Jeho príbeh asi najlepšie popíše fráza 'From Zero to Hero'. Paulinho Bezerra prichádzal z čínskej najvyššej súťaže s nelichotivým renomé, pričom veľka väčšina fanúšikov Barcy (medzi nimi aj ja) ho odpísala ešte predtým, ako stihol vôbec kopnúť do lopty v drese blaugrana. Dnes Brazílčan hviezdi v kádri Ernesta Valverdeho a všetkým pochybovačom tak zavrel ústa už nadobro.

Čínska liga. Miesto, ktoré sa v poslednom období stalo cintorínom futbalistov za zenitom; miesto, kde sa hráči neprichádzajú predviesť, len čakajú na to, kedy im už účet príde tučná výplata. Overené mená ako Ramires, Hulk, či Carlos Tévez si zbalili kufre a odišli na ďaleký východ, aby sa stali najlepšie zarábajúcimi hráčmi vo svetovom futbale. Napríklad, posledný menovaný dostáva absurdných 615 tisíc libier na týždeň, pričom hrá za klub, ktorý väčšina z nás asi predtým nepoznala - Shanghai Shenhua. Paulinhova cesta do Guangzhou Evergrande sa však od troch predošlých pánov veľmi líšila.

TIP | Na slovíčko s Paulinhom


Veľa hráčov, medzi nimi aj vyššie spomenuté trio, sa vybrala do Číny po tom, čo odohrali pár úspešných sezón v najprestížnejších európskych kluboch, no Paulinho medzi nimi vytŕča. On pred odchodom do Číny nedosiahol prakticky nič a rozhodol sa nadobro skoncovať s európskym dobrodružstvom a odísť skúšať svoje šťastie inam.

29-ročný hráč však voľakedy plnil dôležitú úlohu v zálohe brazílskeho Corinthians, pričom jeho výkony mu vybojovali prestup do Premier League, kde si jeho služby poistil londýnsky Tottenham. Príchod Brazílčana nastal v čase, kedy sa Gareth Bale pobral do Realu Madrid za rekordnú prestupovú čiastku, pričom s 85 miliónovým balíkom sa predpokladalo, že Kohúti budú mieriť na čo najvyššie priečky.

Postupne prichádzali hráči ako Roberto Soldado za 26 miliónov libier, Erika Lamela za 25.8, pričom Paulinho vyšiel Spurs 'len' na 17 miliónov libier. Fanúšikovia Tottenhamu boli vo vytržení, pretože očakávali začiatok niečoho veľkého, čo v ich klubovej histórii nemalo obdobu. No ani jeden z nákupov veľmi neohúril a v skalných prevládali skôr opačné emócie, než v aké dúfali.

Soldado totálne vyhorel a bol poslaný späť do Španielska, pričom tentokrát zakotvil vo Villareale. Lamela síce na začiatku trochu tápal, no príchod Mauricia Pochettina na lavičku ho akoby znovuzrodil. Najhoršie to však bolo s Paulinhom, ktorého výkony bola jedna veľká katastrofa za druhou. Brazílsky reprezentant síce strelil v svojich prvých ôsmich zápasoch za Tottenham tri góly, pričom jeden výstavnou pätičkou do siete Cardiffu, no pre anglických fanúšikov sa stal terčom posmeškov, keďže jeho výkony boli pod úroveň a nejavil žiadne náznaky na zlepšenie sa, či adaptáciu.

TIP | Paulinho strelil rovnaký počet gólov ako trio BBC


Neskôr však prišla ďalšia rana. Vo fanúšikovskej ankete Tottenhamu Hotspur bol vyhlásený najhorším hráčom histórie tohto klubu, pričom jeho prvotné prezývky ako 'Nový Lampard' boli už každému len na smiech.

Poďme si ale na záver prvej kapitole prebehnúť jeho najväčšie 'skvosty' v drese anglického celku: Pamätná je jeho strela proti Burnley, ktorá minula hosťujúcu bránku 'len o chlp', pričom tento moment dodnes nedá spávať fanúšikom Tottenhamu. Ďalšou perlou bola pamätná situácia zo zápasu proti Norwichu, kde sa záložník snažil zachytiť rozohrávku súpera, pričom mu lopta odskočila a trafila ho presne do tváre. Toto všetko len odzrkadľuje to, aký bol Paulinho v Anglicku márny a ako veľmi potreboval zmenu. Ani sám však netušil, čo mu budúcnosť nadelila do vienka...

zdroj: 90min.com, youtube

Chrisler

-7
2017-11-24 14:51:52

mno... ja osobne som z neho neni 100% ohureny zatial. Pravda je ze je na kilometre lepsi ako som ocakaval, co ma naozaj tesi. Je vsak kvalitou naozaj hodny Barcy? s tym by som este pockal, kym opadne ta euforia z prekvapenia, ze to z daleka neni take drevo ako sme vsetci cakali ked sme sa dozvedeli ze pride :)

fantomas

-1
2017-11-24 15:30:03

Chrisler, z veľkej časti súhlasím.
Pred jeho príchodom som bol medzi tými pár fanúšikmi, ktorí ho nezatracovali. Zatiaľ určite nesklamal, práve naopak. Otázka je či nám to stačí? Myslím, že za posledných pár rokov, sme si zvykli na to, že naši hráči už nie sú to najlepšie na svojom poste. Turan, Gomés sú úrovňou niekde inde ako Xavi, Iniesta, Cesc, Thiago a pod. Rovnako tak Denis, Rafinha ani Sergi Roberto nepredviedli to, čo predvádzal Xavi. Títo traja samozrejme majú obrovský potenciál, najmä Denis (Rafa bohužiaľ kvôli zraneniam stagnuje).
V porovnaní s tým, čo máme, je Paulinho kvalitný hráč. Plus je to iný typ hráča, na aký sme zvyknutí, trénerovi sa určite hodí. Ale uspokojiť sa s Paulinhom, ako s prvou voľbou, by bola blbosť.
Máme veľa druhotriednych hráčov, ktorých treba vymeniť. Nie naraz, postupne. Aby som nebol alibista, začal by som Ardom, Gomésom, Vidalom, možno Pacom, Rafinhom (+pravdepodobne Masche a Vermaelen).

fantomas

-1
2017-11-24 15:32:16

No asi som sa zbytočne rozpísal o jasných zbytočnostiach. Čo som chcel povedať. Paulinho v Barçe môže byť. Ale ako taktická možnosť na lavičku, prípadne tribúnu. Poviem klišé, ale ako mal Guardiola Keitu...

Patland2

5
2017-11-24 20:01:51

Koho by sis v Barce představoval, z těch ,,prvotridnich,, hráčů? A přispíval bys na jejich platy?

fantomas

-1
2017-11-24 23:02:47

To isté, čo berie Arda, mohol brať Thiago, Verratti, Coutinho, Eriksen, Alli, Fekir, Asensio, Isco. Väčšine by stačilo aj menej ako Ardovi.
Jednoducho hociktoré z tých veľkých mien, čo boli pred dvoma-troma rokmi hviezdičky a teraz z nich rastú/sú veľkí hráči.

Patland2

2
2017-11-25 07:54:28

Dobre, a myslis, že ti hráči, kdZ ,,rostou,, a stoupají, že si zároveň neříkají o větší plat? A rozpočet je omezeny. Nebo proč tedy teď resime novou smlouvu pro Umtitiho, když ji má ještě po několik let platnou?;-)))

Patland2

0
2017-11-25 12:22:39

A ještě jedna věc...posuzovat hráče retrospektivně je hezké, ale hloupost. Nemůžeš vědět co z hráče v budoucnu bude. Můžeš jen doufat. Teď v pozici nadějných hvězdiček máme Alenu a Denise, vlastně i Deulofeu. Takže to co kritizujes funguje...

fantomas

-2
2017-11-25 21:09:01

Áno funguje... Gomés mi bol teda vo Valencii hviezda.
Mimochodom, všetci, ktorých som spomenul (až na Asensia a Fekira) sú na výslní už dobré 2 roky. Tvoje retrospektívy.
A keď som tak mimo v ekonomických otázkach - Arda+Vidal+Gomés berú 250 tisíc mesačne. Myslíš, že hociktorý z tých hráčov, ktorých som spomenul by si pred 2 rokmi vyžiadal aspoň 200? Nikdy. Mimo v ekonomických otázkach... -_-

Patland2

0
2017-11-25 22:21:34

To nemá cenu s tebou diskutovat, kdyz si jedes pořad to svoje. Takže znovu : kdo mohl pred 2-3 roky vědět, že se neprosadí kupříkladu Rafinha, Samper, Halilovic a naopak, že se prosadí Eriksen, Asencio, Fekir. Jestli jsi to věděl a vidíš do budoucnosti, tak na tebe budu mít pár proseb stran výherních čísel v loteriich;-)

fantomas

0
2017-11-25 21:13:37

Mimochodom, videl si ma niekedy kritizovať Denisa alebo Aleňu? Naopak, vždy som tvrdil, že tím má mať okolo 15 TOP hráčov, doplnených hráčmi buď z La Masie alebo nádejnými hviezdami. Naopak nikdy sa mi nepáčili nákupy ako Gomés, Arda, Paco, Vidal, Digne, Vermaelen a pod.
Digne a Paco si svoje miesto síce relatívne zastali, ale z tých priemerných nákupov sú to skôr výnimky.

fantomas

0
2017-11-25 21:14:11

Arda, Gomés, Vidal 250 týždenne*

Chrisler

1
2017-11-24 16:37:38

Suhlasim. Kazdopadne sa z neho velmi tesim, lebo striela goly a je fakt, ze vnasa iny styl hry na aky sme boli zvyknuti, co je fajn. Lavickovy hrac to je perfektny. Taky ten ktory nastupi a nahodi superovi strach. Robit z neho hrdinu zalohy je podla mna este priskoro. Ak vsak buducnost ukaze ze sa mylim, budem este radsej :)

Jestper9

1
2017-11-24 22:49:58

Paulinha netreba porovnavať so Xavim a Iniestom. A prečo? No lebo je to úplne iný typ hráča a splna v teame inú funkciu. Ale ani Fabregasa a Thiaga. A prečo? Od nich sa očákáva to, čo robili Xavi a Iniesta, ale na nich nemajú!!! To len pár ludí tu robí hype okolo nich. Fabregas? V Arsenale zahviazdil. Tu prišiel ako stratený syn a odišiel s hlavo dole. V Anglicku už nikdy nebol to čo dakedy a len nadpriemer. Thiago? Teraz v Bayerne je ak hviezda,ale za čias Bayernu v top forme pred pár rokmi by sedel. pre mna osobne ziadny špička svetová b strede pola. Moj názor. Ale odchovanci a hlavne čo odišli od nás sú niektorými strašne preceňovaní a glorifikovaní.

fantomas

-5
2017-11-24 23:05:28

Ja ho s nimi práve neporovnávam. Hovorím len, že nároky zo Xaviho a Iniestu s back-upom v podobe Fabregasa či Thiaga nám klesli na Paulinha v základe. Samozrejme, nájsť ďalšieho Xaviho je takmer utópia, avšak niekoho, kto sa mu môže priblížiť už také nereálne nie je.

A ohľadom Thiaga ani Fabregasa s tebou nesúhlasím. :)

Patland2

2
2017-11-25 07:55:26

To jsi ale hodně mimo v ekonomických otázkách...

Zorrrro

3
2017-11-25 00:30:15

Neverim ze este co tu citam prekrista. Tu ludia fakt nie su s nicim spokojny. Pride sem hrac na lavicku, ktory aj pravidelne hrava z lavicky, podava na lavicku asi najlepsie vykony spomedzi dalsich lavickovych, ale nam sa to tu mali. My by sme radi ja neviem co na lavicku. To som zvedavy co by miestni navrhli na lavicku lepsieho ako je Paulinho....

Chrisler

0
2017-11-25 07:48:25

Zorrrro, čítaj pozorne. Obaja s fantomasom len konstatujeme, že napriek tomu že podáva ďaleko lepšie výkony ako väčšina očakávala, je to stále "iba" vynikajúci lavickovy hráč. Do základu potrebujeme niekoho o level vyššie. Žiaľ takými momentálne neprekypujeme.. neber má zle. Ja sám som z neho veľmi milo prekvapený a som rád že prišiel.

Patland2

1
2017-11-25 07:56:44

Stejně jako u Fantomas se zeptam - čím bysme ta velká jména na každým poštu platili?

Chrisler

1
2017-11-25 08:20:57

Oka. Točíme sa v kruhu. Každopádne jedno veľké meno potrebujeme a zaplatiť ho treba odchodom iných mien ;)

Patland2

1
2017-11-25 09:23:05

Jasně, pokud odejdou Vidal, Turan, Gomes, Vermailen, bude na plat jedne hvězdy. Na druhou stranu, už teď vydavame na platy 1. týmu velmi nezdravou částku (poměr). Uvidíme co přinese budoucnost, ja bych mnohem raději viděl v týmu Alenu než drahého Coutinha

Chrisler

0
2017-11-25 18:21:21

Ja osobne by som dal šancu Denisovi. Podľa mňa je to talent jak hovado. Nechápem prečo nehráva :(

Patland2

0
2017-11-25 22:23:11

Těžko říct, ale asi tam něco bude v rámci treninku atd...

Alenu jsem uvedl ale zase jeho situaci chapu, protoze pokud by nastoupil v lize za A tym, nemohl by už hrát druhou ligu za B tym

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.