Streda bola opäť špecifickým dňom v novodobých dejinách FC Barcelona. Jednalo sa totiž o deň, kedy nás pred 4-oma rokmi navždy opustil obľúbený tréner, ktorý si však nestihol dokončiť svoju prácu na lavičke Kataláncov. Tento svet opustil 25. apríla 2014, potom čo dlhodobo bojoval s rakovinou, ktorej podľahol po dvoch rokoch a piatich mesiacoch.

Fanúšikovia Barcelony určite na Tita nezabudli, keďže aj on zanechal svoju stopu v novodobej histórii klubu. Svetu bol známy nielen ako skvelý stratég, ale hlavne ako úžasný človek a priateľ.

Svoju Barcu dotiahol k víťazstvu La Ligy, pričom sa mu podarilo pokoriť magickú hranicu 100 bodov, čo sa na lavičke Barcelony pred ním a ani po ňom už nepodarilo. No aj pomimo týchto skvelých výsledkov, bol aj ukážkovým podporovateľom mládežníckeho systému a tradície, aká v klube vládne už od nepamäti. V súčasnosti jeho meno nesie tréningové ihrisko, ktoré leží v areáli Sant Joan Despi.

Tito Vilanova, ako aj veľa ďalších, vyrástol v La Masii a dokonca splnil sen mnohých culés, ktorý prvýkrát v histórii videli celú jedenástku poskladanú iba z hráčov odchovaných v akadémii. Tento počin vykonal ešte v roku 2012, keď sa Barcelona stretla s Levante.

Čo sa týka jeho hráčskych čias, postupne sa cez barcelonskú akadémiu prepracoval do celkov ako Figueres, Celta, Badajoz, Mallorca, Lleida, Elche a Gramenet, pričom neskôr dokonca viedol nižšie kategórie v inštitúcii FC Barcelona, až sa prepracoval k manažovaniu takých hviezd, akými sú Piqué, Messi, či Cesc.

Najprv síce musel opustiť klub, no neskôr sa pripojil k realizačnému tímu Pepa Guardiolu v roku 2007, pričom spolu dotiahli rezervu z tretej ligy do Segunda Division B. Práve spolu s Pepom dotiahli Barcelonu k najúspešnejšej éry v histórii klubu, pričom pomyselnou čerešničkou na torte bolo šesť trofejí v roku 2009. Keď Guardiola opustil Barcelonu, stal sa dokonca hlavným trénerom A-tímu.

Na Tita nezabudol ani samotný klub, ktorý mu za pomoci sociálnej siete Instagram vzdal hold a a zaprial všetko dobré do futbalového neba.

"Štyri roky bez Tita Vilanovu. Tvoje posolstvo bude žiť navždy."

 

zdroj: sport-english.com
foto: cnn

Rasticek

11
2018-04-27 07:10:40

:(

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.