Potom, čo Neymar šokujúco opustil káder FC Barcelona, trh doslova explodoval. Hráči prichádzali a odchádzali za šialené čiastky a poslednou vecou, čo chcel Josep Maria Bartomeu dopustiť, bol prekvapivý odchod Lionela Messiho.

Aspoň na teraz to však vyzerá, že prezident môže dýchať zhlboka. Messi podpísal nový kontrakt do roku 2021, pričom súčasne s tým sa upokojila aj drvivá väčšina fanúšikov Kataláncov. No začnime príbehom, ako sa to všetko vlastne zbúchalo.

Obe strany dosiahli dohodu ešte na začiatku júna, pričom oficiálne sa všetko zverejnilo až na začiatku júla. Podrobnosti však neboli presne také, ako ich klub opisoval, pretože nielen, že kontrakt nebol oficiálne podpísaný, no musel sa vypracovať úplne nový plán.

TIP | Lucho Suárez - konštantne v ofsajde


Argentínač dostal na stôl ponuku na predĺženie do roku 2021 s výkupnou klauzulou 300 miliónov eur. Áno, teda s klauzulou, akú mal predtým. Vtedy však prišli problémy s načasovaním. Najprv bol Messi mimo krajinu, potom prišla svadba a následne zaslúžená dovolenka. Všetko však naznačovalo, že čoskoro sa kontrakt podpíše, no potom sa vyskytli zase iné dôvody.

Aké dôvody? Celý proces uviazol na tom, že Neymar odišiel a upísal sa PSG. Barcelona si totiž myslela, že PSG len blafuje, no začala panikáriť, keď na svojom účte zbadala sumu 222 miliónov eur. Ak dokázal francúzsky celok zaplatiť takýto obnos peňazí za Brazílčana, Messiho výkupná klauzula 300 miliónov bola úplne na smiech.

Vedenie nechcelo riskovať stratu svojho talizmanu, takže zavolalo Messiho otcovi, aby sa s ním dohodlo na zvýšení výkupnej klauzule pre hviezdneho Argentínčana. 'Neymar' efekt teda začal spôsobovať prvé komplikácie. Zoberme si napríklad Ousmane Dembélého, ktorého cena sa vyšvihla do závratných výšok. Futbalista, ktorý bol na začiatku leta cenený na 90 miliónov eur, prestúpil do Katalánska na konci prestupového obdobia za 130 miliónov. Ceny ostatných prestupových cieľov sa taktiež dramaticky navýšili.

Nový kontrakt

Dembélého výkupná klauzula bola nastavená na 400 miliónov eur, čo bolo o 100 miliónov viac, ako to bolo prvotne dohodnuté s Messim. Toto bola úplne nesprávna kalkulácia zo strany vedenia, čo si aj ono samo uvedomovalo.

Preto bola do Messiho kontraktu umiestnená doložka o odkupe za 700 miliónov eur, pričom kontrakt obsahoval aj zvýšenie platu pre Argentínčana. Obe strany navyše jednali v úplnej tichosti. Klub však stále tvrdil, že kontrakt je platný, keďže bol podpísaný Messiho otcom. To však nie je úplne pravda, keďže kontrakt nadobúda platnosť až vtedy, keď je podpísaný daným hráčom.

A realita je nakoniec taká, že bolo nutné doslova odhodiť prvotný návrh zmluvy z júna a napísať úplne nový. Dohoda nakoniec padla minulý týždeň, symbolicky len mesiac predtým, ako mohol najlepší hráč histórie voľne jednať s ostatnými klubmi o voľnom letnom prestupe. Neymarov prestup zmenil všetko. No lepšie obetovať Neymara a poučiť sa, ako riskovať to, že by sa Messi prekvapivo upísal niekomu inému len kvôli nízkej výkupnej klauzule...

zdroj: marca
foto: archív, vivabarca

Teo07

top komentár
46
2017-11-29 13:37:20

Tieto prestupy nie sú o výkupných klauzulách, ale o ľuďoch.

kopanakope

15
2017-11-29 14:55:38

kazdy sa potrebuje dnes nie len najest, ale nazrat...no a s jedlom rastie chut, je to normalna evolucia traviaceho traktu

tomessi

9
2017-11-29 19:14:39

Keby islo Leovi o prachy, tak ide v lete zadarado City, ziskal by na tom minimalne 2nasobok. Okrem toho by okolo neho vytvorili tim, ktory by mohol znasobit jeho potencial a uspechy. Tento jehopodpis je vernostou najlepsieho hraca historie najlepsiemu klubu! Oddanost klubu v dobrom aj zlom. Neviem ci si to dostatocne uvedomujeme.VISCA EL BARCA!!!

Henry1984

2
2017-11-29 22:41:34

Ale áno my ho milujeme

UnYsO

1
2017-11-30 13:12:16

Prečo sa stále riešia tie výkupné klauzuly? Veď v prvom rade je to rozhodnutie samotného hráča, či chce odísť alebo nie. Ak by mal Messi výkupnú klauzulu aj 10 M a zaplatilo by ju 50 klubov, tak by ho aj tak nikto nezískal, keď odísť nechce.

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.