Luis Felipe Scolari, ktorý pred pár rokmi ukončil Paulinhove utrpenie v Premier League prestupom do Číny, vďaka čomu sa mohol Brazílčan opäť objaviť v drese Kanárikov, poskytol rozhovor pre katalánsky denník Sport.

Bolo to prekvapujúce, keď sa Barcelona začala zaujímať o Paulinha, keď ešte hrával za Guangzhou?

Áno, no keď som videl pár zápasov Barcy, pochopil som, prečo si ho Valverde vybral. Paulinho je totiž extrémne dôležitým hráčom pre jeho systém a dnes môžete vidieť prečo.

V akom zmysle?

Barca má špecifický štýl hry a Paulinho dokáže v určitých momentoch urobiť rozdiel svojou vitalitou, pričom je schopný dať gól a prezentuje sa trošku odlišným herným štýlom, ako ostatní hráči kádra. Valverde plánoval túto zmenu a prinútil klub, aby vyplatil jeho výkupnú klauzulu.

Kedy a ako ste sa dozvedeli o záujme Barcelony?

Paulinho mi to povedal. Náš vzťah je unikátny, pracovali sme spolu už aj na reprezentačnej úrovni a keď som začínal v Guangzohu, Paulinho bol prvým hráčom, ktorého som si vyžiadal. Pomáhať mu s odchodom bola možno trošku chyba, keďže odišiel pred štvrťfinále ázijskej Ligy Majstrov. Pochopil som však, že chcel odísť a tak som mu pomohol.

Prestup vyzeral byť dosť komplikovaný.

Čínske kluby žijú príchodmi hráčom a o ich odchode nechcú ani počuť. Ak je však klauzula vyplatená, nemajú žiadnu šancu. Barca sa neustále snažila vyjednať nižšiu sumu, no ja som mu povedal: "ak chceš odísť, tak toto nie je cesta." Nakoniec však všetko dobre dopadlo.

Paulinho sa v Barcelone rýchlo adaptoval...

Ľudia majú skreslený pohľad čo sa týka činskeho futbalu. Brazílska reprezentácia tu mala dvoch hráčov, ktorí ju zastupovali - Ranata Augusta a Paulinha. Títo hráči robia na hrisku rozdiel, sú to skvelí ľudia, majú radi to, čo robia a stále sa snažia zo seba dostať to najlepšie.

Paulinhova hra je založená na fyzickej kondícii. Ako to, že sa mu v Číne tak darilo?

V Guangzhou sme tvrdo trénovali a pomáhali jeden druhému. Futbalista hrajúci v Číne musí častokrát veľa obetovať, nestačí mať len populárne priezvisko. Musí ukázať svoju osobnosť a zapadnúť do skupiny. To je to, čo Paulinho spravil.

Bola tá osobnosť kľúčová k tomu, aby si vytvoril taký skvelý vzťah s Messim?

Som si istý že Messi, pozerajúc sa na Paulinhovu každodennú tvrdú robotu, vidí, že mu tým môže veľmi pomôcť. Vďaka jeho sile, vitalite a motivácii, je to výhodné pre všetkých.

Najprv plnil menšie úlohy v Tottenhame a dnes je dôležitým prvkom brazílskej reprezentácie a Barcelony. Cítite sa zodpovedný za jeho 'znovuzrodenie'?

Nie. Je jasné, že som mu pomohol, no on jediný je za to zodpovedný, pretože musel veľa vecí obetovať. Jediné čo som spravil ja bolo, že som mu zadával rôzne úlohy a nastavil mu špecifický tréning.

Paulinho vám verejne poďakoval za všetko, čo ste preňho urobili.

Dnešný futbal je založený na biznise a ja si navždy budem pamätať Paulinhove slová. Je to skvelý chlapík.

Nakoniec si v Barce s Neymarom nezahral. Rozumiete jeho rozhodnutiu odísť do PSG?

Áno. V Barcelone mal 2-3 súperov a on sa chcel stať najlepším na svete. V roku 2018 bude určite bojovať o tento primát a v 2019 môže mať rovnaké šance ako Cristiano a Messi. Ak sa mu však podarí vyhrať Majstrovstvá sveta, alebo Ligu Majstrov, môžu byť tie šance dokonca väčšie.

V Barcelone pasovali Neymara za Messiho nástupcu.

Neymar chce byť šampiónom vo viacerých kluboch. Vo futbale existujú klauzule a on bol jedným z tých hráčov, ktorí ju využili.

zdroj: fcbarca.com
foto: dailymail

Grendo

top komentár
44
2018-01-23 14:37:55

CR7 už nie je pre nich súperom...

malinoismike

30
2018-01-23 14:39:01

Hanbím sa to napísať, ale zo začiatku som veľmi kritizoval prestup Paulinho. Som ale rád, že som sa tak veľmi mýlil :) Paulinho perfektne zapadol do nášho systému a je to veľmi platný hráč, ktorý vie oživiť hru a k tomu všetkému vie strieľať dôležité góly. Len nech sa mu aj naďalej darí!

malinoismike

6
2018-01-23 14:39:28

*Paulinha

mentor

17
2018-01-23 15:18:31

Ak si dobre pamätám, nebol kritizovaný ani tak Paulinho, ale skôr vedenie za jeho príchod. Bartomeu si mal pomocou Paulinha vybavovať kšefty a to aj za cenu, že zničí značku FCB nezmyselnými nákupmi typu Paulinho, Semedo. Dnes vidíme, že Paulinha si vyžiadal Valverde a že 40 miliónov vôbec nebola umelo navýšená suma. Je to výborný hráč a osobnosť.

Kubo11

11
2018-01-23 16:21:46

Semedo mal byť nezmyselný nákup?

mentor

3
2018-01-23 16:54:45

"Zaujímavosťou pri Barcelone je fakt, že kým médiá ju spájajú s prestupmi hráčov svetovej úrovne, ktorých tím skutočne potrebuje, vedenie stále prekvapí a dotiahne nelogické prestupy. Hovorí sa o Coutinhovi, Dembelem. Potom sú tu Jean Michel Seri, Lucas Lima či Roberto Soriano. Samozrejme aj Paolo Dybala, Verratti a tak ďalej. Prišiel Deulofeu, Semedo, Paulinho. Začíname nadobúdať dojem, že vedenie Barcelony ani len netuší, čo robí. Skupovať priemerných hráčov a dúfať, že..."

mentor

4
2018-01-23 16:55:15

To je citát z augusta.
Z môjho pohľadu išlo vtedy o akúsi hystériu. Nemá zmysel hovoriť o tom, kto je priemerný, kým nezačne hrávať. Barcelona efekt môže spôsobiť, že hráč vystrelí hore (Semedo, Umtiti, Paulinho), alebo výkonnostne padne (Deulofeu, Gomez). Futbal je skrátka tiež o psychike, a preto sa nedá nič dopredu predvídať. Z toho dôvodu radšej menej konšpirujem a viac povzbudzujem.

Kjed

5
2018-01-23 16:22:31

Tohle je proste kolektivní sport. Nikdy není nic jistého a předem daného. I v tom je kouzlo fotbalu.

Puskyn

6
2018-01-23 16:30:47

Semedo určitě nebyl považován jako nesmyslný nákup.

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.