Fanúšik Barcelony zažil veľmi zvláštny rok 2018. Ten síce ešte trvá, no už teraz je jasné, že sa zaradí k tým najrozporuplnejším, čo sa spokojnosti a celkového pocitu týka. Poďme sa pozrieť spoločne na to, prečo tomu tak bolo a prečo je jasné, že sa fanúšikom Madridu, anglického futbalu a celkovo ľuďom na jednej pomyselnej futbalovej lodi dobre zaspáva.

Ešte v lete sa Katalánci rozhodli, že na lavičku Barcelony privedú Ernesta Valverdeho. Známa a pomerne úspešná trénerská figúra sa zamestnala vo firme, kde omyly nie sú tolerované. Prijala pravdepodobne najťažší športový job na planéte. Ak si myslíte opak, mýlite sa. Položte si otázku - existuje klub, v ktorom sú posledné roky očakávania vyššie – pričom stále reálne? Práve ste si rovno na svoju otázku aj odpovedali. Nemáte zač, poďme ďalej.

Začalo to ... no. Zle. Madrid Barcelonu v Superpohári pred poloprázdnym Camp Nou ponížil. Táto absolútne nepodstatná trofej padla do rúk Merengues, čo však nebolo vôbec to podstatné. Horšie bolo to, že hráči z hlavného mesta vyučovali futbal. Profesori dostávali lekcie. Barcelončania. Neprípustné!

Prešlo pár týždňov a zdalo sa, že chlapci z čarokrásneho prímorského mesta boli v čase dvojzápasu ešte na dovolenkách. Začali hrať dobre,  triumfovať a zvládať situácie, ktoré im v minulých sezónach robili problémy. Góly z rohov, čisté kontá, zvrátenia aj na pohľad stratených zápasov, či šetrenie síl na dlhú sezónu v momentoch, keď to jednoducho šlo. Jeseň dobre ši zrobil!

Messi šľapal, Paulinho šľapal (čo si ani ty nečakal) a mašina vyhrávala. V Lige majstrov to bolo tiež v poriadku, La Liga rozbehnutá parádne, kritika voči tímu slabá, v podstate takmer žiadna. Vždy bolo čo zlepšovať, vyčítala sa nám slabšia herná mágia.

Zabudlo sa ale na to, že aj Barcelona musela začať kopať do lopty s rozumom. To samozrejme každý na opačnej strane barikády pochopil tak, že sme sa opustili a  nejak sa tie zápasy jednoducho ukopali. Piqué drevo, Busquets tiež nie je to čo býval a Messi fakt relatívne nepoužiteľný, zatiaľ čo Suárez najväčší hajzlík vo svete futbalu. Jasné, samozrejme. Len preto, lebo to proti tímom zo spodnej tabuľky zápasy nekončili o 6 gólov. Kritizovali madridisti, kritizovali aj iní, zatiaľ čo ich tímy body strácali, Barca nie. Takže teraz ako?

Prenesme sa ale už do roku 2018. Barcelona si vychutnala Chelsea, i keď tomu tak byť nemuselo. Willian mohol poslať Blaugrana domov už v osemfinále, na miesto toho ale Conteho a vyhoreného bombardéra Moratu a spol. vyprevadil Lionel. Zbohom, čau, dovidenia!

Tu začali byť očakávanie veľké.  Žreb prisúdil Valverdeho družine Rím a mnohí si už bookovali hotely v Barcelone na termíny v okolí semifinále Ligy majstrov. Tá však vyhorela. Messi vyhorel. Celé sa to rozpadlo. Získalo sa double, takéto trpké vypadnutie v Lige majstrov ale všetko zatienilo.

Madrid sa už ako tradične prebral vo februári, teda v Lige majstrov, v domácej súťaži stále relatívna bieda, vyprášil PSG, Bayern a dokráčal až za tretím titulom v rade. Ronaldo sa stal opäť strojom a jednoducho sa ho nedalo zastaviť. Viedlo to samozrejme zákonite k jednej veci – nastal čas porovnávať. Deviaty mesiac v roku sa to ešte nenosilo, nediskutovalo sa o tom príliš ani v decembri, najmä 23., deň pred Vianocami to akosi nebola téma na rozoberanie. Veď na čo, každý má svoj názor, viete. Ronaldo je atlét, Messi rodený talent, no, veď viete...

... to naozaj ideme porovnávať Ronalda s Messim? Proti Islandu bol len brzdou svojho mužstva. Je naozaj trápne, že v reprezentácii môžu hrať iba jeho kamoši, že si určuje zostavu. Pozri na Ronalda, Španielom fúkol 3, ten je inde! Druhá polovica júna, povedal každý druhý fanúšik, ktorý bol v decembri ticho-tichúčko.

Na Messiho je vyvíjaný obrovský tlak. Argentína žije v sebaklame. Titul s takýmto mužstvom sa vyhrať nedá. Pokrivkáva to takmer v každej fáze hry, jednoducho to nie je dobré. Skutočne si to ale musí odskákať Messi?

„ ... vidíš, ja som to hovoril už pred rokmi, Messi je bez Xaviho a Iniestu nič. Dobre hrá len vtedy, keď má okolo seba špičkových spoluhráčov, čo mu to pripravia. Opäť sme v júni, povedal každý druhý fanúšik, čo si po decembrovom Clásicu radšej vypol na mobile internety, poprípade si 14. marca televízor kompletne vypol radšej už v 30. minúte. Nuž, áno.

Messi je kráľom futbalu. Messi je futbal. Cristiano je dlhodobo o míle lepším futbalistom ako každý iný na svete. Nie však ako Messi. Forma je dočasná. Preto sú občas ticho jedni, občas druhí. Teraz lídrom Lionel nie je, určite to ale nie je koniec. Po prečítaní článku sa len oprite v kresle a zaspomínajte si na všetko, čo Messi od svojho začiatku futbalovej kariéry „povyvádzal svojim protihráčom. Aké dal góly, kedy zabral, kedy ukázal, že líder je. Len sa nad tým zamyslite, príkladov je milión. Viacej vysvetľovať a argumentovať už ani nie je nutné.

zdroj: forcabarca.sk @taylor
foto: gettyimages.com
video: youtube.com

exactly

-23
2018-06-23 10:34:06

divný článek

Mourinhov_Prst

35
2018-06-23 10:46:07

Palec hore Taylor. Este treba povedat ze Leo hra podstatne viac dalej od brany supera ako doklepavac a odtial sa davaju goly proti zabetonovanym obranam ovela tazsie. Messi ma aj ine ulohy na ihrisku ako len davat goly. Ja na tych buznaldovych goloch nevidim nic specialne. 1. penalta (prifilmovana), 2. skolacka chyba brankara, 3. Prifilmovany priamy kop( nahodou to trafil co sa stava raz za rok) 4. hlavicka (doklep z 1 metra). Do kombinacie je to drevo ktore sa na ihrisku trapi.

harry525

top komentár
40
2018-06-23 10:47:46

So vsetkym suhlasim... Lenze, MS su MS, je to turnaj, ktory sa nehra kazdy rok. Hraje sa o trofej, ktora je najvzacnejsia... A aj ten posledny zaslepeny fanusik musi uznat, ze Messiho pristup posledne zapasy je na sposob "mam na haku"... Ja ho nechcem kritizovat, nechcem za zaradit medzi zvysok planety, ktori len a len vidia vinu v Messim, pretoze ti jeho spoluhraci a ten šaško na argentickej lavicke mu tiez nepomahaju.. Lenze napr. Ronaldo, ktoreho tak nemame radi, aj keby hra velke H (a hraje), tak vedla seba robi "vietor"... Smejeme sa, ked tam len macha rukami, alebo kritizuje spoluhracov, grimasy atd... Ale to hecovanie, to Messimu bohuzial chyba.. Ja mu to nevycitam, lebo to nema v povahe.... Mne je to len luto, pretoze som cakal, aspon co sa tyka herneho prejavu, omnoho viac... Ziadny hrac nie je viac ako klub a ja fandim Barcelone nie len kvoli nemu... Ale v pripade MS fandim Argentine prave KVÔLI nemu.
Snad sa cely tim spamata :)

Hviezda

12
2018-06-23 11:42:41

Napisem to tu a verte ze Portugalsko s Iranom vypadne:) a Argentine sa prihodilo to najlepsie co mohlo uplny krach v zakladnej skupine a predsa maju sancu uspiet Sampaoli tam musi dat to najlepsie a najskusenejsie, takze by mali postupit a nakoniec dojst este vysoko ak postupia tak to z nich opadne a zacnu hrat nadstandartne a moze to byt najvacsi pribeh v dejinach futbalu ma to vsak jednk ale a to je obrana snad velkj prekvapi:))

exactly

5
2018-06-23 12:51:03

no tak prozraď na čem jedeš

sid1

0
2018-06-23 16:06:20

To ako vazne? :-). Jedna vec je smola a deka ale oni hrali zle celu kvalifikaciu.

Michal017

2
2018-06-23 13:38:38

Camp Nou poloprazdny určitě nebyl. Na ten první zapas jsem byl a bylo tam 90 000 lidi. Jedine co mě teda překvapilo bylo fakt velké množství bílých dresů.

Taylor

0
2018-06-23 14:29:35

Michal017

3
2018-06-23 15:24:18

13. August 2017, 89 500 lidi. Mám ti poslat fotku plného stadionu?

mibe

6
2018-06-23 13:56:01

geniálny a rozumný článok, a argumenty ako vystrihnuté z príručky "Ronaldo fans"

kubino79

1
2018-06-24 12:26:37

Poloprázdný Camp Nou???byl jsem tam a mám pocit,že návštěva byla necelých 90tisíc lidí..sorry jako,ale tohle není poloprázdný stadion????

FCBarcelona2018

0
2018-06-27 12:48:18

Treba ešte dodať základný detail: Messi je teamový hráč, ktorý nemyslí iba na to ako dať gól, ale aj na to ako ho pripraviť spoluhráčom. To dokazujú štatistiky asistencií. Ronaldo je hráč, ktorý myslí iba na svoje meno a spoluhráči sú mu dobrí iba na to, aby mu pripravili šance na doklepnutie do prázdnej bránky a prinajlepšom na vypracovanie penalty, ktoré už dlhé roky v Reale nekopal nikto iný ako Penaldo. Čo viac dodať? Snáď ešte to, že Penaldovi chýba trocha pokory a sebakritiky (vo vyhlasovaní seba samého za najlepšieho hráča v histórii futbalu) na rozdiel od Messiho. Ale tak je to už odkedy títo dvaja hrajú futbal. Jeden je pracant a skromný človek a druhý sa považuje za pupok sveta !!!

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.