Družstvo Ernesta Valverdeho vstúpilo do novej sezóny, čo sa, samozrejme, ligy týka, tou správnou nohou a v katalánskom derby debutovať bude môcť i letná posila Ousmane Dembelé. Na blaugranas však zajtra čaká zatiaľ najväčší ligový test v podobe stretnutia s Espanyolom.

Po dvoch víťazstvách pomerom 2-0, ktoré Barcelončania zaznemanali proti Realu Betis a Deportivu Alavés, sa celok, ktorý koučuje extremadurský lodivod usadil na čelných priečkach ligovej tabuľky bez straty bodu. Úhlavní madridskí rivali Azulgranas v boji o titul, Atlético a Real, už medzičasom zaváhali a zajtra svoje duely odohrajú ešte pred Barcou.

Favoritom prvého tohtosezónneho katalánskeho derby bude FC Barcelona, ktorej sa doma podarilo vyhrať všetkých posledných trinásť zápasov. Rovnako tak tomuto družstvu nahráva skutočnosť posledných ôsmich úspešných, trojbodobých súbojov proti Espanyolu.

Periquitos v posledných šestnástich súbojoch proti Barce v rámci ligy netriumfovali ani raz, keď trinásť ráz prehrali a trikrát remizovali. Dobre nevstúpili ani do tohto ročníka, z dvoch duelov získalo ôsme družstvo minulej sezóny len jeden bod. Zaujímavosťou je tiež fakt, že proti Barcelone neprehral v La Lige viackrát ani jeden tím. Espanyol odchádzal proti FCB v dejinách Primera División ako porazený hneď deväťdesiatpäť ráz.

Keď sa už tak môže zdať, že vo všetkých štatistikách barcelonského debry dominuje modročervená časť metropoly Katalánska, je tu mimoriadne zaujímavý údaj, ktorý hovorí o najvyšších výhrach vo vzájomných zápasoch. Vôbec najpresvedčivejší triumf má na svojom konte totiž Espanyol, ktorý v sezóne 1950/51 blaugranas zdolal 6-0. Najvyššia výhra opačného družsva sa odohrala pritom ešte o tridsať rokov skôr, FC Barcelona vtedy porazila svojho súpera pomerom 6-2.

Aj napriek tomu, že vzájomná bilancia dvoch najlepších barcelonských celkov vyznieva pomerne jednoznačne v prospech Blaugranas, na súčasného šampióna najvyššej španielskej ligovej súťaže nečaká nič jednoduché. Derby súboje sú emočne vypäté vždy a inak tomu nebude ani zajtra.

Vôbec prvý duel v dejinách medzi FCB a R.C.D Espanyolom sa odohral 2. decembra 1906, a to prekvapivo na neutrálnej pôde v Madride. Za stojedenásť rokov sa následne odohralo takýchto duelov stodeväťdesiatosem, pričom zrejme nie je prekvapujúce, že lepšiu bilanciu majú blaugranas. Kým slávnejší z dvojice barcelonských klubov zvíťazil stoštrnásťkrát, Periquitos zaknihovali výhru štyridsaťtri ráz.

Mužom s najvyšším počtom štartov je, čo vás zarazí zrejme len sotva, Xavi Hernández, ktorý proti Espanyolu odohral počas svojho dlhého pôsobenia v prvom tíme Barçy tridsaťdva súbojov. Najväčším počtom zaznamenaných presných zásahov sa pochváliť môže iná legenda z Camp Nou, argentínsky futbalový kúzelník Lionel Messi.

FC Barcelona

Ako skonštatoval na predzápasovej tlačovej konferencii samotný tréner Ernesto Valverde, najdôležitejšie je, že sa už skončilo prestupové obdobie. Koncentrácia sveta La Ligy a fanúšikov sa tak upriamuje opäť len a len na jednu vec - futbal. Aké však bolo leto pre Barcu?

Katalánci uskutočnili hneď niekoľko zaujímavých transferov, medzi ktorými vyčnieva kúpa Ousmane Dembelého z Borussie Dortmund. Spolu s bonusmi by sa suma, ktorú za francúzskeho krídelníka Azulgranas zaplatia, mohla vyšplhať až na stoštyridsaťsedem miliónov eur. Odchovanec Rennais by debutovať mohol už zajtra, keďže Suárez stále nie je úplne fit.

Ďalším pozoruhodným nákupom bola štyridsaťmiliónová investícia do Paulinha, brazílskeho stredopoliara známeho svojimi skvelými výkonmi z národného družstva, no menej podareným účinkovaním v Tottenhame. Tento špílmacher debutoval proti Deportivu Alavés, zahral si ale len zhruba päť minút.

Valverde sa nemôže stále spoľahnúť na zraneného Rafinhu, pričom otázny bude štart Ivana Rakitića. Chorvát si odniesol menšie zdravotné problémy svalového charakteru z reprezentačného súboja proti Kosovu.

Predpokladaná zostava: Ter Stegen; Semedo, Piqué, Umtiti, Alba; Iniesta, Busquets, Sergi Roberto; Messi, Suarez, Dembelé.

RCD Espanyol

"Toto družstvo je vo svojom štýle hry naozaj nesmierne silné. Je to tím, ktorý obľubuje kontry, my sa však sústreďujeme na výhru, hoci si to bude žiadať plnú koncentráciu. Víkendové stretnutie je absolutnou prioritou," hovoril pred duelom Valverde, ktorý sa na Espanyol zamierava i napriek utorkovému stretnutiu proti Juventusu Turín.

Espanyolu bude chýbať hneď dvojica opôr, a to Oscar Duerte a Javi López, pretože obaja títo futbalisti majú zdravotné problémy. Zranenia sužujú i Diega Lópeza a Álvara Vázqueza, ktorí by mohli manažérovi Quiquemu Sánchezovi chýbať taktiež.

Predpokladaná zostava: López, Sánchez, Naldo, López, Martin; Jurado, Diop, Fuego, Piatti; Baptistao, Moreno.

Info pre tipérov

Info o zápase

Dátum: 9. september 2017 (sobota)

Čas: 20:45

Miesto: Camp Nou, Barcelona

Prenos: Digi Sport 3

Zdroj: forcabarca.sk
Foto: archív

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.