Šieste kolo najvyššej španielskej ligy La Ligy Santander sa bude niecť v duchu zaujímavého stretnutia medzi dvomi katalánskymi súpermi, a to Gironou a zatiaľ bez straty bodu kráčajúcou Barcelonou. Ako si poradia zverenci Ernesta Valverdeho na horúcej pôde Estadi Montilivi a podarí sa im získať ďalšie tri body?

Zajtrajšie stretnutie medzi Bieločervenými a Azulgranas bude pre barcelonismo tak trochu neznámou, keďže tím Girony je medzi elitou španielskeho futbalu absolútnym nováčikom. Katalánske družstvo i napriek svojej nekrátkej viac ako osemdesiatpäťročnej histórii v najvyššej lige pôsobí vôbec po prvý raz, keď však ide o dôsledok jeho nedávnej aktivity zo strany investorov a majiteľov. Reálne sa do klubu začalo investovať zhruba pred siedmimi rokmi, nasledovalo založenie rezervného družstva a balancovanie na hranici postupu do La Ligy. Po troch rokoch, keď Girone ušlo miesto v Primere División v play-off, sa to podarilo teraz.

Kto je to vlastne Girona?

Kapacita štadióna Blanquivermell sa radí medzi najmenšie naprieč celou španielskou ligou. Na štadión Montilivi, ktorý si prešiel počas tohto roka rekonštukciou a zvýšením počtu miest o asi štyri tisícky, sa zmestí približne trnásťtisíc fanúšikov. Svätostánok na sútoku riek Ter, Onyar, Galligants a Güell ale zatiaľ nebol nikdy vypredaný, rekordná návšteva sa uskutočnila devätnásteho augusta proti Atléticu Madrid, prišlo cca jedenásťtisíc ľudí.

Girona má nesmierne úzke vzťahy s popredným manchesterským klubom City, čoho dôvodom je rovnaká skupina majiteľov. Skupine, ktorú vlastní Mansour bin Zayed Al Nahyan, Citizens patria a má popredný podiel i u Kataláncov, čo sa odzrkadľuje aj na futbalovej stránke. V Girone pôsobia na hosťovaní hneď piati vskutku talentovaní futbalisti anglického celku, menovite Maffeo, García, Kayode, Moreno a Douglas Luiz. Oba tímy si toto leto zmerali sily i v rámci priateľského súboja.

Trénerom Girony je Pablo Machín, mladý štyridsaťdvaročný stratég pôvodom z Kastílska. Koučovaniu sa venuje od roku 2000 a po manažérskej stránke dozrel v Numancii, kde sa postupne vypracoval cez mládežníckeho trénera, kormidelníka béčka a asistenta v prvom tíme až na hlavného trénera. U Bieločervených pôsobí od roku 2014.

Hoci viacerí novinári Gironu pred začiatkom ročníka odpisovali, štart bol mimoriadne vydarený. Po prvých dvoch stretnutiach získali Machínovi zverenci pôsobivé štyri body po remíze s Atléticom a výhre nad Málagou, no nasledovali dva ťažké duely s Bilbaom a Sevillou, v ktorých i napriek kvalitným oduševneným výkonom nezískali ani bod. V stredu v piatom kole získalo mužstvo bod po remíze s Leganés.

Najzaujímavejším menom v ekipe Girony je Marc Muniesa, bývalý futbalista blaugranas, ktorý bol dlhé roky považovaný za jedného z najtalentovanejších mužov na Camp Nou, no v prvom tíme FCB napokon nastúpil len do dvoch duelov. Rodáka z Lloret del Mar však proti Barce neuvidíme pre zranenie. Chýbať by mali rovnako Tímas a Planar. Zajtra tak nezasiahnu do prvého katalánske derby v klubovej histórii.

Zaujímavosťou, ktorú si spomenieme na koniec časti o našom zajtrajšom súperovi, je výslovnosť jeho mena. Aj napriek mylnej predstave viacerých slovenských komentátorov si je nutné uvedomiť, že slovo Girona je katalánskeho, nie kastílskeho, španielskeho pôvodu, a tak ide o [žironu], nie [chironu].

Novinky u Barcelony

Od barcelonského trénera Ernesta Valverdeho sa v sobotu očakáva základná jedenástka v duchu rotácií, čoho dôvodom je nadchádzajúci duel Ligy majstrov proti Sportingu Lisabon. Pre tím ide navyše už o štvrtý súboj počas uplynulých jedenástich dní.

Na ľavý kraj obrany by sa vrátiť mohol Jordi Alba, ktorý počas týždňa strávil duel s Eibarom len na lavičke náhradníkov. Na druhej strane však azda oddych dostane Gerard Piqué, podobne ako Andrés Iniesta. V dobrom svetle sa ukazujúci Paulinho by druhého menovaného mal nahradiť.

Je zrejmé, že aktuálna hra blaugranas je závislá od jedného a jediného muža, vicekapitána družstva Lionela Messiho. Argentínčan strelil zo svojich posledných dvanástich striel úchvatných osem ligových gólov a proti Eibaru sa prezentoval hneď štyrmi presnými zásahmi.

Valverdemu bude chýbať dvojica mužov, večne zranený smoliar Rafinha a Ousmane Dembélé, o ktorého zdravotných patáliách sa toho narozprávalo v uplynulých dňoch viac než dosť.

Predpokladaná zostava: Ter Stegen - Alba, Umtiti, Mascherano, Sergi Roberto - Paulinho, Busquets, Rakitić - Deulofeu, Suárez, Messi.

Info o zápase

Dátum: 23. september 2017 (sobota)

Čas: 20:45

Miesto: Estadio Montilivi, Girona

Prenos: Digi Sport 3

Zdroj: forcabarca.sk
Foto: archív

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.