Z pomerne neznámeho mladíka do základnej zostavy jedného z najlepších klubov sveta. Aj tak by sa dala popísať cesta Samuela Umtitiho, ktorý sa v pomerne krátkom čase vypracoval na stopéra číslo jedna, či už v mužstve Kataláncov, alebo v základnej zostave Didiera Deschampsa. V prípade mladého Francúza ide pritom o jednu z najlepších kúp Barcelony za posledné roky.

Po dvoch sezónach môžeme pokojne povedať, že máme vzadu poriadnu kvalitu. Samuel Umtiti sa v kádri blaugranas udomácnil veľmi rýchlo a zaradil sa tak do základnej zostavy ku Gerardovi Piquému. Nechal tak za sebou oveľa skúsenejších zadákov, ako je Mascherano, Vermaelen, alebo Mathieu. Do Barcelony pritom prišiel v roku 2016 za zanedbateľných 25 miliónov eur, pričom jeho cena začala závratne stúpať už od debutu v Superpohári Španielska proti Sevilly. Vo veku 23 rokov si získal dôveru Luisa Enriqueho a očaril aj terajšieho trénera Kataláncov, Ernesta Valverdeho.

"Je to veľmi kvalitný hráč, je mladý a prišiel s poriadnou dávkou entuziazmu," vychválil mladého Francúza jeho kolega Gerard Piqué. Pokiaľ sa ale jednalo o jeho príchod, bolo veľa culés skeptických. Predsalen si predstavovali takého Kompanyho, Hummelsa, či Boatenga, no v bývalom hráčovi Lyonu našli svoj zlatý poklad a istotu v zadných radách. Big Sam odohral za Lyon cez 130 súťažných zápasov a v sezóne 2015/16 bol dokonca vyhlásený najlepším hráčom tohto klubu. V súčasnosti ale patrí medzi opory Kataláncov a radí sa medzi úzke spektrum hráčov, ktorí majú v základnej zostave prakticky neotrasiteľnú pozíciu.

Konzistentný a dynamický, tak by sa dalo vystihnúť počínanie si Francúza za Barcu a národný tím Francúzska. Za krajinu Galského kohúta nastúpil dovedna 59 krát naprieč všetkými kategóriami od U-17, pričom v prvom tíme pod vedením Didiera Deschampsa sa od EURO 2016 objavuje prakticky stále a pripísal si už 12 štartov. Medzi svoje najväčšie úspechy na medzinárodnom fóre radí víťazstvo v turnaji FIFA-U20 a finále zo spomínaného EURA. Do svojej zbierky má možnosť pridať aj ďalšie trofeje, keďže s jeho nesmiernym pričinením sa Francúzi kvalifikovali aj na svetový šampionát do Ruska, ktorý sa odohrá v roku 2018.

"Samuel Umtiti je hráč svetovej extratriedy," nechal sa počuť ďalší bývalý obranca Barcelony, Éric Abidal. A práve od čias Abidala a Carlesa Puyola, sa dnes pozeráme asi na najistejšiu defenzívu Barcelony v posledných rokoch. Samove majstrovstvo podčiarkuje aj jeden jediný ligový zápas, ktorý Katalánci prehrali a mladý Francúz operoval na ihrisku. Portál Squawka navyše dodáva, že jeho 93%-ná presnosť ligových prihrávok v sezóne 2016/17 ukazuje, že urobil len jednu defenzívnu chybu za celý minulý ročník.

Podľa viacerých odborníkov sa jednalo o piateho najlepšieho hráča Barcelony v minulej sezóne. V prvej trojke sa nachádzalo trio MSN, pričom v tesnom závese za nimi figuroval nemecký gólman ter Stegen.

Silný vo vzduchu, istý v osobných súbojoch - mladík pridal hre Barcelony presne to, čo potrebovala. Moderný aspekt obrancu, ktorý je silový, no zručný aj po technickej stránke. Preto sa veľa hráčom nepodarilo v Barcelone presadiť. Buď boli iba fyzicky zdatný, alebo im naopak nejaké tie centimetre navyše chýbali. Balíček s názvom Umtiti však predstavuje oba aspekty - 'fyzickosť' a inteligenciu.

"Barcelona by ma mala pozvať na finále Ligy Majstrov už len preto, že som im ho doslova venoval," žartoval prezident Lyonu, Aulas, na margo 'lacného' predaja Umtitiho do Barcelony. A vystihol to presne. Barcelona v ňom našla svoju oporu, obrancu, ktorý je ofenzívny a dokáže skvelo uzatvárať ofsajdovú pascu.

Dnes však už vidíme v zadných radách vynikajúceho mladého Francúza, ktorý ťahá Barcelonu vo všetkých súťažiach a zaradil sa medzi najdôležitejších hráčov tímu. Sam nepotreboval veľa času na adaptáciu a vo veľmi krátkom časovom horizonte dokázal pochopiť filozofiu Barcelony.

"Aby som bol úprimný, som veľmi prekvapený, ako rýchlo sa dokázal adaptovať," rozčaroval sa Luis Enrique na margo novej posily. Práve mladík bol ten kúsok skladačky, ktorý Piqué k sebe potreboval. Stopercentného zadáka, ktorý tak ako Španiel skôr spolieha na pozičnú hru, ako na zákroky, no práve táto pozičná hra dokáže vo veľkej miere eliminovať útoky súperov ešte predtým, ako vôbec vzniknú. Jeho pohotovosť následne pomôže tímu prejsť do rýchlych a nebezpečných protiútokov.

Teraz je to už známe meno v barcelonských kruhoch. Sam sa zhostil neľahkej úlohy so všetkou vášňou a hrdosťou a vo veľkej miere prekonal všetky očakávania. Francúza tak čaká dlhá kariéra na Camp Nou plná triumfov a nezabudnuteľných momentov.

zdroj&foto: sportskeeda

04kajka04

7
2017-10-24 10:01:16

rychly, presny, slusny a premyslajuci - ziadne zbrklosti ako Pique - Ramos mu nesiaha ani po clenok, ten je masiar

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.