Zápas proti Juventusu nám toho načrtol mnoho. Katalánci dokázali prakticky znefunkčniť systém Strej dámy, čo v konečnom dôsledku zanemnalu výhru 3:0 a usadenie sa na prvom mieste tabuľky skupiny. V tomto článku sa ale zameriame skôr na Ousmane Dembélého a na to, aké domáce úlohy mu v čase adaptácie nadelil Ernesto Valverde.

Ousmane absolvoval svoju premiéru v základnej zostave Barcelony. Tréner dobre vie, že francúzsky mladík bude dôležitou súčasťou jeho Barcy a preto sa mu snaží pomôcť adaptovať sa čo najrýchlejšie. Lodivod Kataláncov bol takto nútený rozmýšľať po tom, čo Barcelony opustil hviezdny Neymar a od vedenie dostal pod stromček "len" hviezdičku v podobe Dembélého. Teraz je však čas zapracovať mladíka do tímu, keďže s novým zamestnávateľom nestihol odohrať letnú prípravu.

Txingurri dobre vie, že mladíka teraz nemôže príliš zasypať novými povinnosťami - musí si uvedomiť a užívať si tie prvé pocity, ktoré ku klubu ako je Barcelona rozhodne patria. Cez to všetko ale vybral 4 pokyny, ktoré si musí nová akvizícia osvojiť, ak chce byť v Barcelone úspešná. Dembélé ich začal plniť už v zápase proti Juventusu a po taktickej stránke svoju úlohu splnil. Teraz musí do toho všetko vniesť ešte trošku spontánnosti.

Postupné spájanie línií

Jednou z prvých vecí, ktoré Ernesto po svojom príchode vtĺkal do hlavy krídelným hráčom bola, aby sa snažili viac kombinovať so stredom ihriska. Krídelníci proste musia viac využívať stredopoliarov a vytvárať si s nimi kombinácie, pričom sa línie musia k sebe čo najviac približovať. Samozrejme, že hráči majú možnosť podnikať prieniky na vlastnú päsť, no nemôžu sa do toho tlačiť nasilu.

Kombinácie cez stred totiž umožňujú Dembélému viac využívať Messiho so Suárezom, pričom tento nový systém dodáva Rakitićovi s Iniestom viac pohody a tým konzistentnejší stred poľa.

Moment prekvapenia

Kouč Barcy síce požaduje od svojich hráčov, aby sa držali blízko seba, no od Dembélého očakáva faktor prekvapenia. Francúzova rýchlosť totiž dokáže rozhodiť súpera a vytvárať nebezpečné šance pre tím Kataláncov. Vďaka diagonálnym prienikom dokáže otvoriť priestor pre Semeda, ktorý sa následne vie presunúť dopredu a pomôcť pri útočení.

Porozumenie s Messim

Tento faktor je zo všetkých najdôležitejší, keďže Argentínčanova súhra s herná pohoda je kľúčom k úspechu FC Barcelona. Dembélé dostal za úlohu naštudovať si Messiho pohyby, aby simultánne vedel, kedy si majú vymeniť pozície. Takže, ak sa Messi rozhodne opustiť centrálnu pozíciu a presunie sa napravo, Dembélé prevezme pozíciu "desiatky", pričom ak sa Messi rozhodne ostať v centrálnej pozícii, pre Ousmaneho to je signál, že sa má držať viac na krídle.

Tie pohyby sme mohli vidieť už v zápase proti Juventusu. Messi si zobral novú tvár ihneď do parády a snažil sa ho mentorovať podľa svojich predstáv. Mladík dostal mnoho inštrukcií, ako sa má kompletne adaptovať na nové prostredie.

Defenzívna stránka

Presne tak ako útočenie, tak aj defenzívna stránka mladého Francúza bola zaujímavá. Hráč musel občas opustiť svoju pozíciu a pomôcť vytvoriť formáciu podobnú 4-4-2, kde spolu s Rakitićom, Iniestom a Busquetsom vytvorili záložnú radu. Bývalý hráč Borussie Dortmund dokonca pomáhal Semedovi, keď sa ocitol v situácii jeden-na-jedného a taktiež si zobral pod palec Alexa Sandra, ktorého sa snažil vytlačiť čo najviac ku čiare. Barca teda vsadila na správneho "koňa", teda na hráča, ktorý je ochotný sa učiť a prispôsobiť sa viacerým (nielen) taktickým variantám.

zdroj: sport-english.com

Negan

-36
2017-09-14 18:02:44

Sport-english.com bol pri tom, keď Valverde dával tieto úlohy Dembélému v súkromnom rozhovore ? :D

123456

8
2017-09-14 21:00:29

Negan - nuda je blbá vec ,že ?

gabo111

27
2017-09-14 18:20:10

Zvládne to ľavou, zadnou. Pre Dembelého to preblém neni, a verím že to dokáže :)

tunno

26
2017-09-14 18:35:46

Prvý polčas hral dobre. A praktický výborným spôsobom vybojoval penaltu ktorá sa však nepiskla. Keď z neho opadne tréma dá nám to čo od neho potrebujeme.

lovefootball

6
2017-09-14 18:53:37

Nepoznate nejake dobre dokumenty o nasom milovanom klube ? :D

Barco10

4
2017-09-14 19:40:24

moze tu byt aspon jeden clanok kde sa nepomenie neymar?:D

cameol

6
2017-09-14 20:33:30

Tak po tomto demagogickom, fantasmagorickom clanku na ForcaBarca po rokoch koncim. Nadpis clanku evokuje ze viete ake dal Valverde Dembelemu domace ulohy. Za posledne obdobie je to uz privelakrat kedy sa snazite nachytat citatelov a fanusikov na nadpisy clankov v ktorych sa clovek bud nedozvie nic o tom co je v nadpise, alebo nadpis clanku totalne zavadza. Zbohom.

gabo7

2
2017-09-15 07:59:39

Text ...Tak ako na TV ci radiu je vypinac,ked to co hraju vypnem,predsa aj tu je moznost citat len to,co ma zaujima. Dobra rada,neopustat to co mam rad,ale PRESKOCIT!!!

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.