Ousmane Dembélé je síce hráčom pochádzajúcim z ťažkých a chudobných pomerov, no zato je to čistý talent, ktorý si v detstve užíval hru jedine na ulici, teda tam, kde bola lopta kráľom a odkiaľ získal svoje technické zručnosti, ktoré ho zdobia dodnes.

Netrvalo dlho, kým sa Ousmane Dembélé pretransformoval z chlapca, ktorý hrával na uliciach La Madeleine, na supertalent, ktorý sa chystá dobiť Camp Nou. Stále všetko robí s rovnakým odhodlaním. Vždy si predstavuje svoj sen, o ktorom dúfa, že sa mu raz splní. "Bol to čas tej slávnej Barcy: Xavi, Iniesta... a samozrejme, Messi, hráči, ktorých miloval. Neustále sme si na seba obliekali dres Barcy, pričom počas tréningu sme sa snažili napodobniť jej štýl hry."

"Zvykol som im hovorievať, že musia veľa trénovať, aby sa dostali na takú úroveň," pokračuje Ahmed Wahbi. Hoci pre Dembélého, ktorý už vtedy ukazoval nesmierny potenciál, to bolo len otázkou času. Postupne začal vzbudzovať záujem väčších francúzskych celkov na čele s: Caen, Le Havre, Rennes, či PSG. S Le Havre už bol na všetkom dohodnutý, pričom si bol vedomý, aké veľké klenoty z jej akadémie v tom čase vychádzali - Paul Pogba, Riyad Mahrez, či Dimitri Payet. Vo veku 13 rokov sa však jeho rozhodnutie zmenilo a rozhodol sa posilniť Rennes.

Diamant

"Prvý krát som ho mal možnosť vidieť až po troch až štyroch dňoch. My všetci ako tréneri Rennes sme sa zišli v tréningovom centre a všetci sme sa zhodli v jednom: bol až príliš dobrý. Už vtedy ovplýval skvelou technikou, pričom ešte nemal takú rýchlosť, akú má dnes," nechal sa počuť Yannick Menu, ktorý vo veľkej miere pomohol Ousmanemu v jeho vývoji, najprv ako tréner a neskôr ako vedúci mládežníckeho futbalu. "Hranie si užíval a mal zručnosti hráča z ulice."

"Jeho mama mi vysvetlila, že odkedy bol dieťaťom, stále mal loptu pri nohe, hocikde sa nachádzal. Keď sa mu ju náhodou rozhodla vziať, začal plakať," popisuje Menu, ktorý sa stal jeho mentorom. "Svoje schopnosti nadobudol na ulici, kde prakticky neexistuje ihrisko a je tam veľa prekážok," doplnil Wahbi.

Uzavretie kruhu

S Ousmaneho rozvojom išla ruka v ruke jeho túžba po čo najrýchlejšom napredovaní. "Nastala situácia, kedy sa jednoducho dostal do sporu s vedením klubu: Myslel si, že už je pripravený na tréning s profesionálmi a ja som bol proti," dodáva Menu. No napriek trénerovmu odporu si 6. septembra 2015 Ousmane prvý krát obliekol dres Rennes v zápase proti Angers. Všetko ostatné už je história. Hat-trick v derby proti Nantes, skvelý výkon na marseillskom Stade Velodrome a veľká porcia dobrých zápasov ihneď začala vzbudzovať pozornosť futbalovej verejnosti. Ousmane sa nakoniec rozhodol pre Dortmund.

"Stále si však bol vedomý jediného, že tento klub je len prestupovou stanicou, keďže Barcelona bola stále v jeho hlave," pokračuje Menu. Dembélé mal trpezlivosť na to, aby si počkal, zvolil si dlhšiu cestu a rozhodol sa ešte viac vypracovať. Westfalenstadion a povestná dortmundská 'žltá stena' boli jeho 'otrokmi' a zároveň hnacím motorom jeho ďalších výziev, pretože sa stal nepredvídateľným a všestranným hráčom pôsobiacim či už na ľavej, alebo pravej strane ihriska. V krátkom čase však Dembélé musel uzavrieť kruh. Dokázal splniť sen všetkých svojich spoluhráčov z ALM Évreux a znova si obliekol dres blaugrana - tentoraz už však oficiálne.

TIP | Ousmane Dembélé - blaugrana z La Madeleine #1


Teraz už zdieľa jednu šatňu so svojim veľkým vzorom, Lionelom Messim. Jeho úžasný príbeh má zatiaľ iba jedinú jazvu - dlhodobé zranenie, ktoré trošku zbrzdilo hráčov rozvoj. "Ousmane je silný a vráti sa ešte silnejší, pretože je to chalan s úžasným charakterom," poznamenáva Menu. "Je tam, kde odjakživa chcel byť a je s ľuďmi, ktorých si váži a obdivuje. Som si istý, že predčí všetky očakávania," apeluje Ahmed Wahbi, ktorý dopodrobna pozná cestu Dembélého z ulíc La Madeleine až na bájny Camp Nou.

Minulé leto sa mu konečne podarilo dostať sa do Barcelony, a aj napriek zraneniu, ktoré ho vyradilo na pol sezóny, je pripravený v roku 2018 naplno zažiariť. Po jeho raketovom vzostupe z La Madeleine do Barcelony môže o ňom pochybovať iba málokto.

Umtiti: 'Pre mňa je to 'Komár''

"S Ousmanem sme sa stretli vo francúzskej lige počas mojej poslednej sezóny v drese Lyonu a čelil som mu keď sme hrali proti Stade Rennais. Nakoniec sme si začali rozumieť po príchode do francúzskeho národného tímu, teda asi rok a pol dozadu. Je to šťastný, milý človek, ktorý rád vtipkuje a mne sa veľmi páči, že má neustále dobrú náladu. Pre mňa je to 'Komár'. Jeho tvár mi ho pripomína, preto tá prezývka, no aj jeho technika a rýchlosť s loptou. Každý okamih jeho prestupu do Barcelony som prežíval s ním, pretože sme boli v neustálom kontakte. Jeho príchod bola skvelá správa. Som si istý, že sa mu bude v Barce dariť."

zdroj: fcbarcelona.com

Mates19

2
2018-01-11 19:56:01

Potrebuje čas ja mu verím náznaky mal dneska dúfam bude hrať a strelí ten gól čo mu pomôže a verím že si ho poriadne užije...vela ludí píše že všetci hráči hovoria že môj vysnívaný klub a podobné reči ale zoberte si že ked Barcelona vyhrala treble pod Pepom a započala novú éru tak vtedy to boli deti ;)

Mates19

2
2018-01-11 19:58:54

a tým chcem povedať to že je logické že Barcelona leží v mnohých srdciach mladých futbalistov

Winnetou

2
2018-01-11 20:21:14

Adminom: Nechcem kritizovať prácu adminov, sám píšem pre jednu stránku a viem, čo to je za robotu. Ale iba upozorňujem na jednu chybu, ktorú tu veľmi často vidím. Číslovka prvýkrát sa píše spolu, nie oddelene. Tak to len v dobrom dávam na povedomie ;-) držím palce a vďaka za odvedenú robotu, ktorej nie je málo! :-)

Barcadoteho

0
2018-01-11 23:27:21

Ja sa nečudujem že prestupil zraneny,preotže sa bal že potom ho už Barca nekupi...chcel všetko čo najrychlejšie,jediny sen

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.