Jordi Mestre, viceprezident FC Barcelona, poskytol svoj pohľad pre denník Sport, kde sa dotkol viacerých tém súvisiacich s klubom, jeho minulosťou a taktiež budúcnosťou.

Koľko peňazí ročne investuje klub do mládeže?

Ročne to je okolo 20-25 miliónov eur.

Z 23 hráčov B tímu iba 7 z nich prešlo La Masiou. Oplatí sa investovať tak veľa?

Nie je to iba o futbale, je to o hodnotách. Rozvíjame ľudí pomocou športu. Budeme to robiť s každým, kto sa dostane do prvého tímu. Sme na to veľmi hrdí.

Je prioritou udržať Barcu B v Segunde A?

Áno, hlavne kvôli rozvoju hráčov.

Prečo Pep Segura prebral povinnosti od Roberta Fernandeza?

Pep od Roberta nič neprebral a ani nerobí jeho prácu. Dopĺňa ho, posilňuje a pomáha koordinovať futbalovú sféru klubu.

Robertova zmluva končí 30. júna. Má vedenie záujem ju predĺžiť?

Nie je to urgentné. Budeme sa o tom rozprávať a určite nájdeme spoločné riešenie.

Mladý Sergio Gomez odišiel do Dortmundu. Ďalší talent tak odchádza...

Nechceme, aby odchádzali a snažíme sa tomu predchádzať, no nemôžeme im rozkázať, keď sa rozhodnú odísť niekde inde. Máme športové a ekonomické pravidlá čo sa týka mládeže.

Takže?

Ak sa hráč rozhodne odísť, nepáči sa nám to, lebo sme mu pomohli s jeho rozvojom a je tam, kde je, vďaka nám, no ako povedal Cruyff: 'ak niekto v Barce nechce ostať, tak nech potom radšej odíde.' Veľa ďalších mohlo odísť, no rozhodli sa ostať.

Ako kto?

Aleňá, Sergi Samper, Sergi Roberto. Ak majú trpezlivosť a pracujú tvrdo, dosiahnu na prvý tím.

Ako plánujete zastaviť prípadné odchody?

Nemôžme byť slepí a ignorovať realitu. Čo sa týka mládeže, sme pripravení vylepšiť hráčske kontrakty o vyššie platy a samozrejme, aj o vyššie výkupné klauzule.

Barce sa to nepáči, no to isté robí aj ostatným akadémiám...

To je pravda, samozrejme. Nemáme dôvod sa sťažovať. Taktiež berieme mladíkov z iných akadémií.

Zmena témy. Ako dlho bola Barca nahnevaná kvôli Neymarovi?

Čo nás na tom ranilo najviac bolo to, akým spôsobom sa rozhodol odísť. Boli sme na turné s ním a jeho otcom, no oni sa k nám nezachovali korektne.

Nie?

Ak by prišiel za nami a povedal, že chce odísť, rovnako ako Cesc, Mascherano, Pedro, či Alexis, určite by sme mu vyšli v ústrety. Nemôžete však nikoho do ničoho tlačiť.

Nahneval sa aj on na vás?

Hral sa s nami na mačku a myš. Dostalo sa to až do toho bodu, kedy sme mu museli povedať, že mu zvyšok bonusu proste nevyplatíme.

Vyjadrili ste sa, že ste si na 200% istý, že Neymar neodíde...

Nič nám nepovedal. Ak by to urobil, PSG by ho mohlo kúpiť podstatne lacnejšie. Neymarove správanie však vytvorilo infláciu trhu. Ušetrili by sme mnoho peňazí a zároveň by sme mali pokoj od médií.

Domnievate sa, že toto všetko urobil len preto, aby dostal spomínaný bonus?

Som si istý, preto som nahnevaný. Teraz to celé pôjde na súd a sudca rozhodne, ako to celé nakoniec dopadne.

Prečo sa Neymar takto zachoval?

Neymar videl, že nikdy nebude číslom jedna, ak bude Messi stále v Barcelone. A evidentne, Messi je iba jeden. Pochopil, že aby bol jednotkou, musí opustiť Barcu, čo sa dá pochopiť.

Začal klub panikáriť, keď odišiel Neymar?

Bolo tu menšie zemetrasenie, keďže trident sa zrazu rozpadol, a Valverde, ktorý akurát prišiel, by ho tým pádom nemal k dispozícii. Každý však odviedol skvelú robotu, nestratili sme nervy ani sa nezbláznili.

Aký tím po jeho odchode ostal?

Veľmi solídna Barca. Tím bol orezaný presne tak, ako to chcel tréner. Z 24 hráčov sme prešli na 22, máme veľkú kvalitu, skúsenosti, talent a mládež. A navrch ešte to najpodstatnejšie - máme Messiho.

Dal Coutinho aj niečo zo svojho, aby mohol prísť do Barcelony?

Áno, obetoval značný finančný obnos, presne tak, ako Mascherano, alebo Luis Suárez, keď prichádzali. Toto len ukazuje, že majú túžbu hrať za Barcu.

Koľko prostriedkov vynaložil klub počas tohto leta?

Tak ako každý rok - 60 miliónov eur + odchody.

Valverde, dva roky s opciou na tretí. Predĺžite s ním?

Dajte nám vydýchnuť! Milujeme ho, no našou prioritou bolo dostať sa na koniec prestupového obdobia. Všetko má svoj čas.

Čo priniesol Valverde?

Okrem všetkého hlavne rovnováhu. Má jasné myšlienky, pozná futbal a stabilitu kádra.

Trápia vás financie, čo sa týka platov?

Platy síce sú vysoké, áno, no to len preto, lebo naši hráči určite nie sú lacní. Našou prioritou je športová excelencia a finančná prísnosť. Jedno úzko súvisí s druhým. Sú veľmi prepojené.

zdroj: sport-english.com
foto: sportskeeda

Vendeta

top komentár
114
2018-02-05 20:13:12

"Dal Coutinho aj niečo zo svojho, aby mohol prísť do Barcelony?

Áno, obetoval značný finančný obnos, presne tak, ako Mascherano, alebo Luis Suárez, keď prichádzali. Toto len ukazuje, že majú túžbu hrať za Barcu"

Neymar mi absolutne nechýba. Som ovela radšej že tu máme takých hráčov čo dýchaju pre barcelonu. Nie egocentrické detičky

MSN4ever

top komentár
44
2018-02-05 20:14:47

Valverde je skvelý trener, Odpovedá normalne, na to čo sa ho pytaju normalne odpovie , nie ako Lucho. Po odchode Neymara odviedol skvelu robotu , jednoznačne predlžiť zmluvu.

Jhonys

26
2018-02-05 21:15:09

každý trenér má svůj styl a někoho zkrátka nebaví neustále opakující se dotazy - v tomhle byl prostě Lucho mistr trollingu :) mně se třeba osobně líbí jak Ernestovo vystupování, tak i to Luchovo..

geniusko

top komentár
43
2018-02-05 20:21:38

Veľmi pekný rozhovor, vďaka za článok. Toto zákulie okolo klubu ma vždy zaujíma.

Marosv

7
2018-02-05 20:49:40

Ja mám do budúcna obavu na strane príjmov a s tým súvisace výdavky na hráčov.
Všimli ste si priatelia ako sa za posledné obdobia plní presnejšie neplní Camp Nou ?? Je otázka či to nesúvisí s politickými turbulenciami v Katalánsku, lebo toto može byť neúnosný klinec. Výpadok 20 - 30 tisíc divákov na každom zápase može v konečnom účtovaní chýbať

denis_99

7
2018-02-05 21:11:17

20-30 tisíc z našej kapacity je pre iný tím plný dom (a hovorím o veľkokluboch). Camp Nou býva často prázdnejší na slabších súperov alebo ak sa hrá cez týždeň neskoro večer. S tým súvisí aj to, že veľké množstvo návštevníkov sú turisti a na druhej strane držitelia permanentiek s nimi obchodujú prostredníctvom agentúr ponúkajúcich zájazd a tak nie je neobvyklé, že namiesto lístku sa dostanete na Camp Nou na permanentku niekoho iného (napr v mojom prípade 60 ročného pána)

Flipiq

5
2018-02-05 21:08:21

Súhlas. Keď som pred rokom začal pozerať na Barcu stále mi tam Neymo bol ako tŕň v oku - gestá a správanie, niekedy zbytočný individualizmus. Spoluhráči si loptu prihrajú aj 30 krát a hľadajú skulinku v obrane a on na to nervy nemal a začal sólovať. Niečo sa mu síce podarilo, ale veľa aj nie.
jeho momentálne správanie za ktore sa hanbí aj Xavi je správanie chlapca, ktorý sa vytrhne s prísnych (cháp slušných) futbalových pravidiel, alebo kohúta, ktorý zistí, že na dvore má priestor na vyvádzanie a žiaden gazda ho nezaženie. Podiel majú na tom aj prachy. Uvidíme ako ďalej dokedy sa mu všetko prepečie.

barcelonista29

5
2018-02-05 21:45:18

Škoda, že nepovedal cenu, za ktorú by boli ochotní pustiť Neymara do PSG.

NeymarNavzdy

20
2018-02-05 22:47:48

Deulofeu dal svoj prvý
gól a proti Chelsea

buldozer

6
2018-02-06 00:28:17

Deulofeu bol hracom zapasu. 4 driblingy, 4 strely, 4 klucove prihravky. https://www.whoscored.com/...

LaBrie

4
2018-02-06 08:01:37

...a este po faule nanho penalta :)

bruno1

10
2018-02-06 00:11:20

Neymar sa hral na macku a potkana a ten potkan bol on

barca888

0
2018-02-06 05:56:53

Čoo to jak dostala Chelsea :0

Fazy

8
2018-02-06 06:55:08

Neymar pri svojom príchode nedal zo svojich ani cent, práve naopak snažil sa z Barce vyžmýkať čo najviac a potom ako Judáš zradil Barcu a ešte sa chce súdiť o bonus, ktorý mu už len s charakterového hľadiska vôbec nepatrí. Ak by mal aspoň trocha svädomia, tak by sa vysral na bonus a hral by tam kde chcel ísť. Lenže podľa mňa ani v PSG dlho nevydrží, pretože už teraz tam robí iba rozbroje a zlú krv. Je to skrátka od narodenia hajzel.

kofi

10
2018-02-06 07:43:59

ja som uz uplne zabudol na Neymara. zacinam byt o tom presvedceny ze jeho odchod nam iba pomohol. chalan nema moralku a mysli len na seba. my tu mame hracov ako iniesta, pique, messi, busquets ktori su v prvom rade oddani klubu

emiliano

2
2018-02-06 16:28:14

Podpísať predĺženie zmluvy za veľký bonus a vzápätí odísť, to je teda morálny odpad. A je zrejme,že za podpis dostal od PSG ďalší bonus. Futbalovo je o.k., ale inak suteréne.

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.