Je to takmer presne 14 rokov od toho momentu, keď mladučký Argentínčan nastúpil na svoj prvým oficiálny zápas za FC Barcelona proti FC Porto, pričom vystriedal svojho ex-spoluhráča Deca. A práve teraz, po takej dlhej dobe, sa niekoľko z jeho bývalých kolegov rozhodlo sa poskytnúť nám svoj pohľad na Lionelove prvé dni v Katalánsku.

Náš príbeh sa začína v období, keď barcelonský Cadete B nedokázal poraziť espanyolský Cadete A, teda v počiatočných rokoch nového milénia. Blaugranas, stále posadnutí technikou, neboli schopní premôcť svojho rivala, ktorý bol fyzicky zdatnejší a skúsenejší.

No jedného dňa sa to predsalen zlomilo. "Prišli sme na ich pôdu a skórovali tri góly," nechal sa počuť Marc Valiente, súčasný obranca belgického KAS Eupen a jeden z vtedajších kapitánov. Písal sa rok 2002 a Barcelona mala v rukách neopracovaný diamant v podobe 14-ročného Argentínčana. Práve on bol tým rozdielom v takmer neporaziteľnom tíme.

Mladík z mestečka menom Rosario, prišiel do Barcelony len pred dvoma rokmi a bol začlenený do Infantil B (mládežnícka kategória U-12 v Španielsku). Keď vstúpil prvýkrát do šatne "ani sme ho nepočuli povedať 'Ahojte'," spomína si ďalší obranca, Robert Franch.

V mláženíckych štruktúrach Barcelony bolo zvykom, že sa mladíkov stále pýtali tú istú otázku: "Kde zvykneš hrávať?," opýtal sa Messiho pred zrakmi jeho nových spoluhráčov Rodolf Borrell vo februári 2002. Bez toho, aby zodvihol zrak zo zeme, zaznel z Leových úst tichučký hlások: "Som útočník," zamrmlalo si mláďa, kým si odišlo sadnúť si do rohu, kde sedelo v úplnej tichosti.

"Bol som ním ohromený," opisuje Roger Gribet, ktorý sa ku Kataláncom pripojil v ten istý deň, ako Messi. "Bol som si vedomý, že môj fyzický rozvoj mi otvoril dvere do tímu. Meral som 1.70m vo veku 12 rokov, pričom on mal sotva 1.50m," vysvetľuje, stále viac nadšený, takmer po 15 rokoch.

Borrell následne chlapcov poučil, že Messi je číslo '10', ktoré "prišlo z ďaleka" a ktoré bolo veľmi "špeciálne," hovorí Valiente, ktorý dodáva: "V tom období nebolo veľa hráčov, ktorí by merali takú diaľku, aby sa pripojili k La Masii." Messi bol však výnimkou, čo všetci vedeli, aj keď ho vlastne stále nevideli s loptou na kopačke.

Infantil B pocítil jeho prítomnosť, až keď ho konečne videli v akcii. Valiente na to spomína, ako by to bolo včera: "V prvý deň mu v útoku dali za parťáka Cesca Fábregasa." Nebolo na tom však nič zvláštne. "Cesc mal dar. Bol majstrom v čítaní hry, keďže nikdy nebol veľmi dobre pozičný, keď sme hrali rondo (tréningová jednotka, keď sa veľká skupina hráčov snaží udržať loptu, pričom je napádaná menšou skupinkou hráčov), no stále sa mu nejak podarilo ukoristiť loptu."

V ten deň však hráči videli niečo úplne nové. "Stále nám prizvukovali, aby sme hrali na jeden až dva dotyky," vysvetľuje Valiente. "Od veľmi útleho veku sme boli poúčaní o kontrole lopty a prihrávaní, takže lopta sa musela presúvať rýchlo. No znenazdajky sa tu objavil hráč, ktorý vedel hrať na štyri až päť dotykov takou rýchlosťou, akou to nám trvalo na jeden alebo dva."

Aj napriek tomu, stále ho potrebovali otestovať v riadnom zápase. To však popisuje Albert Benaiges, legendárny riaditeľ futbalového rozvoja v Barcelona po viac ako dve dekády, vo svojej knihe, Líbero: "Museli sme si pohnúť, keďže ak by nehral ani v jednom z dvoch nasledujúcich zápasov, nebol by schopný hrať v národných štruktúrach, kým by nedosiahol vek 18 rokov."

POKRAČOVANIE V ĎALŠOM VYDANÍ...

zdroj: goal.com
foto: goal.com

Michal017

16
2017-11-17 13:10:47

Podělím se sváma o video, které jsem vytvořil při zájezdu do Barcelony. I autobusem je to v pohodě.. :) https://www.facebook.com/...

Nalim

6
2017-11-17 18:12:19

Michal nádherné vyobrazenie atmosféry návštevy Barcelony a nášho milovaného kľubu. Vivat Barca⚽️

galibier

6
2017-11-17 15:04:10

ak by bol anglican,urcite by mu anglicka kralovna udelila titul Sir,par mimoriadnych jedincov ho nosi uz za svojho zivota a Leo by napriek svojmu veku medzi nich urcite patril.

abstinent

6
2017-11-17 16:17:21

napr. sir bobby charlton,matt busby, alex ferguson,

tomessi

1
2017-11-18 09:59:15

Kral futbalu

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.