Séria článkov o bývalých hráčoch pokračuje. Kým minule sme sa pozreli na život Pinta, dnes to bude ďalší brankár. Reč je o Víctorovi Valdésovi, legendárnemu brankárovi, ktorý strážil barcelonskú bránu nilen počas najúspešnejších rokov Gaurdiolovej éry.

Valdés prešiel, s krátkou trojročnou prestávkou na Tenerife, mládežníckym systémom Barcelony a v roku 2002 pod van Gaalom debutoval za prvý tím. Len niekoľko mesiacov neskôr prevzal trénerskú pozíciu Radomir Antić a Valdés sa dostával do základu pravidelnejšie. Po odchode srbského trénera bol pre nastupujúceho Franka Rijkaarda Valdés už jasnou jednotkou. Svoje kvality potvrdil už v sezóne 2004/2005, keď získal trofej Zamora pre najlepšieho brankára sezóny. Neskôr získal túto trofej ešte štyrikrát, čo je barcelonský a ligový rekord (rovnako veľa krát túto trofej získal Antoni Ramallets, tiež hráč FC Barcelona). Dosť dobré na hráča, ktorý ani ako brankár hrávať nechcel. Mal však smolu, bol príliš dobrý na to, aby ako brankár nehral.

Valdésovu nespokojnosť s pozíciou v bráne sme mohli pozorovať aj vo viacerých zápasoch, kedy hral skôr na pozícii stopéra, ako v bráne. Pre mnohých ľudí bol preto Valdés na posmech, najmä keď v rozohrávke chyboval, alebo zle vybehol. Treba však povedať, že Valdés bol často nútený takto hrať, prispôsobiť sa celkovému štýlu hry. Tiki-taka zahŕňajúca aj brankára, hra proti hlboko stiahnutému súperovi hrajúcemu betón s následnými protiútokmi... to nie sú situácie, ktoré by väčšina brankárov vyhľadávala. Často sa stávalo, že za zápas na barcelonského brankára šlo len zopár striel, ktoré boli často z pre strelca výhodných pozícii a tak sa prípadný vsietený gól veľmi rýchlo odrazil na úspešnosti brankára. Valdés určite nebol dokonalý a chyby, tak ako my všetci, robil. No na rozdiel od nás ostatných, Valdés bol päťkrát vyhlásený za najlepšieho brankára ligy. V lige, v ktorej vtedy chytali také mená ako Santiago Caňizarez či Iker Casillas. Iker Casillas, brankár, ktorý za celé svoje pôsobenie v Reale Madrid vyhral Trofeo Zamora len jediný raz. A hádajte prečo.

Víctor Valdés vyhral asi všetko, čo sa s tímom vyhrať dalo. Bol pri všetkých dôležitých momentoch a v roku 2013 sa rozhodol, že zmluvu s klubom už nepredĺži. „Barca mi dala všetko a vďačím jej za všetko, no byť brankárom v Barcelone z vás veľa vytiahne. Je to nezvratné rozhodnutie a ja nechcem, aby sa hovorilo o ekonomickej stránke či o tom, ako veľmi mám rád tento klub.“ To bol moment, kedy nastal zlom. Valdés sa navyše v zápase proti Celta Vigo zranil a do konca ligovej sezóny už za Barcelonu nenastúpil. Rozlúčiť sa tak nemohol na trávniku, ako by chcel, ale len prostredníctvom dojímavého listu.

Po vypršaní jeho zmluvy nastal obrovský rozruh, pretože záujem o Valdésove služby bol veľký. Kedy sa stane, že tak kvalitný brankár je na prestupovom trhu k dispozícii zadarmo? Malo to však jeden háčik – jeho zranenie kolena bolo vážnejšie ako sa predpokladalo. Valdés mal pôvodne zamieriť do Monaka, všetko vyzeralo ako hotová vec. Až po lekársku prehliadku. Monacký klub vtedy od prestupu vycúval a spustila sa nová vlna špekulácií. O katalánskeho brankára sa zaujímal aj Liverpool, prestup bol opäť na spadnutie, no opäť k nemu nedošlo. A tak sa koncom roka ponúkol Manchester United, ktorý vtedy trénoval van Gaal, tréner, ktorý v dal priestor Valdésovi v A mužstve Barcelony. Valdés dostal možnosť trénovať s tímom, ktorú po zranení tak potreboval, aby sa udržal vo forme. United následne v januári 2015 jeho prestup uzavrel aj formálne a od sezóny 2014/2015 tak mal Valdés možnosť chytať v Premier League.

Ukázalo sa však, že dostať túto príležitosť nebude ľahké. Najmä ak je vaším konkurentom David de Gea. Ten sa však v máji v zápase proti Arsenalu zranil a Valdés dostal príležitosť postaviť sa do brány Červených diablov. V zápase chytil všetky strely, až na vlastný gól Tylera Blacketta. Nasledujúci týždeň vychytal proti Hull City čisté konto. No de Gea už bol fit a Valdés sa už počas tejto sezóny do brány nedostal. Van Gaal mu vraj ponúkol možnosť dvojky s nastupovaním za rezervu, čo však bývalý barcelonský hráč odmietol. V lete bol tak Valdés pripísaný na prestupovú listinu a do sezóny 2015/2016 mu už ani nebolo pridelené číslo v tíme. Vyzeralo to tak, že Valdés prestúpi do tureckého Besiktasu, no keďže sa na detailoch zmluvy obe strany nevedeli dohodnúť, prestup sa neuskutočnil. Opäť. Prestupové obdobie sa skončilo a Valdés sa ocitol na území nikoho. Oficiálne „patril“ Manchestru United, no oficiálne nemohol za klub nastúpiť a klub mu ani túto možnosť ani dať nechcel. Vykúpením z toho všetkého bolo hosťovanie v belgickom Standard Liége, ktoré sa začalo v januári 2016. Valdés síce počas tohto pôsobenia vyhral Belgický pohár, no odohral len 6 zápasov a v apríli ho predčasne poslali späť do United, aby vraj v tíme dostali priestor mladší. Opäť sa začali špekulácie a Valdés pritiahol pozornosť médií o ktorú sám asi veľmi nestál.

Následný prestup do Middlesbrough sa vo svetle týchto okolností javí viac pochopiteľný, ako len pri pohľade na novinové titulky hlásajúce prestup veľkej hviezdy do malého mesta nováčika v Premier League. V tomto tíme konečne dostával zaslúžený priestor a nastúpil až do 28 zápasov. Zaujímavosťou je, že trénerom tohto klubu s prezývkou Boro, bol v tomto období Aitor Karanka, bývalý asistent Josého Mourinha v Reale Madrid. No Middlesbrough mal problémy najmä v útoku, keďže strelil spomedzi všetkých tímov v sezóne 2016/2017 najmenej gólov. Ani Valdés tak nedokázal zabrániť zostupu. S klubom rozviazal zmluvu a aj napriek početným ponukám zo Španielska sa rozhodol, že s futbalom definitívne končí.

V živote sú totiž udalosti, ktoré vás donútia si to všetko usporiadať v hlave. Middlesbrough v júni vypadol z Premier League, Valdés mal v júli svadbu, v auguste oznámil ukončenie svojej futbalovej kariéry. Náhoda? Tak či onak, Valdés sa v lete 2017 v Barcelone oženil so svojou dlhoročnou partnerkou, kolumbijskou modelkou Yolandou Cardona, s ktorou majú spolu tri deti. Na oslave sa samozrejme ukázalo viacero bývalých hráčov, medzi nimi aj Pinto, ktorého život sme vám priblížili v minulom článku. A že boli skutočne priateľmi, o tom svedčia aj Pintove slová po tom, ako Valdés opustil Barcelonu: Kamarát, hoci sme si konkurovali, nikdy sme neboli nepriateľmi ani rivalmi. Naopak, spojili sme sily, aby sme pomohli dostať sa z boja von víťazne. Niekedy sa nám to podarilo a niekedy sme to neurobili, no snažili sme sa. Boj po tvojom boku je česť.“

Na rozdiel od Pinta neviedol Víctor Valdés mimo trávnika až taký zaujímavý život venovaný inej profesii. Je síce pravdou, že v spolupráci s barcelonskou univerzitou sa podieľal na vývoji zoznamky Hola Dating App, či založil mediálnu spoločnosť Crazy4FunTV, v ktorej mal mať program, v ktorom by spovedal známych futbalistov (budúcnosť tohto projektu momentálne nie je známa). No napriek tomu si Valdés ctil skôr iné hodnoty. Ako sa vyjadril ešte v roku 2015: „Keď svetlá zhasnú, budem sa venovať svojim deťom a učiť ich o živote. Verím, že potom bude ťažké ma nájsť." Svetlá zhasli 1.1.2018, kedy Valdés zmazal všetok obsah na svojich účtoch na sociálnych sieťach. A to je posledná správa o ňom, ktorú médiá zatiaľ priniesli. Veríme, že si šťastný Víctor. Lebo my, aj tí, čo ťa ocenili až spätne, veríme, že si. Pretože si bol výnimočný brankár. Ako povedal Guardiola, „moja formácia nie je 4-3-3. Myslím si, že to je neúctivé v Valdésovi. Moja formácia je 1-4-3-3.“

Foto: zimbio.com, twitter.com, thesun.co.uk, hitc.com, onsizzle.com, independent.co.uk
Zdroj: wikipedia.org, sme.sk, aktuality.sk, thesun.co.uk, forcabarca.sk, espn.com, dailymail.co.uk, marca.com, fourfourtwo.com, footballparadise.com, independent.co.uk, as.com

Kokosnik

31
2018-03-19 16:14:58

Aby sme to neukončili tak vážne: https://www.youtube.com/...
A pre tých, ktorí pri spojení kolumbijská modelka začali googliť, ušetrím vám prácu: http://static.hsbnoticias.com/... :D

s1ck

9
2018-03-19 22:02:32

ako nebudem klamať ale som ti vďačný lebo som si povedal že po prečítaní článku zapnem google a tu modeleku začnem hladať :D

Cingi

6
2018-03-20 06:32:25

to s Affelayom je moje obľúbené video s Valdesom :D

galibier

28
2018-03-19 19:56:45

perfektne citanie..dakujem(e).Byt brankarom Barcelony v casoch jeho kariery bolo este hadam tazsie ako dnes,hrali sme iny styl,nasi obrancovia vsetci utocili.Na generaciu s Valdesom,Puylom,Xavim a dalsou podla mna uz futbalovo neprekonatelnou generaciou budu fanuskovia nielen Barcy s uctou vzdy spominat.

Pendergast

38
2018-03-19 21:13:57

Všechny zde zdravím. Jsem velký fanoušek Realu Madrid, ale rád bych občas přispíval do zdejších diskuzí. Vaše stránky se mi moc líbí a narozdíl od jiných fanoušků Realu FC Barcelonu velice respektuji.

Mantikora

8
2018-03-19 22:08:58

Vitaj

anko1963

9
2018-03-19 22:32:22

Je to síce neuveriteľné a nepochopiteľné, ale držím Ti palce. Prečo? Lebo ja som fanúšikom FCB a hlavne Messiho a napriek tomu som nikdy nemal chuť a tendenciu ísť na stránku RM. Ale sľubujem, že po Tvojich príspevkoch Ti osobne zaregujem alebo oznámim svoje + alebo -.

s1ck

9
2018-03-19 22:07:22

milujem tieto články. Dufam že raz tu bude aj článok o Eidur Gudjohnsenovi, Rafa Marquez alebo Isaac Cuenca :)

Kokosnik

15
2018-03-19 22:12:43

Určite. Pod prvým článkom sa s nápadmi o kom písať ďalej akoby roztrhlo vrece, preto som pod tento už ani výzvu navrhnúť konkrétne mená nepridával. Tieto články vyžadujú viac času a budú teda pribúdať pomalšie avšak pravidelne, no prečo nespracovať všetkých zaujímavých hráčov, aj keby to malo trvať hoc aj rok.

s1ck

6
2018-03-19 23:07:50

Klobuk dole pred tebou

JURITO

17
2018-03-19 22:48:30

Luxusne napísany článok. Velmi sa mi páči štýl akým je to napisané, s obrovskym citom. Redaktor velké plus.

Inak pamatám na začiatky Valdesa,bol na posmech ludom,všetci si pýtali čo tam robí v bráne Barcelony taký šašo.Nakoniec sa neskutočne vypracoval a bol svetova extratrieda

rominho

3
2018-03-20 08:47:13

skvely clanok, suhlas! victorove zaciatky neboli prave najlepsie, nechapal som ako moze sediet na lavicke rustu a valdes chytat..ale postupne sa vypracoval na skveleho brankara, jedneho z najlepsich akeho kedy barca mala!

Gabrieloo

5
2018-03-20 10:24:03

Za mna skoda ze sa zranil a odisiel ked bol asi v najlepsej forme. a skoda skoncil tak neslavne. ale musim povedat ze som rad ze ho nahradil ter stegen. Lebo povedzme si na rovinu kazda mala domov bolo riziko golu. Mal neuveritelne reflexy ale praca nohou nebola jeho silna stranka. osobne si trpel pri kazdej nahravke co na neho smerovala. tak nam prehral aj superpohra s realom. takze teraz ked vidim ako nahrava kontroluje loptu stegen tak oslavujem ze je tu.

Gabrieloo

1
2018-03-21 13:29:43

https://www.youtube.com/... tomto rozpravam :-D

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.