Francúzsko je prvým finalistom Majstrovstiev sveta v Rusku, keď v semifinále porazilo výber Belgicka gólom Samuela Umtitiho.

Zápas priniesol naozajstný futbalový zážitok. Belgické útočenie však bolo mnohokrát ťažkopádne a najväčšie hviezdy tímu sa nedokázali presadiť v nebezpečnom priestore. Ak si Belgičania šancu vytvorili, nedokázali ju využiť. Čo teda rozhodlo o postupe Francúzska?

Samuel Umtiti VS Romelu Lukaku

Lukaku mal byť pre Francúzsko obrovskou hrozbou najmä vo vzdušných súbojoch, ale v deň veľkého zápasu nebezpečný nebol. Kritici o ňom hovoria, že v dôležitých chvíľach sa jeho vplyv na hru vytráca. Včera Lukaku nebol vo svojej koži. Ale vo svojej koži nebolo ani Belgicko, ktorému sa v útoku nedarilo podľa predstáv, pretože hoci malo loptu pod kontrolou po väčšinu hracieho času, Francúzsko si s jeho šancami dokázalo poradiť.

Skvelý zápas odohrali stopéri Francúzska Varane a Umtiti, z toho zadák Barcelony jediným gólom v stretnutí rozhodol o všetkom. Umtiti bol skvelý vo vzduchu, istý na zemi a obranu dirigoval s absolútnou istotou. Belgicko bolo neraz odkázané na španielsky typ hry - bezmyšlienkovité prihrávanie si lopty okolo stredového kruhu. Žiaden impulz či myšlienka. Na hre Belgicka bolo postupom času badať letargiu a jeho všeobecne pomalým tempom hry nemohlo dobre organizovanej obrane súpera ublížiť.

Paul Pogba VS Marouane Fellaini

Pogbu charakterizuje zložitý charakter osobnosti, ale jeho výkon proti Belgicku bol jeden z tých najlepších v drese Francúzska. V Deschampsovom systém hráva prakticky ako tretí stopér, čo jeho hrou mimoriadne otriaslo a to malo za následok, že jeho sila a ťah na bránu neboli využité. Ale robotu, ktorú mu tréner nadelil, tú odviedol na výbornú. Francúzsko potrebovalo niekoho, kto si poradí so silou a fyzickou zdatnosťou Fellainiho v strede poľa.

Brazília to v semifinále nedokázala, pretože Casemiro kvôli suspendácii nehral a Belgicko ju za to nechalo tvrdo zaplatiť. Pogba sa do vzdušných súbojov púšťal s čírou autoritou, jasne ich chcel vyhrať a to sa mu aj darilo, minimálne z veľkej časti. Raz ho Fellaini vo vzdušnom súboji porazil a Francúzsko za to mohlo tvrdo pykať, no Belgičan poslal hlavičku tesne vedľa bránky.

V držaní lopty síce Pogba zaostával, no bol neskutočne efektívny. Fellaini bol zas na lopte efektívny v prvej línii defenzívy Belgicka, keď sa snažil vytvárať presing na francúzskych stredopoliarov. Pogba bol zas efektívny pri prelamovaní tejto presingovej obrany a loptu hral dopredu veľmi rýchlo, aby dokázal zásobovať rýchle útočné esá Mbappeho a Griezmanna. V súboji dvoch záložníkov Manchestru United to bol práve Pogba, ktorý jasne triumfoval.

Blaise Matuidi VS Kevin De Bruyne

V priebehu turnaja zúrila debata o tom, prečo má Matuidi stále prednosť pred ostatnými hráčmi. Ale Deschamps stále trvá na svojom, aby Matuidi odvádzal prácu, ktorú od neho chce. A v zápase proti Belgicku ju odviedol fantasticky, pretože De Bruyneho úplne rozhodil počas veľkej časti zápasu.

Belgičan nebol schopný nájsť priestor, ktorý potreboval, aby diktoval priebeh hry ako to zvyčajne robí a to práve kvôli Matuidiho pokrytiu priestoru a ak sa už De Bruyne dostal k lopte, Francúz urobil všetko, čo bolo v jeho silách, aby mu pobyt na trávniku znepríjemnil. Po góle Francúzska sa na trávnik dostal Dries Mertens a spolu s De Bruynem a Chadlim mali jednoznačnú úlohu - preťažiť pravú stranu ihriska a zasypať pokutové územie Francúzov centrami. Matuidi sa však postaral o to, aby pravý bek Lucas Hernandez dostal adekvátnu podporu a tento zámer belgického tímu sa eliminoval.

zdroj: sportskeeda.com
foto: sportskeeda.com

tominno9

23
2018-07-11 07:57:44

ja som fandil Belgičanom, v prvom polčase boli ofenzívnejší a nebezpečnejší, mali vela šancí a prial som im aby neporaziteľnosť dotiahli až do finále a tam som si pre nich prial Chorvátov. Dnes prajem Angličanom prehru, lebo šťastia proti Kolumbii mali viac než bolo pekné. Ak nebodaj pojde do finále Anglicko, tak si budem priať aby Umtiti strelil hatrick :D

DonAndres8

2
2018-07-11 08:26:38

a Chorvati nepostupili so stastim? ak dnes Anglicania nedostanu nejake 2 goly do 60 min, tak myslim, ze v priemere starsich Chorvatov skratka ku koncu ubehaju.. fandim Anglicku, aspon bude mat finale naboj..

tominno9

3
2018-07-11 21:36:18

mame iny nazor... pre mna su Chorvate fubtalovejsi ako cele sucasne ANglicko

rudinho

10
2018-07-11 08:14:46

blo by uplne jednoduche to napisat takto.nie francuzi neboli lepsi,len mali to stastie ze im to tam padlo zo stand.situacie a potom zavreli volne priestory aby ich belgicania nemohli vyuzivat.bolo to na adresu belgicanov napisane tolko superlativ ked vyradili braziliu ze ako fantasticky rychlo a kolmo hraju len pisalkovia takychto tvrdeni asi futbal videli z rychliku.preco?lebo to sa da len do otvorenych priestorov kde nie su na jednej polky ihriska 21 hracov.v tom zapase brazila s belgickom bola o triedu lepsia a presa vypadla a to nie preto ze belgicania boli lepsi ale preto ze ten prvy vlastny gol predurcil priebech zapasu a nemala to stastie to zvratit aj ked sanci na to mali viac ako dost.trend futbalu je zial taky kde sa tvorivost sa nahradza destrukciou.som si isty ze situacia by bola opacna aj vtedy keby 1 gol strelili belgicania.

Ernestojefrajer

18
2018-07-11 08:38:51

Podla mna o vyhre Francuzska nad Belgickom rozhodol gol Umtitiho. Trochu ma vcera sklamal Mbappe, super hrac, ale tie trapnosti v zavere, ktorymi ho asi nakazil Neymar, nech co najskor vypusti zo svojho prejavu.
Lukaku bol neviditelny, Chadli aj Dembele slaby zapas. Hazard, DeBruyne to odmakali, v brane paradne Courtois.

bulldozer

3
2018-07-11 11:30:44

Hazard zase 10 driblingov ale opat malo platne, ujala sa z toho len jedna klucova prihravka, dost malo na utocnika lebo i defenzivny Pogba mal 3 klucove prihravky.

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.