Tááák a ide do tuhého! Štvrťfinále Ligy Majstrov horí nedočkavosťou. Kto sa dostane medzi štvoricu najlepších tímov starého kontinentu? S určitosťou vieme povedať, že anglický futbal svojho zástupcu v semifinále mať bude. Poďme si však na drobné rozmeniť to ďalšie zaujímavé.

Čo Pepa naučila posledná ponižujúca prehra s Liverpoolom?

Ak Pep nedokáže pretlačiť svoj herný plán, jedná sa o veľkú raritu. Katalánec to pri prehre 4:3 na Anfield z januára tohto roku nielenže nedokázal; jeho Manchester City bol proti nabudenému Liverpoolu totálne paralyzovaný. Ak si tento zápas pozriete bez zvuku, vieme si takmer predstaviť ako Klopp a jeho hráči doslova fičia na Metallice zatiaľ čo na trávniku implementujú divý a zúrivý presing. Liverpool však túto svoju frenetickú stránku neukazuje vždy - nie vždy to potrebuje - ale môžete sa na to spoľahnúť vo veľkých zápasoch.

Presing Liverpoolu spustil domino efect necharakteristických chýb v hre City. Fernandinho zostal izolovaný a z hry ho vypojili Roberto Firmino, Mo Salah a Sadio Mané, ktorí zverencov Guardiolu donútili hrať loptu zoširoka. A práve z týchto pozícií neboli schopní nachádzať adresátov. V druhom dejstve sa psychicky vysilili v čoho dôsledku začali robiť hlúpe chyby. Ako sa s tým dokážu vysporiadať tentokrát?

Koho si Zidane nakoniec vyberie?

Tréner Juventusu Max Allegri sa stal všestrannejším, ale má k dispozícii toľko možností ako Zinedine Zidane? Určite nie. Francúz sa vo veľkých zápasoch vyprofiloval na trénera, ktorý je nepredvídateľný. Následne pre súpera nie je ľahké plánovať. BBC už nie je v zápasoch istá vec, keď Zidane nechal na lavičke zdravého Balea v oboch zápasoch proti PSG. Isco je v Lopeteguiho Španielsku v životnej forme, no v odvete proti PSG absentoval. Namiesto toho dvojicu krídelníkov tvorili Lucas Vazquez a Marco Asensio, ktorí dobre kombinovali s Marcelom a Dani Carvajalom. Nabíjali Ronaldovi v útoku a zároveň sa stíhali sťahovať na pomoc do defenzívy.

Jedna vec v týchto rozostaveniach bude iná: Zidane v Paríži nenasadil Casemira, Toniho Kroosa a Luku Modriča naraz. Proti Juventusu by ale mal. Zmieniť zároveň treba aj jedno ďalšie meno: Mateo Kovačič. Jeho box-to-box futbal v Paríži bol famózny. Juventus radšej vypĺňa priestor, ako by mal presovať vyššie v poli - hoci proti Tottenhamu to z časti musel robiť - takže hráč ako Kovačič by v tejto situácii mohol obrancom Juventusu trochu podkúriť.

Dokáže Rím prežiť dusivú taktiku Barcelony?

Priestor na chybu v zápasoch proti mužstvu Lea Messiho je malý. Antonio Conte v poslednom dvojzápase proti Barcelone mal s Chelsea dobrý zámer - nebezpečný bol z protiútokov a bránil so zatiahnutým blokom zatiaľ čo dokázal kryť aj krídla. The Blues však niekoľkokrát chybovali a následne za to aj pykali. Ak ale tím vedený Contem s dobrým plánom a hráčmi ako N'Golo Kante či dvojicou nebezpečných tvorcov hry Hazardom a Willianom Barcu nedokázali obalamutiť, je ťažké si predstaviť, aby Barcu zastavili Rimania.

Eusebio di Francesco bude čeliť viacerým veciam - predovšetkým schopnosti Barcelony držať loptu, hrať vertikálne a rýchlo; a ak to všetko zlyhá, je tu ešte Messi, ktorý potiahne celý tím na svojich pleciach. Valverdeho zverenci sa cítia pohodlne aj keď vyčkávajú vzadu a po celý zápas nepresujú, no vyberajú si príležitosti na protiútoky. Postaviť sa tomu môže byť pre Rím vytrvalostný test, ktorý ho môže udusiť.

Šachťar Doneck dokázal Rímu narobiť problémy na pravej strane. Išlo o dvojzápas osemfinále. No tlak Jordiho Albu bude pre Rimanov ešte horúcejším zemiakom. Okrem toho, Taliani musia byť v útoku ďaleko viac efektívnejší, čo bude ťažký oriešok. A v momentoch, kedy získajú loptu, ich rozhodovanie musí byť konštantne dobré, pretože Barcelona je vo všeobecnosti v pozícii, kedy loptu dokáže získať veľmi rýchlo naspäť pod svoju kontrolu.

Ktorú verziu Seville uvidíme?

Sevilla v tejto sezóne vo všeobecnosti nemôže byť spokojná. Výkony proti Atléticu Madrid a Manchestru United v Lige Majstrov môžeme považovať skôr za anomáliu. Uvidíme teda dobrú verziu Seville opäť? Proti Manchestru sa Sevilla vyznamenala skvelým bránením priestorov po čiare. Bayern je iná káva. Zbiehanie Robbena do stredu je vždy nebezpečné a Sergia Escudera čaká pracný večer. Proti hráčom ako Marcus Rashford a Antonio Valencia však v bránení obstál.

Jedna zaujímavosť z pohľadu taktiky: dosadiť Jesusa Navasa na pozíciu pravého beka. Sám hráč nedávno uviedol, že si tento post v Manchestri City užíval. S Navasom však Sevilla v prvom zápase v útoku získala novú zaujímavú dimenziu a to vďaka jeho rýchlosti a neúnavnému búšeniu. Ide o niečo, čo Vincenzo Montella môže zvažovať aj pre najbližší dvojzápas.

Je Leroy Sané schopný udržať svoj vplyv?

Vyššie spomínaný zápas plný zvratov zažil aj niečo iné: výnimočný výkon v podaní Saného. Každý vie, že Kevin de Bruyne sa radí medzi najlepších hráčov, ktorí dokážu zmeniť priebeh zápasu, ale čo dokázal Sané, to bolo neuveriteľné. A predvádza to už posledných niekoľko mesiacov.

22-ročný Nemec vedel v zápase proti Liverpoolu nájsť priestor, kde to ostatní nedokázali. Na Anfield zaznamenal brilantný gól a situácie, v ktorých skutočne predviedol svoju mágiu naplno v nabitom priestore predtým, než z toho vytvoril šancu, dokážu Liverpool zlomiť opäť.

Dokáže Real v Chiellinim spozorovať podceňovanú hrozbu?

Allegri sa ako taktik zlepšil, do Juventusu postupne vnáša viac a viac variácií. Jednou z jeho zbraní je použitie Giorgia Chielliniho ako vyvážača lopty v prípade, keď ofenzíva nefunguje úplne dobre.

Zdá sa, že pre Madrid sa Chiellini nejaví ako veľká hrozba, ale ak je Juventus impotentný, povolať Chielliniho, aby prerážal línie, fungovalo. Zidane nemôže dovoliť, aby sa Chiellini na lopte cítil pohodlne - vo všeobecnosti, Real si užíva úspech vďaka tomu, že obrancov znervózňuje inteligentnými hráčmi bez lopty v podobe Balea, Benzemu, Isca, Asensia a Vazqueza. Ak Zidane zistí, čo Allegri v týchto situáciách robí, Chielliniho môže zo zápasu vygumovať.

Mauriciovi Pochettinovi sa to v osemfinále naozaj darilo. V prvom zápase bol Harry Kane využívaný na to, aby Chillinimu uťal cestu. Juventus tak mal problémy s prechodom z obrany do útoku. V druhom polčase však Tottenham tento presing vypol a Chiellini mal prsty v góle Paula Dybalu, ktorý nakoniec pre Juventus znamenal postup.

Kto bude v Ríme Willianom?

Rím bude mať šance na útok a musí to využiť. Oliver Giroud podal na Camp Nou slabý výkon, ale mohol byť kľúčovým pri kontrole dlhých lôpt z obrany a medzitým čakať na príchod svojich spoluhráčov do útoku. Presne ten istý typ hry s podržaním lopty sa očakáva od Edina Džeka, ktorý je na to stavaný.

Ale ide len o jednu skladačku celého puzzle. Di Francesco rád presuje vyššie v poli - proti Barcelone sa však jedná o potencionálnu samovraždu, pretože tá vás rada zatiahne vyššie, predtým než vyšle smrtiaci protiútok. Valverdeho chlapcov zároveň len tak ľahko nezlomíte; súper totiž veľa miesta pre prácu nedostane. Willian bol v tomto excelentný - pre Chelsea nachádzal miesto, keď neexistovalo. Dokáže však Diego Perotti či Kevin Strootman to isté?

Stačí na Bayern vôbec dobrá verzia Seville?

Sevilla proti zverencom Joseho Mourinha odohrala veľmi dobrý dvojzápas. Pravdou však je, že Portugalčan mohol vypadnutie svojho tímu odvrátiť. United boli v obrane otvorení, nechávali hráčov bez dohľadu v nebezpečných zónach a v ofenzíve zas neboli efektívni. Bayern je v každom smere iné zviera a Jupp Heynckes len zriedka umožní, aby sa k nemu nejaký súper priblížil.

V jeho schéme je kľúčovým hráčom Arturo Vidal. Práve on sa postará o nepríjemné chvíle pre Stevena N'Zonziho a Evera Banegu. Čiľan pomáha pokrývať krídla a pravidelne sa zapája aj do útoku. Bayern bude ďaleko kompaktnejší, než Manchester United a ak Sevilla súperovi dopraje priveľa momentov, v ktorých poskytne viac priestoru bez toho, aby uzavrela cestu pre hráčov, ktorí vyvážajú loptu, bude potrestaná.

zdroj: fft
foto: fft

Pipo

top komentár
43
2018-04-03 08:20:59

Krásny predzápasový rozbor :)

Asterix

-32
2018-04-03 09:25:44

Všetko nej na p#cu a analýza dokázala hov#o.

Jhonys

13
2018-04-03 10:04:14

supr článek, více takových :)

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.