Bývalý tréner prvého tímu FC Barcelona aj argentínskeho národného družstva Gerardo Martino, vo futbalovom svete dobre známy pod menom Tata, poskytol rozhovor rádiovej stanici SuperDeportivo. Skúsený manažér hovoril o viacerých témach, ktoré sa dotkli aj hráčov Blaugranas.

Barcelona a Argentína

"Do môjho pôsobenia v Paraguaji som sa cítil byť samým sebou. Počas mojej etapy v Newells však už nie, začal som totiž veriť tomu, že budem veľa trpieť a prestanem si to celé užívať tak, ako predtým. Miesta, kde som sa cítil byť najvzdialenejší od samého seba boli dva posledné tímy, ktoré som koučoval - Barcelona a argentínska reprezentácia."

Pôsobenie v Španielsku

"Pokiaľ sa na to pozrieme po štatistickej stránke, v Barcelone a v reprezentácii moje celky odohrali viacero finálových zápasov. V La Lige sme niečo ako finále ligy odohrali proti Atléticu Madrid, potom sme hrali finále Copa del Rey a ďalšie dve finále sme odohrali v Copa América. Dosiahli sme štvrťfinále v Lige majstrov a vyhrali sme Španielsky superpohár. Z môjho uhla pohľadu by jedno štvrťfinále, jeden titul a jedno neúspešné finále nebolo nič zlé, avšak, pochopiteľne, v zraku tohto futbalu je to katastrofa. Po tom, čo som opustil Barcelonu, som sa, samozrejme, cítil veľmi nešťastne, ale myslím si, že v argentínskej reprezentácii sa mi darilo dobre."

Neúspešné finále proti Čile

"Situácia v Argentíne by sa nezmenila či už by sme tituly vyhrali, alebo nie. Ide o niečo viac, po mojom odchode sa to ešte zhoršilo a zhruba rok alebo viac sme nemali žiadne riešenie. Nastala hlboká kríza, bolo to niečo viac ako iba reprezentácia, argentínsky futbal ako taký bol v útlme. Nutná bola pomoc ľudí, ktorá však neprichádzala, a tak to hráči vôbec nemali jednoduché. Preto si teda myslím, že titul z Copa América by nezmenil nič."

Messi a Mascherano vytvárali základné jedenástky?

"Nie, nie, nie. Je to len to, čo sa dobre predáva. Žurnalistika prináša len také informácie, ktoré chcú ľudia. O týchto okamihoch som počul veľa a počul som veľa aj od trénerov, ktorí to dementovali, ale ľudia v to veria i naďalej. Na týchto informáciách je toho veľa vymysleného."

Messi

"Nemyslím si, že všetky možnosti reprezentácie sa týkajú len jeho. Argentína je konkurencieschopná aj bez neho. Pokiaľ sa rozprávame o neúspešných finálových zápasoch, by bolo treba urobiť analýzu toho, čo by povedali ľudia na tri účasti na troch prestížnych medzinárodných turnajoch, v iných krajinách. Ak to nazývame sklamaním, je to len znamenie toho, na akej vysokej úrovni sa naša reprezentácia nachádza."

Zdroj: marca.com
Foto: archív, marca.com

BarcaFan4502

11
2017-05-20 19:31:51

tata bol slaby trener

emiliano

0
2017-05-26 08:25:21

Bol som s ním nespokojný, ale s odstupom čase ho nehodnotím tak kritický, prevzal tím, kde si nikoho nevybral, prišiel iba Ney a ten sa adaptoval.Potom prišiel LE a ten dostal darček, MSN, to už sa adaptoval Ney, prišiel Suarez a začali to válet, prišlo treble a sláva.Ale tím bolo treba doplniť v zálohe, a ja to hovorím stále, LE to nezvládol. Ale kvalita trénera sa ukazuje pri výbere hráčov, tam je to umenie vedieť, čo pasuje a čo nie. Lebo tréningy sú dnes prepracované, modely sú rovnaké, vedú ich asistenti. Umenie je nájsť vhodné typy, aby bol tím vyvážený, v zálohe sme potrebovali tvorivosť, po odchode Xaviho nastala diera a prišli tam takí odrážači lopty najmä dozadu, ostal len Iniesta ako umelec a pribúdli mu roky. Útok ostal odrezaný vpredu.

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.