FC Barcelona sa zajtra pokúsi o malý zázrak. Po neúspešnom prvom stretnutí zaujímavého dvojzápasu o zisk Španielskeho superpohára, v ktorom Katalánci podľahli Realu Madrid 1:3, prichádza odveta na štadióne Santiago Bernabéu.

Prvý súboj bol z pohľadu blaugranas, na lavičke ktorých debutoval v rámci oficiálneho duelu Ernesto Valverde, popravde chaotický a nepodarený. Barcelončania síce v prvom polčase bojovali a vytvorili si viacero príležitostí, no Madrid bol jednoznačne lepší a správna tímová chémia sa ukázala najmä po zmene strán.

Skóre stretnutia otvorili Katalánci, no fanúšikovia Azulgranas to nijako neoslavovali. Len vlastný gól si totiž strelil Gerard Piqué, na čo však Txingurriho zverenci dokázali odpovedať premeneným pokutovým kopom. Penaltu, ktorú pre Barcu vybojoval po kontroverznom páde Luis Suárez, premenil Leo Messi.

Biely balet rozhodol o osude duelu v posledných minútach. Krásnymi gólmi sa prezentovali Cristiano Ronaldo a Marco Asensio, hoci prvý menovaný sa stal protagonistom súboja i z iného dôvodu. Popri gólovej oslave si dal totiž dole dres, za čo zinkasoval žltú kartu a následne po nasimulovanom páde v šestnástke Barcelony predčasne putoval pod sprchy. Tým sa to však neskončilo, vo chvíli, keď odchádzal z trávnika, totiž sotil do hlavného arbitra De Burgosa Bengoetxeu a za to si vyslúžil päťzápasovú sankciu.

Zaujímavosťou je, že i keď v prospech Valverdeho ekipy hovorí štatistika najväčšieho počtu získaných Španielskych superpohárov, ktorej Barcelona jednoznačne dominuje, v posledných dvoch finále medzi FCB a Realom zakaždým víťazili Los Blancos. Stalo sa tak aj v Španielskom kráľovskom pohári 2014, aj v Španielskom supepohári dva roky predtým.

Konštatovať musíme aj to, že Merengues sa viac darí vo vzájomných dueloch v rámci Supercopa de España. El Clásico sme v tejto súťaži videli šesť ráz a Madridu sa triumfovať podarilo hneď päťkrát.

Real Madrid

"Možné je všetko, vo futbale nie je rozhodnuté po prvom zápase nikdy, nasledujúci súboj musíme odohrať kvalitne. Barcelona, proti ktorej hráme, je kvalitný tím, ktorý si na svoju príležitosť počká a rozhodne to nebude jednoduché, o tom som presvedčený. V prvom zápase mali šance, hrať musíme až do konca," povedal na predzápasovej tlačovej konferencii Zinedine Zidane, kormidelník Realu. Úradujúci španielsky ligový šampión rozhodne nepristúpi k zajtrajšiemu duelu ľahkovážne.

Pokiaľ sa zajtra Madridu podarí udržať si dvojgólový náskok nadobudnutý na Camp Nou, bude to pre klub znamenať zo Španielskeho superpohára desiatu trofej. Zaujímavosťou je, že Merengues sa predstavili i v prvej edícii tejto súťaže, keď ale prekvapivo podľahli Realu Sociedad.

V prípade úspechu celku z hlavného mesta Španielska budeme v Supercope de España svedkami dvadsiateho tretieho triumfu úradujúceho ligového šampióna. Pre porovnanie, víťaz Copa del Rey sa ocitol na poste víťaza len dvanásť ráz.

V dueli proti Barcelone sa Zinedine Zidane nebude môcť spoľahnúť na spomínaného Cristiana Ronalda, rovnako tak však francúzsky manažér stále k dispozícii nemá stredného obrancu Valleja. Na druhej strane sa však vracia Luka Modrić, ktorý do prvého súboja nemohol zasiahnuť pre trest.

Predpokladaná zostava: Navas - Carvajal, Ramos, Varane, Marcelo - Casemiro, Kroos, Modrić - Isco - Benzema, Bale.

FC Barcelona

V histórii Španielskeho superpoháru padlo už úctyhodných stodeväťdesiatdva gólov, pričom štatisticky viac presných zásahov vídavame v odvetných stretnutiach. Je zrejmé, že pokiaľ sa bude chcieť prvý tím Barcelony tešiť pod novým lodivodom zo svojej prvej trofeje, Katalánci sa budú musieť presadiť strelecky aspoň trikrát.

Súčasné leto pre Barcu nebolo ideálne. Iste, blaugranas dokázali triumfovať v rámci svojho severoamerického turné na prípravnom turnaji International Champions Cupe, no horšie to už bolo (aspoň zatiaľ), čo sa týka prestupovej aktivity. Z Katalánska nadobro odišiel jeden z najlepších hráčov sveta Neymar, ktorý za dvestodvadsaťdva miliónov eur posilnil Paris Saint-Germain. Vedeniu sa navyše stále nepodarilo predať Douglasa, Munira či Turana, s ktorými už Valverde viac nepočíta, a márne sa snaží i o zisk Brazílčanovej náhrady.

Otázkou bude, kto nastúpi v barcelonskom drese na poste ľavého krídelníka, respektíve pravého krajného obrancu. V prvom súboji dostali šancu Deulofeu a Vidal, no príliš sa im nedarilo a na Santiago Bernabéu by tak príležitosť dostať mohli Denis Suárez či Semedo.

Najväčším a najaktuálnejším problémom je však absencia kapitána Andrésa Iniestu, ktorého trápia svalové bolesti a do zajtrajšieho duelu nezasiahne. Alternatívou sú Sergi Roberto a André Gomes.

Predpokladaná zostava: Ter Stegen - Vidal, Piqué, Umtiti, Alba - Rakitić, Busquets, Sergi Roberto - Denis, Suárez, Messi.

Info pre tipérov

Info o zápase

Dátum: 16. august 2017 (streda)

Čas: 23:00

Miesto: Santiago Bernabéu, Madrid

Prenos: Na Slovensku sa duel nevysiela

Zdroj: forcabarca.sk
Foto: archív

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.