaždíc, ktoré začínajú v zlato-oranžovej a prechádzajú do zeleno-modrej. Strecha je klenutá a ľudia ju pre jej pestré farby prirovnávajú k jašterovi. Všeobecná teória stavby spočíva v tom, že zaoblená časť naľavo od stredu, končiaca v hornej časti vežičky a kríža, predstavuje kopiju Svätého Juraja, patróna Katalánska, teda Gaudího rodného domova.

Za jeden z najviac neobvyklých priestorov je považované podkrovie. Predtým to bola oblasť služieb pre nájomníkov bytov v budove a nachádzali sa v nej práčovne či skladovacie priestory. Je známa jednoduchými tvarmi a stredomorským vplyvom použitím bielej farby na stenách. Obsahuje sériu šesťdesiatich reťazových oblúkov predstavujúcich rebrá zvieraťa a niektorí sa domnievajú, že je to hrudník chrbtice draka, ktorá je zastúpená na streche.

Noble floor, vo voľnom preklade vznešené poschodie, má viac ako sedemsto štvorcových metrov a je to hlavné poschodie budovy. Dostanete sa sem cez súkromnú vstupnú halu, ktorú zdobia strešné okná pripomínajúce korytnačky a klenby v zakrivených tvaroch. V roku 2002 otvorilo dvere verejnosti ako súčasť Medzinárodného roka Gaudího. Casa Batlló sa stretol s veľmi neočakávaným úspechom a návštevníci sa dychtivo pozreli na zvyšok domu. O dva roky neskôr, na oslavu stého výročia od začiatku renovačných prác, bolo obnovené piate poschodie a pribudla možnosť dostať sa na strechu. V roku 2005 bol dom vyhlásený za svetové dedičstvo UNESCO a niektoré časti sú stále obývané.

(Viac fotografií nájdete na tomto odkaze)

Info pre turistov

Adresa: Passeig de Gràcia, 43, 08007 Barcelona

Web: www.casabatllo.es

Kontakt: +34 932 16 03 06

Otváracie hodiny: Pondelok až nedeľa od 9:00 do 21:00 hod.

Vstupné: Vstupné je podľa mnohých až neprimerane vysoké. Deti do 7 rokov to majú úplne zadarmo, pre deti od 7 do 18 rokov, študentov a seniorov je vstup za 20,5€ a najviac si zaplatia dospelí, ktorých táto prehliadka bude stáť 23,5€. Ak teda uvažujete nad návštevou Casa Batlló, odporúčame zakúpiť si lístky vopred online, pretože obzvlášť počas sezóny je veľmi pravdepodobné, že sa dnu kvôli dlhým radám ani nedostanete. Častokrát to býva nemožné.

Najlepší spôsob, ako sa sem dopraviť, je metrom linkami L2, L3 a L4 priamo na ulicu Passeig de Gràcia alebo autobusmi H10, V15, 7, 22 a 24.

Odporúčané hotely v blízkosti Casa Batlló

Hotel Lleó ***

Hodnotenie: 8,6/10

Adresa: Pelai, 22-24, Ciutat Vella, 08001 Barcelona (0,7 km od Casa Batlló)

Hotel Lleó sa nachádza vedľa barcelonského námestia Plaza Catalunya a známeho bulváru Las Ramblas. Ponúka vám malý strešný bazén so slnečnou terasou a ležadlami, bezplatné Wi-Fi pripojenie na internet a izby s TV s plochou obrazovkou...


Yeah Barcelona Hostel

Hodnotenie: 9,4/10

Adresa: Carrer Girona, 176, Eixample, 08037 Barcelona (0,9 km od Casa Batlló)

Hostel Yeah Barcelona je výhodne situovaný len 10 minút chôdze od oboch majstrovských diel Gaudího, chrámu Sagrada Familia a budovy La Pedrera. Ponúka bezplatné Wi-Fi pripojenie na internet a recepciu s nepretržitou prevádzkou. Vo všetkých izbách je k dispozícii súkromná kúpeľňa so sprchovacím kútom...


Hotel Barcelona Center ****

Hodnotenie: 8,4/10

Adresa: Balmes, 103-105, Eixample, 08008 Barcelona (0,5 km od Casa Batlló)

Hotel Barcelona Center sa nachádza 400 metrov od ulice Passeig de Gracia a 10 minút pešo od námestia Plaza Catalunya. Počas pobytu môžete zadarmo využívať saunu, malú posilňovňu a strešnú hydromasážnu vaňu. Moderne zariadené klimatizované izby v hoteli Barcelona Center majú satelitnú TV a bezplatné pripojenie na internet cez modem. Sú vybavené minibarom...

zdroj: casabatllo.es, booking.com, wikipedia.com

foto: casabatllo.es

Jestper9

6
2017-05-03 12:40:41

Ten chlapík na fotke ako Albov predok vypadá :)

samofcb

5
2017-05-03 13:49:52

Casa Batlló aj s la pedrerou aj s parkom guei su nadherne gaudiho diela, nehovoriac o sagrade, vsetky som nastivil a vrelo vsetkym odporucam, ak ste v barcelona mali by ste ich vsetky nastivit, casa battlo je inspirovana prirodnou (

samofcb

4
2017-05-03 14:01:22

*prirodou, balkony maju byt ako lebky a cele je to inspirovane prirodou, to sa dozvie ked tam pojdete na prehliadku.

samofcb

2
2017-05-03 14:01:23

*prirodou, balkony maju byt ako lebky a cele je to inspirovane prirodou, to sa dozvie ked tam pojdete na prehliadku.

Azulgranas

7
2017-05-03 17:39:19

Výborný článok !

BarcaFan4502

1
2017-05-04 12:10:51

Najkrajsie mesto sveta-barcelona

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.