FC Barcelona patrí každoročne medzi favoritov na zisk titulu z Ligy Majstrov. V posledných rokoch sa však Kataláncom túto trofej nedarí získať. Fanúšikovia sú zas natoľko rozmaznaní, že sa im už aj výhra v domácej lige a pohári máli. Real Madrid pritom najprestížnejšiu klubovú súťaž sveta ovládol po tretíkrát v rade. Čo však musia Katalánci urobiť, aby aj na európskom poli uspeli?

Blaugranas v Lige Majstrov už trikrát po sebe skončili vo štvrťfinále. Stále to bolo o jednom nevydarenom zápase. V uplynulom roku pritom mali všetko parádne rozohrané, keď v domácom zápase dokázali Rimanov poraziť 4:1, no v odvete vybuchli a so súťažou sa po prehre 3:0 rozlúčili. Ak chce Barca v budúcej sezóne triumfovať, musí zaviesť rad zmien. Spoliehať sa iba na Messiho a ter Stegena nepovedie k ničomu. Nastal čas, aby Barca urobila krok vpred. Pozrite sa na 5 podstatných  vecí, ktoré katalánsky gigant musí v budúcej sezóne urobiť, aby mal šancu na celkový triumf v Lige Majstrov.

Efektívna rotácia a vyrovnaná hĺbka kádra

Barca potrebuje viac, než len hviezdnu základnú jedenástku

FC Barcelona je tím plný hviezd ako Luis Suarez, Lionel Messi či Marc-André ter Stegen, ktorí dokážu zmeniť osud zápasov. Týždeň, čo týždeň ich vídame podávať famózne výkony až časom zabudneme, že sú to tiež len ľudia. Počas dlhej sezóny, keď sa s blížiacim koncom začínajú nabaľovať zápasy, dostaví sa aj únava. Chybám či slabšej chvíľke sa nedokáže vyhnúť nikto - aj tí najlepší hráči jednoducho mávaj slabšie zápasy. Jednoducho je to tak.

V týchto obdobiach mužstvu zachráni kožu rotácia a dostatočná hĺbka kádra. Kluby sa musia postarať o to, aby ich hviezdy boli čerstvé práve v rozhodujúcich chvíľach a to je veľká výzva. Vo vrcholových tímoch ako Barcelona sa očakávajú tri body z každého zápasu v rôznych súťažiach. Hviezdy však niekedy treba nechať oddychovať a preto je dôležitá hĺbka kádra. Barcelona získa treble len veľmi ťažko, ak celú sezónu odohrá v princípe tá istá základná jedenástka.

Katalánci do nasledujúcej sezóny zakúpili Clementa Lengleta ako posilu do defenzívy, Arthura Mela do stredu poľa. Odišiel však Andrés Iniesta. Z hosťovaní sa vrátili Rafinha či Douglas, no v prípade týchto hráčov nie je jasné, či zostanú na Camp Nou alebo odídu. Očakáva sa, že mužstvo posilní ešte minimálne jeden nový hráč.

Držať sa svojho herného štýlu

Barcelona by mala hrať štýlom, ktorý jej ide najlepšie - útočiť

Barcelona v poslednej dekáde kraľovala na európskej futbalovej scéne vďaka viacerým herným štýlom - za éry Pepa Guardiola si Barcelona získala srdcia fanúšikov prostredníctvom držania lopty; Luis Enrique a jeho Barca bola úspešná aj vďaka rýchlym protiútokom. Tieto štýly sú na prvý pohľad rozdielne, no bez majú spoločný základ. Blaugranas radi útočia a strieľajú góly. Ernesto Valverde počas svojej prvej sezóny na trénerskej stoličke FC Barcelona do tímu vniesol skalopevnú defenzívu, presing vysoko na polovici súpera, aby mužstvo po zisku lopty rýchlo preplo do útoku.

Všetko vyššie napísané učebnicovo fungovalo až do odvety štvrťfinále Ligy Majstrov proti AS Rím. Valverde totiž do Talianska vycestoval ubrániť náskok 4:1 z prvého zápasu a to bol omyl. Mužstvu v Ríme naordinoval defenzívny štýl hry. Išlo o jeden z najhorších zápasov Barcelony za posledné roky, kedy Blaugranas nakopávali dlhé lopty do útoku a len bránili. Táto taktika sa Barcelone stala osudnou, pretože inkasovala 3 góly a vypadla.

Pre Valverdeho to jednoducho bolo poriadne fiasko. Iróniou bola podobnosť výbuchu Barcelony s výbuchom PSG na Camp Nou spred roka. Parížania prišli do Barcelony ubrániť 4:0 z prvého zápasu a nakoniec prehrali 6:1 a takisto vypadli. Valverde sa z tejto chyby našťastie poučil a Sevillu vo finále Copa del Rey vyprášil 4:1. Tréner Barcelony tak v budúcej sezóne sa musí postarať o to, že hráči budú hernému štýlu veriť.

Pripraviť Dembélého na veľké zápasy

Dembélé potrebuje vodcovskú ruku, aby predviedol svoj potenciál

V odvete proti Rimanom sa zdalo, že mužstvu chýba rýchle krídlo, ktoré by sa dokázalo dostať za obranu súpera. Ousmane Dembélé v uplynulej sezóne nemal práve najlepší obdobie života. Prvú časť ročníka premaródoval kvôli ťažkému zraneniu, v druhej časti zas nehral práve najlepšie. V podstate odohral len niekoľko stretnutí. Nehral, pretože na to nebol dobre pripravený. Svet v každom prípade vie, že Francúz má dostatočnú kvalitu, aby sa v mužstve presadil a bol osožný. Má rýchle nohy, neuveriteľné zrýchlenie, je obojnohý a dokáže hrať v barcelonskom systéme rýchlych a krátkych prihrávok. Potrebuje si len viac veriť.

Katalánci sa musia postarať o to, aby bol Dembélé pre potreby tímu v budúcej sezóne pripravený. Kvôli tomu prekopal svoj jedálniček a zmenil prístup k tréningu tak, aby bol v čo najlepšej forme. Stále má však čas, pretože vyraďovacia časť sezóny začína vo februári, takže zodpovedné osoby majú priestor na to, aby s hráčom pracovali a cibrili ho.

Vyriešiť problémy s útočníkmi

Luis Suarez musí nájsť formu z roku 2015

Barca má vo svojom kádri dvoch čistokrvných útočníkov - prvým je Paco Alcácer a tým druhým je Luis Suarez. Uruguajčan je jediným hráčom, ktorý dokázal získať Zlatú kopačku počas vlády Ronalda s Messim. V uplynulej sezóne však zo svojho tieňa nedokázal vystúpiť. Ak chce Barca získať Ligu Majstrov, v základe jednoducho nemôže hrávať útočník, ktorý na gól potrebuje množstvo príležitostí. Luis Suarez sa musí zobudiť.

Možno na neho mal vplyv Neymarov odchod, alebo zmena jeho úloh na trávniku, v každom prípade platí, že výhovorky v tejto sezóne nebudú akceptované. Philippe Coutinho dokáže vytvárať šance podobne ako Neymar a možno je ešte lepším tvorcom hry, než Neymar... Valverde sa takisto poučil a v nesledujúcej sezóne nebude hrať až tak defenzívne, čo Suarezovi takisto pomôže. Karty sú rozdané. Luis Suarez musí strieľať góly tak ako napríklad v roku 2015, kedy bol považovaný za najlepšieho útočníka na svete.

Nechajte Coutinha prevziať kontrolu

Coutinho má kvalitu na to, aby kontroloval tempo zápasov

Lionel Messi patrí medzi najlepších hráčov planéty. V každom prípade prídu zápasy, kedy Messi nemusí mať svoj deň, alebo sa súper bude snažiť eliminovať práve jeho. V mnohých prípadoch Barca trpí a prichádza o body. Nastal čas, kedy sa Barca nemôže spoliehať iba na Messiho.

Závislosť na Messim nie je úplne zlá. Škodí prílišná závislosť. Šťastím Barcelony však je, že od budúcej sezóny môže do Ligy Majstrov nasadiť hráča, ktorý dokáže ťahať zápasy podobne ako Leo. A hovoríme o Coutinhovi. Barcelona v uplynulej ligovej sezóne prehrala len jeden jediný zápas a to 5:4 proti Levante. Určite si dobre pamätáte, že jediným hráčom na trávniku, ktorý sa skutočne snažil niečo s výsledkom urobiť, bol práve Coutinho, ktorý strelil hetrik. Z 1:5 to sám dotiahol na 4:5 a mužstvo takmer zachránil. Bohužiaľ pre neho, vytvoril aj šance, ktoré spoluhráči nedokázali premeniť.

Luis Suarez potrebuje niekoho, kto by mu vytvoril streleckú príležitosť, Dembélé je zas neskúsený a ak Leo nebude mať svoj deň, kontrolu nad hrou by mal prevziať Coutinho a Barcelonu viesť.

zdroj: sportskeeda.com
foto: sportskeeda.com

Zmazaný užívateľ

-6
2018-07-18 13:47:38

Uruguajčan je jediným hráčom, ktorý dokázal získať Zlatú kopačku počas vlády Ronalda s Messim. - Kazdy ale dobre vie, ze Uruguajcanovi dopomohla k zlatej kopacke skutocnost, ze vsetko sa hralo pri konci sezony na neho, len aby ju ziskal. Dokonca tam boli myslim aj nejake "darovane" penalty od Messiho. Netvrdim, ze si ju nezasluzil, ale nebyt tejto "umelej" podpory tak by zlatu kopacku za vlady Messiho a Ronalda neziskal.

bulldozer

33
2018-07-18 13:58:16

ale ved to vyhral o 5 golov, mal 2x vyssie premienanie sanci nez Messi a dal vtedy 40 golov a Messi len 26. a k tomu mal i 16 asistencii takze sa len neviezol.

Tomasisko

4
2018-07-18 14:24:29

Suarez nemal 2x lepsie premienanie sanci a Messi dal len 26 golov preto, ze bol dlhodobo zraneny

bulldozer

5
2018-07-18 14:30:16

no ja som zobral pocet striel na branku a vydelil poctom golov.

Radovan

32
2018-07-18 14:34:04

Preco znevazujes tento suarezov uspech? Na ronalda a messiho sa snad nehra stale? Aj stale kopu penalty takze neni nic zle na tom ze ich kopal aj suarez

zigi24

-2
2018-07-18 14:44:33

FCBarcelona2018

2
2018-07-19 07:09:32

Absolútna hlúposť. Suárez získal zlatú kopačku úplne suverénne. Myslím že vtedy nastrieľal 40 gólov, alebo aj viac. Tak aké darovanie zlatej kopačky. Počas tej sezóny nestrieľal ani jednu penaltu na rozdiel od Ronalda, ktorý bol jediný exekútor penált v Reale. Suárez v tej sezóne nastrieľal dva alebo tyri hatricky a v jednom zápase dal dokonca štyri góly. Tak o čom to tu točíš???

FCBarcelona2018

2
2018-07-19 07:10:49

Ja som reagoval na názor tritona

MSN4ever

5
2018-07-18 13:50:30

V prvom rade musime poriešit odchody: Digne,Paco,Gomes,Douglas,Marlon,Vermaelen,Vidal... poriešiť možno ešte Thiaga a kvalitneho hroťaka ku suarezovi... už tento rok si nemožme nechať ujst Ligu Majstrov... i ked to bude ultra tažke ale musime to vyhrať ved mame Messiho, Suareza Coutinha Umtitiho Stegena... Dufam že Valverde dostane rozum a že ked kupoval Dembelleho za ne male melony tak že ho bude nechavať hrať v každom zapase, chlapec sa musi rozohrať... Liga Pohar ma už ani nebavi... chcem Ligu Majstrov a nasledne Superpohar a MS Klubov... Ligu POhar už vyhravame pravidelne...

Vendeta

12
2018-07-18 13:57:17

Moj nazor je ze Coutinho v LM bude velmi velmi dolezity. Ak nie najdolezitejsi.
Mali by sme ist s dobou a hrat utocny futbal. Tiki-taka je uz skoro mrtva a najravat si v obrane nema vyznam ako sme mohli vidiet na MS pri hre spanielska. Aj barca mala tleto zapasy kde si stoperi nahravali dookola a zaloznici vacsinu nahravali stoperov a stale dookola. Jedine Coutinho vacsinu zdvihne hlavu a loptou ide smerom k brane supera ako messi. Tito dvaja budu pre LM najdolezitejsi.

Urcite by som nezabijal coutinhov potencial na kridle pri formaci 4-3-3. Najlepsie mu svedci formacia 4-2-3-1 ked hra na kridle alebo pod hrotom.
Toto rozistavenie celkovo asi najviac pasuje barce. 4-3-3 sa neda heat donekonecna a takto je pre superov ovela lahsie sa pozicne pripravit na barcu keby hrame len jednym rozostavenim.

Zadalsie potrebujeme kvalitnu lavicku.
Pocas sezony si musime drzat kozistenciu.

Navyse mame konecne trenera co vie poskladat hracov aby si spolu rozumeli a vie dobre reagovat striedaniami na priebeh hry.

Barca sa musi zbavit hracov ako Gomes, turan, douglas, Vidal a aj Rafinha ktory sa mi paci ale podla mna v barce na zaklad nema.

Treba kupit hotovych hracov. Bude to drahsie ale budeme mat vystarane do buducna a nebudeme kupovat ako posledne roky macku vo vreci

Tom10Fantasy

-8
2018-07-18 14:12:19

Praveze sa treba k tiki taka vrátiť

Vendeta

5
2018-07-18 14:18:49

Futbal sa vyvijal a MS ma len utvrdilo ze sa hra stale taktickejsie a proti dobre pozicne a takticko pripravenemu timu sa tiki-takou lahko nepresadime.

Musime ist s dobou. Futbal sa kazdu sezonu vivija. Na tiki-taku musis mat hracov. Tiki-taka bola hlavne tak ucinna lebo mala barca na to hracov a hlavne superi hrali ovela otvorenejsi futbal.

Tom10Fantasy

-2
2018-07-18 14:20:47

Takže zaliezt na vlastnú polovicu a využívať rýchlosť messiho a hlavne dembeleho z protiútokov. To znie ako celkom dobrý plán.

Vendeta

8
2018-07-18 14:22:55

Nic take som nenapisal.

Ja chcem aby hrala barca urocny futbal

Tom10Fantasy

4
2018-07-18 14:38:04

Pozri si finále CdR z tejto sezóny. Najlepšia tiki taka od odvety s AC z 2013. Sevilla síce hrala otvorený futbal ale ak sa to dobre zahrá tak to musí byť úspešné. Hráči na to sú.

Andres1337

14
2018-07-18 13:57:23

Hlavne chcem aby v ďalšej sezóne či už Ligy alebo Ligy Majstrov zahrával častejšie štandartky Coutinho veď ten chalan keď skúsi z ďialky každá druhá lopta je v sieti

patrik12

11
2018-07-18 14:06:32

Suhlasim s kazdym jednym bodom, bohuzial mam obavy ci je Valverde schopny zapracovat aspon na par z nich

Cafu

-2
2018-07-18 14:55:52

Vraj Valverde vie reagovať striedaniami na priebeh hry tak väčšiu hlúposť som už dlho nepočul.Valverde je jeden z najslabsich trénerov akých Barca mala.V milom ročníku LM sme na súperových ihriskách strelili 2 góly a to jeden si dal Coates vlastný a druhý sme dali po obrovskej chybe stopéra Chelsei .Vraj zlepšil našu defenzívu , keď v 50% zápasov bol naším najlepším hráčom ter Stegen.Len sa bojím aby ďalšia sezóna nedopadla ako tá pod Tatom Martinom.

jokerito

1
2018-07-19 08:54:40

Vôbec to nie je hlupost. Hlavne na jesen sme ziskali 3 body vdaka jeho dobrym striedaniam. Boli naopak zapasy za Lucha kedy sme v takych zapasoch body stratili. Praveze toto suhlasim s autorom clanku ze je naozaj plus Valverdeho. Ok nehovorim ze bol 100%ny, boli aj zapasy co sa mu nepodarili, ale bolo ich minimum. Ved mal skvelu sezonu a nebyt toho jedneho posraneho zapasu,na ktory asi nikdy nezabudnem, bola by to supersezona

Pader

6
2018-07-18 15:13:14

mate v texte chybu napísali ste že valverde sevillu vo finále copa del rey vyprašil 4:1 nemalo tam byť náhodou 5:0?

dany12

8
2018-07-18 15:58:56

veľmi si prajem aby hral Dembélé má veľký potenciál a verím že sa mu v Barcelone bude veľa dariť len potrebuje šancu :/ :)a tiež si prajem aby sme nehrali tak moc vzadu.v minulej sezóne sme síce vyhrali ligu a pohár ale. rád by som videl viac útočnej futbal a pomohol by to mu určite aj Dembélé :)

tuno

3
2018-07-18 16:00:14

Je treba urobiť 2 zmeny, mentálne pripraviť hráčov ktorí sú v kľúčových zápasoch bezduchy a bez chuti po trofejach, a druhá je hrať spôsob hry ktorý nám vyhovuje a zastabilizovať ho, teda nemenit potom vkuse rozostavenia a podstatne prvky hry.

Breza

7
2018-07-18 16:02:42

dufam ze je to pravda bucham sampanske 15:10 - Arsenal a Barcelona dosáhly předběžné dohody o přestupu André Gomese. [dircomPedro] peniaze potrebujeme na TOP zaloznika

el_dominiko

3
2018-07-18 19:21:17

Dúfam, že je to pravda

gabo

4
2018-07-18 16:18:49

Skvělá zpráva!

GabrielSVK

-21
2018-07-18 16:35:15

My okrem Messiho nemáme hráča, ktorý by dokázal vymyslieť nejakú kľúčovú prihrávku a takého nám treba. Darmo sme kúpili Coutinha, on nie je hráč, ktorý by niečo vymyslel ako Xavi či Iniesta. Snáď ten Arthur.

Tom10Fantasy

12
2018-07-18 16:42:19

to si robiš prdel. coutinho nie a arthur ano? :D

GabrielSVK

-11
2018-07-18 18:22:30

Nevravím, že Arthur je, ale uvidíme ako zahrá. Ale proste Coutinho, áno, dokáže podržať loptu, to je v poriadku, ale nie je to hráč, ktorý by vedel vymyslieť prihrávku, pri ktorej si človek povie, že to má oči, tak ako to robil Iniesta a Xavi.

UpEpic

5
2018-07-18 23:02:21

Tak ty asi nepozerávaš futbal. A Brazíliu na majstrovstvách si asi nevidel ani raz.

jokerito

6
2018-07-19 08:57:12

Ty si asi nepozeral na MS Braziliu. Jeden z mala kto tam bol schopny tej klucovej prihravky bol prave Coutinho...

Deacon_Frost

2
2018-07-19 08:47:33

už sa preboha zbavme toho Suaréza, je tam totálne márny s dlhodobého hľadiska a je jedno či občas strelí nejaký extrémny gól alebo nie...

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.