Fanúšikovia FC Barcelona sú letného prestupového obdobia sklamaní. Predovšetkým preto, lebo prestup Coutinha, ktorý mal na Camp Nou nahradiť Neymara, stroskotal. Pozrime sa však na prestupové leto bližšie v analýze denníka Sport.

V súčte, Katalánci získali piatich hráčov: Gerard Deulofeu, Nelson Semedo, Paulino a Ousmane Dembele. Takisto sa vrátil Thomas Vermaelen. Zaznamenali sme zmeny na trénerskej lavičke, keď Luisa Enriqueho nahradil Ernesto Valverde. Z klubu však niekoľko hráčov aj odišlo:

Neymar do PSG na trvalý prestup, Tello do Betisu na trvalý prestup, Masip do Valladollidu na trvalý prestup a potom zvyšok na hosťovanie: Marlon do Nice, Samper do Granady, Douglas do Benfiky, Munir do Alavésu.

Pozitívna stránka

S príchodmi Deulofea a Dembélého má Barca viac možností ako narúšať hru súpera. Jeden z nich naskočí na miesto Neymara - zrejme Francúz - a ten druhý bude sedieť na lavičku a čakať na svoju šancu zmeniť priebeh hry.


Deulofeu sa môže stať najväčším víťazom neschopnosti Barcelony upísať Coutinha a Angela Di Mariu. Bez nich má odchovanec Barcelony veľkú šancu na minúty. V prvých zápasoch sezóny vyzeral, že mu dobrodružstvo v Evertone a Miláne pomohlo dozrieť. Je pripravenejší, ochotný bojovať a menej hrá na seba.

Viac fyzická Barcelona

S príchodom Paulinha a Semeda urobila Barca krok vpred. Brazílčan je zvyknutý hrávať medzišestnástkový futbal. Xavi a Busquets v rozhovoroch podčiarkli fakt, že proti Paulinhovi sa nehrá najlepšie. Semedo na druhej strane je po čiare zvyknutý nabehať množstvo kilometrov. Od neho sa očakáva, že sa predvedie v útoku a z Benfiky prišiel len za 30 miliónov eur.

Množstvo formácií

Valverde v predchádzajúcich zápasoch dal jasne najavo, že sa pokúša o nový systém. Doteraz vyskúšal formácie 4-3-3, 3-5-2, 4-4-2 a 4-2-3-1. V príchodom Coutinha sa očakávalo rozostavenie 4-2-3-1, ale keďže neprišiel, bez Brazílčana je veľmi pravdepodobné, že Barcu v zápasoch často uvidíme v rozostavení 4-3-3, ktoré často používal aj Luis Enrique. Valverde sa zároveň snaží naskočiť aj na vysoký presing a mierne pozmenil pozície pre Busquetsa a Rakitiča. Okrem toho, Chorvát hráva o čosi ďalej od pokutového územia súpera a viac v centrálnej pozícii.

Otázniky

Vplyv Dembélého

Najdrahší prestup v klubovej histórii je síce obrovský talent, no zatiaľ sa neprejavil naplno. Blaugranas investovali do hráča s najväčším potenciálom na svete, no má len 20 rokov a stále sa rozvíja. Hráč v poslednom rozhovore priznal, že v lete 2016 prestup do Barcelony odmietol preto, lebo na najvyššej úrovni hral iba šesť mesiacov. V Dortmunde dostal vynikajúcu príležitosť pre rozvoj, ale je otázne, ako sa mu bude dariť na Camp Nou a či sa zohrá s Messim. Od Dembélého sa očakáva hlad po víťazstvách a schopnosť víťaziť v súbojoch jeden na jedného. Okrem toho aj niečo z futbalového umenia, pretože je to čistý talent.


Úloha pre Vermaelena

Robert Fernandez na tlačovke vyhlásil, že Thomas Vermaelen svojimi výkonmi Ernesta Valverdeho presvedčil natoľko, že si napokon vybojoval miesto v tíme. Stane sa z neho štvrtý stopér. A to aj napriek tomu, že je nesmierne náchylný na zranenia. Byť štvrtým stopérom v Barcelone však nie je maličkosť. Piqué-Umtiti a následne im chrbát kryje Mascherano. Pri množstve zápasov a rotácie je však účasť Vermaelena v hre ďaleko pravdepodobnejšia, než by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Je však Vermaelen na to všetko pripravený?

TIP | Pelé: Odchod Neymara do PSG je nebezpečný


Starostlivosť o Iniestu

Ďalšia sezóna a zdá sa, že úloha Andrésa Iniestu sa nezmení. Ak bude zdravý, je v základe. Doterajšie kroky Valverdeho to naznačujú. Nateraz to naozaj vyzerá tak, že sekundárnu úlohu v tíme plniť nebude. Ani Xavi nehral druhé husle až do príchodu Rakitiča. Coutinho ale neprišiel a pre Andrésa sa tým pádom nič nemení. Bez Brazílčana je Iniesta kľúčový, hoci zranenia ho zmáhajú častejšie, než by sme si priali. Otázkou zostáva, či v tomto veku by sa Barcelona mala na Iniestu tak spoliehať.

Sergi Roberto

Pravý bek, stred poľa? Lavička? Večná debata pri Sergim Robertovi. Valverde mu doprial minúty na rôznych pozíciách. Proti Realu Betis hral dokonca ako 10. A skóroval. Proti Alavesu nastúpil ako prvý bek. Aký je plán? Ako ho tréner mieni využívať?

Arda Turan a André Gomes

S tureckým záložníkom je to komplikované. Zdá sa, že Arda stratil dôveru trénera. V Atléticu Madrid v strede poľa žiaril, ale v Barcelone sa presadiť veľmi nedokázal. Stále nie je vylúčené, že z tímu odíde do Turecka, pretože tam je prestupové okno stále otvorené. André Gomes zas Valverdeho o svojich futbalových kvalitách nepresvedčil. Zlý výkon podal predovšetkým pri prehre na Bernabeu v Španielskom superpohári. Má síce kvalitu, no stále si neverí a reč jeho tela v zápasoch hovorí za všetko.


Mínusy

Chýba myšlienka

Od Verrattiho k Paulinhovi. Ide o jednu z možností ako zjednodušiť prestupové obdobie v podaní FC Barcelona. Zároveň to ukazuje fakt, ako flexibilný musel klub byť ak hovoríme o prestupoch. Po Neymarom odchode sa totiž objavila veľká dilema: vylepšiť stred poľa alebo sa snažiť Brazílčana v útoku nahradiť? Zdá sa, že Barca išla po druhej možnosti. Dembélé je náhradou za Neymara. Faktom je, že ako hráč má k Neymarovi veľmi blízko. Strieľa však menej gólov. Technickí stredopoliari ako Verratti a Seri neprišli, hoc sa o nich Barca zaujímala.

Závislosť na Piquém

Barca mala kúpiť Iñiga Martineza, nakoniec si to ale rozmyslela. Vyžiadal si ho pritom Valverde. Zaujímavé ale je, že kým sa hovorilo o ofenzívnych hráčoch, tréner ukázal na obrancu. Marlon ho nepresvedčil, Vermaelen je sklenený a Mascherano je prerobený stredopoliar. Preto Valverde žiadal o obrancu. Nakoniec bude všetko ležať na Piquého pleciach. Pomáhať mu bude Umtiti, ktorý hrá výborne a stále sa zlepšuje.

Bitku o stred poľa vyhráva Madrid

Asensio, Isco, Modric, Kroos a Ceballos obliekajú dres Realu, hoci sa výborne hodia do stredu poľa Blaugranas. Barca prehráva bitku o stred poľa od odchodu Xaviho, Thiaga a Cesca - práve poslední dvaja menovaní mali po Xavim a Iniestovi prebrať štafetu. Opäť raz: stred poľa máme slabý, no od finále Ligy Majstrov 2015 ho má vystužiť Paulinho. To je všetko?

Hviezdy majú po 30

Kostru tímu tvoria Piqué, Iniesta, Messi, Suarez a Busquets. Sergio má 29, zvyšok po 30. A stále sa od nich očakáva, že mužstvo povedú za trofejami. V posledných rokoch vedenie Barcelony škaredo zaspalo. Plávanie prestupov nemalo logiku, športový plán neexistuje. A jediným veľkým prestupom za posledné roky bol Dembélé - pretože Bartomeu už jednoducho inak nemohol.

zdroj: sport.es
foto: sport.es

radinho

22
2017-09-04 10:43:48

zase Vermaelen-a by som až tak nepodceňoval, ak nebude zranený tak stále je to dobrý obránca , aj včera zahral celkom solídne.

tunno

11
2017-09-04 10:48:37

Len spoliehať sa na to že nebude zranený je dosť odvážne.

kopanakope

7
2017-09-04 11:03:38

súhlasím včera hral na vysokej úrovni

radinho

6
2017-09-04 11:05:06

V niektorých momentoch mi prišiel lepší ako Alderweireld a ten patrí medzi najlepších hráčov v BPL.

radinho

1
2017-09-04 11:05:32

*obráncov

tunno

7
2017-09-04 11:19:06

Nikto o jeho kvalitách nepochybuje. Otázne je niečo ine

Michal017

5
2017-09-04 10:46:28

Posílili jsme tam, kde jsme potřebovali tzn. Semedo a Demebele. Teď je třeba, aby trenér přišel s taktikou, se kterou budeme zase dominantní. Musíme věřit v dobrou sezonu :)

Michal017

5
2017-09-04 10:52:44

a taky v nové vedení

radinho

8
2017-09-04 10:47:50

A zase Paulinho do našej hry môže veľa priniesť. Je to výborne fyzicky zdatný záložník a radšej si jeho viem predstaviť v zálohe ako Gomésa .

tunno

8
2017-09-04 10:49:35

Môže veľa priniesť ale taktiez veľa podstatneho nepriniest.

Ivan58_

3
2017-09-04 11:43:40

Autor zabudol že odišiel aj Mathieu.

FilipFCB

5
2017-09-04 11:58:04

Na Paulinha jsem hodně zvědavej, v repre Brazílie patří dlouhodobě mezi nejlpší a hráče a to kanárci praktikou podobný styl jako Barca.

kluc

1
2017-09-04 13:36:43

Za mňa najväčšia chýba že nakúpili Isca keď bol ešte v Malage
A to omladenie mužstva prichodmi hráčov ako Paulinho nezlepsime

abstinent

1
2017-09-04 15:39:11

kebyze vedenie kupilo isca a asensia tak to by bol splneny sen

venteas

-8
2017-09-04 13:45:07

kurzové sázení, velmi spolehlivé http://ponetes.blogspot.c

romandinho

10
2017-09-04 13:54:07

Di k certu s tímhle ty otrava.

cipi

0
2017-09-04 14:25:03

denis zaklad pls

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.