Legenda FC Barcelona Xavi Hernández poskytol rozhovor pre madridský denník AS, v ktorom komentoval posledné udalosti súvisiace s reprezentáciou Španielska.

Čo si myslíš o prepustení Lopeteguiho?

"Nie sú to dobré okolnosti, samozrejme, nikto to nečakal. Futbal je niekedy taký, všetko sa deje rýchlo. Real oznámil príchod Lopeteguiho, čo destabilizovalo tím."

Je dobré, že Rubiales prepustil trénera?

"Myslím, že áno. Tréner musí byť príkladom, Majstrovstvá sveta sú pre reprezentáciu veľmi dôležité. Real oznámil príchod a ľudia tomu nerozumejú. Podľa mňa to bolo nešťastné."

Každý tu dbal o svoje záujmy, však?

"Lopeteguiho rozhodnutie sa mi zdá veľmi trefné. Je to pre neho šanca, dobre, že si tak vybral. Tentokrát to však má vplyv na federáciu a reprezentáciu, takže si myslím, že Rubiales postupoval správne. Mužstvo musí byť na 100% sústredené na to, aby vyhralo šampionát a tréner sa nemohol sústrediť, keď bol už aj trénerom Realu."

Nesie Real za túto situáciu nejakú zodpovednosť? Či všetko by sa skončilo tak isto ak by sa jednalo povedzme aj o Betis?

"Ak by Lopetegui odišiel do iného klubu, všetko by sa skončilo tak isto. Tréner už myslí na ďalší krok vo svojej kariére. Nehovorím, že išlo o nešťastné rozhodnutie, pretože sa jednalo o Real. Som z Barcelony a každý to vie. Ak by tréner odišiel do Barcelony, hovoril by som to isté. Je to logické."

Napriek tomu sa Real ako prvý skontaktoval s Lopeteguim.

"Áno, ale Lopetegui sa rozhodol sám. Ak podpisuje zmluvu, robí to sám. To on rozhoduje. Lopetegui je zodpovedný, pretože je trénerom. Samozrejme, Real nepomohol atmosfére, ktorá panuje v reprezentácii, aby zodpovednosť leží na trénerovi. Všetko sa deje rýchlo a RFEF musí byť nad klubmi, preto rozhodnutie Rubialesa chválim."

Čo očakávaš od Hierra? Poznáš ho veľmi dobre.

"Je to 'ich' človek, dobre pozná Federáciu a má skúsenosti. Hráči majú takisto skúsenosti, prežili už všetko. Ramos, Busquets, Iniesta, Silva a mladí hráči vo veľkých kluboch si vedia poradiť aj v takých situáciách. Ak sa lopta dostane do hry, všetko sa zmení."

Reprezentácia má veľmi dobrú dynamiku...

"Napriek poslednej chybe si Lopetegui veľmi dobre poradiť, Španielsko tým ale nestratilo. Tréner vložil do hry fantastickú ideu a za odvedenú prácu mu treba pogratulovať. K šampionátu musíme pristúpiť s optimizmom."

Dokážeš si predstaviť víťazstvo?

"Niekedy nepriaznivé okolnosti tím zjednotia, musíme myslieť pozitívne. Za čias Luisa Aragonésa nefungovalo všetko v náš prospech, ale vyhrali sme EURO. Teraz je 23 hráčov zodpovedných za dobrú hru, ideu už majú."

Kto je favoritom na titul Majstra sveta?

"Brazília je o trochu vyššie, než iné reprezentácie. Potom je tu Nemecko, Francúzsko, Argentína s Messim, Portugalsko s Cristianom, Španielsko... Chorvátsko či Belgicko môžu prekvapiť. Je to vyrovnané, stať sa môže všetko. Každý tím môže vydesiť, čo dokazuje aj nedávny zápas proti Tunisku."

Očakávaš otvorenú hru?

"Dúfam, že mužstvá budú dominovať, mať často loptu a aktívne sa zapájať do hry. Majstrovstvá Európy záviseli viac od zmien pozícií, teraz je potrebné hrať odvážnejšie, tvoriť príležitosti a zabávať fanúšikov. Tréneri sú závislí od výsledkov, takže niekedy stavajú na práve na výsledkoch, pretože je pre nich dôležitejšie čisté konto ako strelený gól. Dúfam však, že to tak nebude."

zdroj: as.com
foto: as.com

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.