Everton sa na prestupovom trhu počas tohto leta nenudí, no ich najinteligentnejším ťahom by podľa všetkého mohla byť kúpa Sandra Ramíreza. Z Kanárskych ostrovov až na Merseyside, takáto bola útočníková cesta do Premier League.

V lete obrovských prestupov naprieč celou Európou Sandro Ramírez, ktorého kúpil Everton za zhruba šesť miliónov eur, tak trochu vyčnieva. Dvadsaťjedenročný futbalista má status jedného z najtalentovanejších útočníkov na svete, keď v drese Málagy strelil v uplynulej sezóne šestnásť gólov v tridsaťjeden dueloch. Pre svoju enormne nízku výkupnú klauzulu bol však odchod len otázkou času.

Pred tým, ako sme sa dozvedeli o sankciách od FIFA, sa ako najpravdepodobnejší javil jeho odchod do Atlética Madrid, šepkalo sa i o Reale Madrid, no hráča napokon získal Everton. "O Sandra sme sa zaujímali intenzívne. Je to stroj na góly, stále však mladý a s obrovskou budúcnosťou," povedal o ňom neskôr Ronald Koeman.

Everton zaplatil viac za Jordana Pickforda, Davyho Klassena aj Michaela Keana, no hodnota Sandra by mohla byť vyššia. Mladík je nesmierne talentovaný, keď svoju kariéru naštartoval v minulom ročníku v Málage, no doteraz v nemalej miere profituje z výchovy, ktorú mu dala Barcelona. Jordi Gris, klubový skaut pôsobiaci na Kanárskych ostrovoch v rozmedzí rokov 2006 až 2011, je tým, kto ho objavil.

"Ako mládežník začínal v Las Palmas. Sledovať som ho začal, keď hral za Infantil B, čo je tím do trinásť rokov, čo bolo zhruba jeden rok pred tým, ako herne explodoval. Posunuli ho do skupiny starších chlapcov a zaznamenal neuveriteľné množstvo presných zásahov," povedal Gris v rozhovore SkySports.

"Pri pohybe bez lopty mal prirodzený talent, rovnako ako pre svoju schopnosť hrať obomi nohami, čo mu vydržalo dodnes. Veľmi v samého seba veril a neustále si pýtal loptu, čo bolo pre dvanásťročného chlapca medzi štrnásťročnými netradičné. Oproti ostatným vyčnieval a jeho počet gólov na Kanárskych ostrovoch bol neuveriteľný."

Gris, ktorý dotiahol z Kanárie do Barcelony Maura Icardiho niekoľko rokov predtým, za futbalistu urgoval. "Hovoril som s Albertom Benaigesom, vtedajším riaditeľom akadémie, no v tom čase o ďalšieho útočníka nestál. Vtedy už mali na tomto poste sľubného Jeana Marieho Dongoua."

Gris bol však neoblomný a Benaiges sa neskôr rozhodol presunúť Dongoua do vyššej skupiny, keď tak Sandro mohol zavítať do kategórie pätnásťročných. "Išiel po ňom Real Madrid, no, našťastie, sme už mali všetko v tom čase dohodnuté. On aj jeho rodina boli fanúšikmi Barcelony, a tak mal v tom, čo chcel, jasno."

Sandro na začiatku okúsil, aké náročné je prispôsobiť sa v klube vzdialenom tisíctristo kilometrov od svojho domova, no jeho schopnosti boli nespochybniteľné. Stal sa dôležitou súčasťou tímu Cadete B, ktorý vyhral v Manchestri roku 2010 Nike Premier Cup, keď jednu šatňu zdieľal s hráčmi ako napríklad Héctor Bellerín či Sergi Samper. Pre svoju obrovskú gólovú potentnosť si v roku 2013 vyslúžil povýšenie do Barcelony B.

Pri svojom debute v prvom tíme Blaugranas strelil v auguste 2014 proti Villarrealu Sandro gól, no konkurencia Messiho, Neymara a Suáreza bola naňho priveľká. Sandro si pripísal v tridsiatich dvoch dueloch sedem presných zásahov a počas dvoch sezón v áčku Barcelony získal mnoho trofejí, no s cieľom dostávať viac minút putoval do Málagy.

"Keď do Barcelony privádzame mladého futbalistu, uvedomujeme si, že dotiahnuť ho do prvého tímu bude veľmi, veľmi náročné. Je jasné, že som si nikdy nemohol byť istý, že sa to podarí práve jemu, no vždy som vedel, že z neho bude skvelý futbalista. Bolo fantastické vidieť, ako žiaril v Málage," hovorí Gris.

Počas úspešnej sezóny v Andalúzii ukázal Sandro enormnú zrelosť, v útoku Málagy žiaril hneď pod tromi manažérmi, ktorých klub vystriedal. Na konci sezóny mal na svojom konte v porovnaní so svojimi spoluhráčmi dvakrát viac gólov ako jeho spoluhráči. Pamätný bol najmä zásah do siete Barcy, ktorý prišiel po nádhernom sóle pri skvelej výhre 2-0.

Málaga vyhrala bez neho v základnej jedenástke len jeden z jedenástich stretnutí, keď mal pre mužstvo enormnú dôležitosť. "Nie je jednoduché nájsť hráča, ktorý by hral vo svojej prvej sezóne takto. Asi by som ho mal zavrieť do svojho domu, aby som si bol istý, že neodíde," žartoval krídelník Jony.

Sandro predvádzal neúnavné výkony a hral nesmierne efektívne, no najúžasnejšie na jeho pôsobení v Málage boli práve góly, ktoré strieľal nesmierne pravidelne. Zásahy zaznamenával hlavou, obomi nohami, aby v októbri prekonal Atlético dokonca krásnym spôsobom z priameho kopu.

"To je presne on. Málaga mu dala príležitosť a verila mu, a to sa vyplatilo. To, ako vedel útočiť, prekvapilo všetkých, no toto je jednoducho chlapec, ktorý na sebe tvrdo pracuje, ktorý sa chce zlepšovať a je do futbalu zbláznený. Preto, aby sa stal profesionálom, sa narodil. Pokiaľ z neho spravíte dôležitého hráča, ktorý bude hrávať, odvďačí sa vám za to."

Na túto lekciu by zabúdať nemal jeho nový manažér. Koeman nedokázal vytiahnuť to najlepšie z iného produktu Masíe Gerarda Deulofea, no Sandrova tvrdá práca a neoblomnosť z neho robí lepšieho kandidáta na úspech. Pri svojej rýchlosti a intenzite bude skvelou alternatívou za Romela Lukakua, no Holanďan ho používať bude môcť aj na krídlach.

"Rýchlosť a boj do poslednej minúty, ktorý so sebou Premier League prináša, bude Sandrovi sedieť. Znamenať to pre neho bude viac výhod. Pri otváraní priestoru bol pre svojich spoluhráčov vždy veľmi platný. Videl som to, už keď bol chlapec, a videl som to aj teraz na EURE U21," hovorí Gris.

"Pokiaľ ho sledujete v rozhovoroch, vidíte, že je to nesmierne pokorný chlapec. Je dokonca pomerne hanblivý, nenarozpráva toho veľa, no je to dobrý človek a talentovaný futbalista. Myslím si, že Evertonu sa upísal skvelý útočník, ktorý má stále obrovský priestor na zlepšovanie."

A cena? "Za šesť miliónov na dnešnom prestupovom trhu..." Gris sa odmlčí a hľadá správne slová. "Hombre, za takúto sumu hráčov ako Sandro dnes nekúpiš."

Zdroj: skysports.com
Foto: skysports.com, sport.es

barca888

22
2017-07-08 14:21:56

Nech sa darí, aby sme sa jedného dňa ešte chytali za hlavy:-DDD

Daniel9

12
2017-07-08 15:18:39

Tak Everton je jeden s mojich naj klubov dúfam že sa presadí :) ale ináč Everton dosť posiluje, dúfam v LIGU MAJSTROV :))

fantomas

6
2017-07-08 15:47:10

Dosť posiluje. Hlavne preto, že Lukaku pôjde pravdepodobne do United (stále sa nedá úplne vylúčiť ani Chelsea, aj keď v United mu už chýba iba prehliadka a podpís).

Daniel9

4
2017-07-08 16:24:13

Neviem kde som čítal že ak by Lukaku nestrelil ani jeden gól v PL Everton by bol tam kde je :)

Daniel9

4
2017-07-08 16:24:45

Takze až tak naňho neboli odkázaný budú mat lepsi ročník o veľa :)

fantomas

2
2017-07-08 22:41:30

Na ôsme miesto mali náskok 15 bodov, takže toľko k tomu. :) 9 čistých bodov však jeho gólmi Everton získal (tj, ak by všetky zápasy skončili bez jeho gólov, mali by o 9 bodov menej). Ak by sme prirátali asistencie, bolo by to 13 bodov.
V PL je to aj tak blbosť hodnotiť takto. Tam má každý gól cenu zlata, keďže gólové hody a jednoznačné výsledky tam nie sú na dennom poriadku.

fantomas

3
2017-07-08 22:41:41

Za priemerný Everton dal 25 gólov (vyše 40% gólov celého tímu!), takže slabý nebude. Ak dá v United 20, tak to bude veľmi dobrý prestup.

Danny

14
2017-07-08 15:34:37

Len aby sme ho 4-5 rokov nekupovali naspat za 60-80mega :D :D

s1ck

2
2017-07-08 17:20:48

ak tam za 4-5 rokov bude fernandez tak verim tomu že ho kupime za tolko

abstinent

0
2017-07-08 20:31:20

najlepsie je na tom ze zanho zinkasuje prachy malaga a nie my

naqiria

0
2017-07-08 21:17:43

a ako zanho moze zinkasovat barca, ked bol hracom malagy??? uvazuj predtym ako nieco napises

abstinent

3
2017-07-09 12:55:40

mali sme dat klauzulu o nejakych percentach pre FCB.inak sandra sme nemali pustit zadarmo do malagy

Jhonys

3
2017-07-08 20:43:24

Přeju mu to, u nás neměl přes legendární MSN šanci na rozvoj.. na Euru v Polsku sice bůhvíjak nevýčnival, ale přestup si vykopal už v průběhu sezóny. Tak hodně štěstí :)

el_dominiko

4
2017-07-09 17:24:00

Vždy som v ňom videl lepší potenciál ako v Munirovi.

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.