Fanúšikovia FC Barcelona sú v tomto tisícročí zvyknutí na nespočetné množstvo titulov, ktoré jej hráči získavajú každoročne len s malými prestávkami. Pokiaľ Katalánci trofej dokonca v sezóne nezaknihujú, culés daný ročník považujú za sklamanie, avšak vždy to takéto sebavedomé v tábore Blaugranas nebolo. Presuňme sa v čase napríklad do roku 1992, keď získala Barca svoju prvú Ligu majstrov a pripomeňme si protagonistov tohto legendárneho triumfu, z ktorého posolstva čerpáme dodnes.

Práve dnes si pripomíname unikátne dvadsiate piate výročie chvíle, keď Katalánci prvýkrát dosiahli samotný vrchol. FC Barcelona po góle Ronalda Koemana zo stojedenástej minúty získala prvý raz vo svojej histórii najprestížnejšiu európsku klubovú súťaž Champions League. Káder Azulgranas, ktorý koučovali ikonický Johan Cruyff ako prvý tréner a nemenej legendárny Carles Rexach ako druhý manažér s pomocníkom Bruinsom Slotom, vyzeral takto.

Zubizarreta

Gólman, železná skala. Vo finále nechýbal, samozrejme, s číslom jeden v základnej jedenástke. Odohral stodvadsať minút. Predviedol niekoľko bravúrnych zákrokov. Po tom, čo opustil Barcu, putoval do Valencie, kde i zavesil kopačky na klinec. Neskôr sa stal športovým riaditeľom Athletic a FC Barcelona. V súčasnosti účinkuje v direktíve klubu Olympique de Marseille.

Nando

Obranca. Vo finále účinkoval s číslom dva v základnej zostave. Po svojom pôsobení v Barcelone odišiel do Realu Madrid a neskôr hral aj za Espanyol. Koniec preňho znamenali neprestávajúce zdravotné problémy, pre ktoré bol nútený ukončiť profesionálnu kariéru. Aktuálne žije v Andalúzii, kde pôsobí v niekoľkých podnikoch mimo futbalovej sféry.

Amor

Stredopoliar. Finále nehral pre trest. Po tom, čo odišiel z Camp Nou, strávil isté obdobie vo Fiorentine, Villarreali aj Livingstone. Neskôr sa stal v Barce zodpovedným za prácu s mládežou, aby však následne Katalánsko opustil a zavítal do Austrálie, kde len pred niekoľkými dňami musel opustiť pozíciu hlavného trénera Adelaide United.

Koeman

Zadák. V základnej XI nechýbal. Odohral 120 minút a v stojedenástej minúte zaznamenal víťazný presný zásah. Jeho hráčska kariéra pokračovala vo Feynoorde a neskôr sa nechal zlákať aj na post kouča, a to konkrétne v Barcelone (ako asistent), Vitesse, Ajaxe, Benfice, PSV, Valencii, AZ Alkmaar, Feynoorde, Southamptone a Evertone (kde pôsobí dodnes).

Ferrer

Obranca. Finále odohral ako Cruyffov hráč základnej jedenástky s číslom tri. V hre pobudol plných 120 minút. Po tom, čo ako odchovanec klub opustil, zavítal do Chelsea a kariéru začal ako tréner. Riadil Vitesse, Córdobu aj Mallorcu, v súčasnosti však pôsobisko nemá.

Bakero

Stredopoliar. Vo finále nastúpil s číslom šesť a odohral ho celé. Jeho gól v Kaiserslauterne dal Barcelone šancu do zápasu vo Wembley vôbec nastúpiť, a tak ho po jeho odchode do Mexika fanúšikovia Azulgranas oslavovali ako ikonu. Neskôr sa stal trénerom a vyskúšal si okrem iných aj koučovanie Realu Sociedad či Lech Poznane.

Goikoetxea

Útočník. Do finále prišiel ako striedajúci hráč s číslom šestnásť v 65. minúte, keď nahradil Salinasa a odohral tak päťdesiatpäť minút. Po transfere z Katalánska účinkoval okrem Athletic i v Yokohame Marinos a Osasune. Neskôr bol súčasťou trénerského tímu Osasuny a Xerezu.

Stoičkov

Útočník. S číslom osem hral od začiatku a odohral 120 minút. Po tom, čo opustil Barcu, hral za CSKA Moskva, Al-Nasr v Saudskej Arábii, Kashiwa Reysol v Japonsku a Chicago Fire, respektíve FC United v Spojených štátoch amerických. Vyskúšal si post lodivoda a v súčasnosti pracuje ako komentátor v Miami.

Laudrup

Útočník. S číslom deväť hral od začiatku plných stodvadsať minút. Jeho ďalšími kariérnymi zastávkami boli Real Madrid, Vissel Kobe v Japonsku a Ajax. Svetu trénerskej lavičky sa nevyhol ani on, koučoval okrem iných Getafe či Spartak Moskva a aktuálne je manažérom katarského Al-Rayyan.

Eusebio

Záložník, ktorý odohral vo finále s číslom jedenásť 120 minút. Po Barcelone si obliekal farby Celty Vigo aj Valladolidu. Neskôr sa vydal na trénerskú cestu, viedol Celtu aj Barcu B, aby aktuálne koučoval úspešným spôsobom Real Sociedad.

Begirstain

Útočník. Vo finále nehral, stretnutie strávil s číslom štrnásť iba na lavičke náhradníkov. Po Barcelone v kariére pokračoval v Deportive a Japonsku. Neskôr, keď zavesil kopačky na klinec, sa stal súčasťou direktívy Blaugranas a v súčasnosti mu patrí post športového riaditeľa Manchestru City.

Cristóbal

Obranca. Vo finále nehral. Nebol ani na lavičke náhradníkov. Jeho ďalšími pôsobiskami boli Oviedo, Espanyol a PSG. Ako kormidelník si vyskúšal tímy Santa Eulalia, Ženeva, Damm a Deportivo B (dodnes).

Nadal

Obranca. Vo finále nehral, celý duel strávil s číslom 15 na lavičke. Kopačky zavesil na klinec v Mallorce a neskôr v tomto celku ostal, keď sa stal členom jeho vedenia. Dnes je jeho športovým riaditeľom.

Juan Carlos

Obranca. V základnej jedenástke s číslom päť nechýbal. Jeho poslednými družstvami sa po Barce stali Valladolid a Valencia. Vo svojej kariére pokračoval ako kouč, rozhodol sa zotrvať vo Valladolide.

Witschge

Stredopoliar. Vo finále nehral. FC Barcelona bola len prechodcom jeho viacerých ďalších mužstiev, keď aktívne neskôr pôsobil v drese Girodinsu, Blackburnu, Ajaxu, Den Haagu a Oity Trinita. Po ukončení profesionálnej kariéry sa stal trénerom béčka Ajaxu.

Salinas

Útočník. Vo finále nastúpil s číslom sedem a odohral šesťdesiapäť minút. Po tom, čo opustil FC Barcelona, našiel útočisko v Deportive, Sportingu Gijón, Yokohame a Deportive Alavés. Neskôr sa stal futbalovým komentátorom a začal dokonca aj podnikať.

Serna

Obranca. Vo finále nehral. Po Barce jeho ďalšie kroky viedli do Deportiva, Mallorcy, Granady a Celty. Vo svete futbalu ostal a začal sa podieľať na mlážníckom procese v Sevilli. Dnes žije v hlavnom meste Andalúzie i naďalej a pracuje ako veľvyslanec FC Barcelona.

Guardiola

Záložník, ktorého netreba dvakrát predstavovať. Vo finále nastúpil s číslom desať a odohral stodvanásť minút, svoje miesto totiž osem minút pred koncom prenechal Alexancovi. Canterano si vyskúšal po odchode z Camp Nou hranie v Brescii, Ríme, Al-Ahli a Dorados. Mimoriadne úspešná je jeho manažérska kariéra, keď len v Barcelone získal štrnásť z devätnástich možných trofejí a darilo sa mu aj v Bayerne Mníchov. Dnes pôsobí v Manchestri City.

Alexanco

Obranca. Vo finále odohral s číslom dvanásť osem minút. Vystriedal Guardiolu v stodvanástej minúte. Ako kapitán tímu mal tú česť dvihnúť prvú trofej histórie Azulgranas z Ligy majstrov nad svoju hlavu ako prvý. Kopačky zavesil na klinec práve na Camp Nou. Aktuálne pracuje ako športový riaditeľ vo Valencii.

Busquets

Brankár. Duel strávil na lavičke s číslom trinásť. Otec Sergia Busquetsa pôsobí v klube dodnes, keď pracuje s mládežou.

Zdroj: sport.es
Foto: sport.es

Dr-QQ

1
2017-05-20 16:35:42

Begiristain.

BarcaFan4502

3
2017-05-20 19:52:51

legendarna 11tka

rony46

2
2017-05-21 08:55:29

Klobuk dole pani.Ste legendy.

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.