Päťnásobný víťaz Ballon d'Or Lionel Messi je všeobecne uznávaný ako jeden z najväčších hráčov všetkých čias, ale proti Islandu sa do značnej miery nemohol presadiť - okrem toho, v druhom polčase nedokázal premeniť pokutový kop. Argentína má množstvo útočného potenciálu, ale títo hráči sa až nezdravo spoliehajú na Messiho. Tak ako aj tréner Jorge Sampaoli...

Ako by však tréner Argentíny mal Messiho využiť tak, aby z neho mužstvo čo najviac profitovalo? Pozrime sa na niekoľko možností, ktoré má Sampaoli na večerný zápas proti Chorvátsku k dispozícii.

Kde je Messiho miesto v zostave?

Je Leo útočník? Falošná deviatka? Alebo niečo iné? Práve toto sú otázky, ktoré potrebujú odpoveď ak sa bavíme o reprezentácii Argentíny. Ale odpoveď na túto otázku nedokázal nájsť zástup trénerov na lavičke Albicelestes už od Messiho debutu v seniorskej repre v roku 2005.

Messiho najlepšie momenty prišli pod vedením Alexa Sabellu, ktorý Argentínu prevzal v roku 2011. Zatiaľ čo jeho predchodca Sergio Batista sa snažil Argentíne vštepiť barcelonský štýl hry v časoch, keď Messi hrával stále napravo, Sabella mal v hlave skôr štýl viac založený na protiútokoch a menej na držaní lopty. Leo v tomto systéme nemal určenú primárnu pozíciu - niečo podobné hráva v Barcelone aj teraz. Týmto spôsobom začal Messi hrávať pod Pepom Guardiolom potom, čo sa klub zbavil Samuela Eto'a a Zlatana Ibrahimoviča, čo Messimu dovolilo hrávať viac centrálne a viac sa zapájať do hry.

Pozícia úplne napravo Messimu nesedí

Messi vo svojej futbalovej evolúcii pokračoval vo veľmi pozitívnom smere, ale len na klubovej úrovni. V reprezentácii sa za ten čas neudialo nič. Začínal na pravej strane, ale od obdobia, kedy takto hrával v Barcelone, uplynuli roky. Ale v Argentíne sa Gerardo Martino, Edgardo Bauza a dokonca aj Sampaoli pokúšali Messiho v niektorých zápasoch natlačiť na pravú stranu. S hráčom ako Messi? Obmedziť jeho pôsobiť len na pravú stranu je plytvaním jeho talentu.

Messi je efektívny pri akejkoľvek útočnej činnosti a spoluhráči by sa mali krútiť okolo neho, než aby Messi lietal po trávniku hore dole. Ak sa Messi presunie na pravú stranu, argentínskej ofenzívnej hre bude niečo chýbať. Messi je v súčasnej Barcelone najlepším strelcom, najlepším asistentom, najlepším hráčom. Pokutové územie pritom necháva Luisovi Suarezovi. Argentína by mala hrať veľmi podobne, pretože teraz má k dispozícii Sergia Aguera.

Messi je preťažený - odbremeňte ho

Messi bol v zápase proti Islandu nepochybne najlepším hráčom na trávniku a to napriek tomu, že nepremenil pokutový kop. Ale na ostatných hráčov Albicelestes to vrhá tieň. Argentína má pritom bez debaty najlepších hráčov v útoku na šampionáte - Messi, Maxi Meza, Di Maria, Aguero - ale čo z toho. Aguero síce proti Islandu skóroval, ale počas väčšinu zápasu proti Islandu bol podobne ako zvyšok tímu neviditeľný. Argentína ich však potrebovala. Messi potrebuje, aby sa jeho spoluhráči zobudili a prekročili svoj tieň práve vo chvíľach, keď to mužstvo potrebuje. Nie je riešením neustále hľadať Messiho a čakať, čo vymyslí. Hráči Argentíny sa musia postarať o to, aby Messiho spod toho enormného tlaku odbremenili.

zdroj: sport.bt.com
foto: sport.bt.com

Zmazaný užívateľ

12
2018-06-21 14:59:04

Messi uz odovzdava to najlepsie. Mali by sa sustredit na o aby k vyhre prispel aj niekto z tych zvysnych drevakov

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.