Mes Que Un Club alebo Viac ako klub. FC Barcelona vždy stála ako príklad tohto vyhlásenia. Vždy fungovala ako klub so silnými hodnotami a vytvorila tak tím, ktorý nebol len o futbale. Culés  sa zamilovali nielen do mágie Ronaldinha či talentu Lea Messiho, ale takisto ich opantala silná morálka klubu. Byť partnerom UNICEF alebo silné sociálne, politické či kultúrne prepojenie najmä na katalánsky región či legendárna akadémia Barcelony - La Masia. Blaugranas boli určite viac ako klub.

Klubová legenda Johan Cruijff však Barcelonu v roku 2015 tvrdo kritizoval, keď povedala:

"Peniaze sú druhoradé. Predtým všetkým ostatným by sa mali nachádzať princípy, hodnoty. Barca ich stratila."

Tento týždeň sme boli svedkami ako Barcelona Rimanom uchmatla Malcoma. 21-ročný brazílsky útočník má vysoké hodnotenia, no Barcelona ponuku AS Rím preplatila o niekoľko miliónov eur. Kým Rimania ponúkali 34 miliónov eur + 4 milióny eur na bonusoch, Barcelona za Malcoma nakoniec zaplatila 41 miliónov eur + 1 milión na bonusoch. Preč sú dni, kedy La Masia bola ospevovaná kvôli výchove talentov svetového významu, pričom teraz väčšina slušných hráčov volí odchod do iných klubov.

Tento článok je exkluzívny obsah ForcaBarca

freerider22

30
2018-07-27 12:56:15

suhlas az na Dembeleho ... nie je to sice pekne, na druhej strane nie je tiez pekne od klubov, ked videli 222 melonov za Neymara, ze naramne zdvihli cenovky futbalistov ... to by som to nebral tragicky

tominno9

17
2018-07-27 13:18:33

Ja súhlasím s tebou, ale takisto prípad Alves sa mi nepáči, ako on so svojou exmanželkou v pozícii jeho agenta chceli podojiť klub v novej zmluve, pritom už 2 roky hral úplne hovno, centre na tribúny a nikdy sa nevracal včas! Dani sa ocitol s Neymarom tam kde sa mu to hodí najviac - v PSG, nech hrajú svoju žabožrútsku ligu ešte dlho!

Barca_kingL10M

12
2018-07-27 13:01:23

Mali by viac ťažiť z tej La Masie
Každý rok míňať peniaze na úplne sračky je totálna kokotina.

ForzeVilla

top komentár
48
2018-07-27 13:17:46

Tieto články sú s prepáčením bullshit. Čo znamená byť viac ako klub? Nechať sa fackovať z každej strany, pričom by sme mali šúchať nohami a držať hubu? Futbal si pršiel v posledných rokoch masívnymi zmenami, do hry vstúpili hráči ako Nasser Al-Khelaifi, ktorí si myslia, že za to, že majú petrodoláre, patrí im svet.

1. bod - Celkom logický. UNICEF je síce krásne gesto, ale musíme držať krok s futbalovým svetom. Na prestupoch kolujú oveľa väčšie čísla ako pred dvoma rokmi, pričom je potrebná rekonštrukcia štadióna a ak nebolo iné riešenie, krátkodobá spolupráca s Katarom prišla vhod - ja osobne som sa však necítil byť mimo hesla Mes que un Club. Vedenie využilo túto spoluprácu na obdobie, kedy to bolo nutné a potom prešlo na Rakuten za oveľa lepšie peniaze a oveľa lepšie vzťahy - za to palec hore.

2. bod - Sága s Neymarom bola príšerná, no zodpovední za to pykajú a celkovo za to pyká klub - Santos s nami odmieta obchodovať a v konečnom dôsledku s nami vybabral aj sám Neymar, no čo to má s identitou klubu? Jeden kontroverzný prestup za xy rokov? 100 ľudí, 100 chutí, niekto na tom prestupe zarobil, niekto stratil, nikdy sa nevyhovie všetkým a poškodilo sa dobré meno klubu, no všetko sa poslednými udalosťami vrátilo späť do normálu (Rosell v base, Neymar v PSG). Ak pozrieme na aféru pri prestupe Di Stefana do Realu Madrid, je to úplne zanedbateľný prestup.

3. bod - Úpadok La Masíe prišiel, no niet sa čomu čudovať. Vedenie robí všetko preto, aby sa B tím posilnil, každý rok je rekonštrukcia, prichádzajú šikovní mladíci, noví tréneri, no ak sa pozrieme na výsledky Bčka, tie sú katastrofálne. Ak majú chalani ťahať A-tím v takej Lige Majstrov, keď sa nevedia udržať ani v druhej lige? Treba sa zmieriť s tým, že generácia s Iniestom, Xavim, Messim, Puyolom atď bola výnimočná a je potrebné počkať si na ďalší cyklus. Za ten čas si musíme vystačiť s Oriolom, Cucurellom, Mirandom či Aleňom a dúfať, že pôjdú v šľapajách svojich predchodcov. Veľa ľudí by si malo uvedomiť, že ak chcú úspech, musíme ísť aj s trendami, lebo inak môžme na trofeje zabudnúť. A to nie je o strate identity, stále hráme na držanie lopty, útočný futbal s kopou technických hráčov, akurát že mladí na to žiaľ zatiaľ nemajú.

4. bod - Pri odchode Daniho sa hovorí stále len o A, ale nikdy sa nespomenie B. Nemyslím si, že by tak veľmi bojoval za svoje zotrvanie, keď sa tak rýchlo stihol dohodnúť s Juve. A to že nadáva na Barcu? Jeho prestup po roku do PSG ukazuje, že je to len ďalší žoldák, aj keď si ho cením za všetko, čo spravil pre klub. Čo sa týka B verzie, odchody hráčov ako Iniesta či Xavi boli pompézne, lebo hráči dali klubu všetko čo mohli a vedeli, že tímu nemajú už veľmi čo ponúknuť, tak prenechali miesto ďalším. Prečo klub nezrušil zmluvu s Douglasom keď kľudne mohol? Lebo chalan nechceli nechať na pospas tomu, že by nemal angažmá, vždy mu niečo našli a toto je Mes Que Un Club. Tak isto aj podpora Gomésa, Alcácera atď. O tom je Mes Que Un Club.

sid1

7
2018-07-27 13:41:43

S vacsinou co pises suhlasim okrem douglasa, kde si myslim dovod nezrusenia bol hlavne financny. Takto vzdy niekto aspon ciastocne tahal jeho plat

Xavielmeastro

6
2018-07-27 16:52:50

K 3. bodu Upadaok La Masie citam ze kazdy rok vyhravaju viac a viac trofeji kazdy rok sa prekonavaju tento rok vyhrali dokonca juniorsku LM talenty su len treba s nimi robit podobne ako so Xavim Puyolom iniestom a dokonca ,ked to taky Pique dotiahol tam kde je teraz tak Alena a spol maju dobru sancu. Ani Xavi ani Iniesta dokonca ani Messi neboli hned dokonali ale makali na sebe ucili sa od skusenych hracov ako Guardiola Enrique Ronaldinho Deco

dalibor

2
2018-07-27 22:02:50

presne tak. talenti sú. len nedostávajú šance. ku koncu súťaže sme išli honiť rekord namiesto toho aby sme dali hrať dvoch, troch mladíkov. a aj tak nič z toho

katalan

2
2018-07-27 13:18:48

žiaľ pravda...a voľby sú až za 3 roky.....

ForzeVilla

28
2018-07-27 13:24:04

5. bod - Opäť neúplná pravda. Pri odchode z Rennes Dortmund uzavrel s Ousom ústnu dohodu o tom, že ak ďalšie prestupové obdobie príde neodolateľná ponuka od Barcelony alebo niektorého z gigantov, nebude mu brániť v odchode. V tomto považujem Dortmund za pokrytcov. Dembélému do poslednej chvíle znepríjemňovali život, pričom sa doňho navážali hoci ONI porušili podmienky dohody, no potom v strede sezóny predajú svojho najlepšieho hráča za pár šupov do Arsenalu. V tomto je Barcelona úplne nevinne, hráč sa rozhodol, že chce prísť a pochybujem, že prišiel vyslovený príkaz z klubu, aby Dembélé trucoval a neprišiel na tréning, lebo by to bolo viac ako neprofesionálne.

Bonus - prestup Malcoma bol vyslovene majstrovský ťah, ktorým sme Rímu aj celému svetu ukázali, že sme proste klub, do ktorého chce každý top hráč prísť a ktorý preferuje. Veľa ľudí to odsudzuje, ale doba, kedy sme boli len fackovací panák, našťastie skončila a Bartomeuovi po odchode Neymara narástli "gule". Najprv nám Gersona pretiahol práve Rím a neskôr zas Ajax Davinsona Sáncheza. A kde je teraz Davinson? To všetci vieme.

Ja sa osobne vôbec necítim byť menejcen ný, čo sa týka príslušnosti ku klubu a heslu Mes Que Un Club, lebo iba málo klubov sa vie popýšiť takou rodinnou atmosférou, aká vládne u nás. Všetko ostatné sú len hlúposti, ktoré si vymýšľajú médiá...

Reekwon

8
2018-07-27 16:14:56

Chtěl jsem napsat něco podobného, ale dokonale jsi to vystihl, takže pro mě už zbytečné psát víceméně to samé. Všechno to jen dokazuje, jak jsou fanoušci neskutečně ovlivnitelní. Deník napíše, že Barcelona zrušila logo Unicef na přední straně kvůli katarskému sponzoru, ale už nevidí za oponu toho všeho, proč byl klub nucen to udělat, nikoho už nenapadne, že zkrátka ceny ve fotbale rostou stejně tak platy hráčů. Klub to neudělal kvůli tomu, že se mu chtělo, ale že zkrátka tým zodpovědný za finance zřejmě zjistil, že pokud se nezvýší příjmy, mohli by nastat problémy. Zkrátka lidi dostatečně nepřemýšlí nad souvislostmi.

Patland

3
2018-07-27 13:31:48

Podepisuji... Víc není třeba dodávat.

sid1

8
2018-07-27 13:34:30

Nie vsetky kroky co sa urobili su pozitivne ale svojch kostlivcov mal aj pep. Vid ten ukrajinsky obranca, ibrahimovic. A netreba zase donekonecna sa tvarit, ze la masia produkuje svetovych hracov kazdy den. Staci sa pozriet kolko odchovancov z nej hra v nejakych lepsich kluboch. Ono totiz mladeznicky futbal je uplne o inom, vid deulofeu alebo Lee Seung-woo.

Ivan58_

2
2018-07-27 13:35:16

kluc

6
2018-07-27 13:42:12

Tak z prestupu Neymara sa dúfam poučia.
A čo ma mrzí je tá La Masia. A je jedno koľkí sú v tabulke, ide o jednotlivca a pokiaľ zoberú každý rok 2 trénovať s hráčmi ako Busquets,Messi,Suarez,Pique...tak bude to jednak inšpirácia a platí pravidlo "Ak chces byť najlepsi, musíš hrať s najlepsimi" ;)

rominho

3
2018-07-27 13:44:53

pokial budu sejkovia davat peniaze do fotbalu, bude to este horsie. nieje to len o barcelone. trh je pokriveny, peniaze za hracov prestrelene, takisto ich platy. par najbohatsich klubov by malo hrat spolocnu europsku ligu cely rok. naco je taka liga, kde muzstvo vyhra z 10 - 15 bodovym naskokom? pre koho je to zaujimave?? vykupime najlepsich hracov z vlastnej ligy a potom si to s tymi muzstvami rozdame. dame im 5:1 a sme stastni...komu tento stav pomaha? to sa deje samozrejme napriec celou europou. hrajme bez reklamy, tvrdo pracujme na svojej akademii a hrajme kludne 5-6 miesto, ale s vlastnou identitou. mne by to bolo milsie. na fotbal by zacali chodit normalni fanusikovia, vytratili by sa fanusikovia uspechu a konecne by to vyzeralo ako na fotbale, nie ako v divadle..

Ivan58_

6
2018-07-27 13:48:49

K tej kritizovanej komercnosti a nevyužívania hráčov la Masie, čiastočne prispievajú aj fanúšikovia. Veď predchádzajúcu sezónu sme vyhrali 2 trofeje a v lige takmer neprehrali a fanúšikom je to málo, vedenie je kritizované napriek tomu že každý rok sa získa nejaká trofej. Preto vedenie radšej kúpi overených hráčov alebo hviezdy z iných klubov ako by malo riskovať s mladíkmi pričom ich adaptácia na top zápasy LM môže trvať aj niekoľko rokov.

Vendeta

1
2018-07-27 14:28:16

Keby boli v La masi talenty ako Xavi , Iniesta , Messi už dávno su v prvom tíme. nemožeme donekonečna žiť pinulostou.

bolsomtam

-4
2018-07-27 14:56:07

pedro,fabregas,bellerin to su všetko hviezdy PL dokonca aj pique hral v anglicku podľa mňa barca nemala pustit Alexisa

ForzeVilla

5
2018-07-27 15:00:22

Pedro, Fábregas a Bellerín sú priemerní hráči PL, tak by som to povedal. Pedro mal hviezdne dva mesiace, keď prišiel do Chelsea a teraz robí už len sparingpartnera Hazardovi s Willianom. Fábregas mal skvelý rok, potom šiel dole, keďže je lenivý a tak sa Contemu do štýlu vôbec nehodil.

Čo sa týka Bellerína, ten vie iba rýchlo behať, nič viac nevymyslí, preto ho ani vedenie Barcelony nehrotilo. Viacmenej okrem Icardiho nikto z bývalých členov akadémie nijak zvlášť nehviezdi.

Xavielmeastro

4
2018-07-27 16:45:47

Pedro, kym bol v Barce hral dobre a hlavne pod Pepom preto lebo mu doveroval a dokazal pracovat s mladymi. Nechapem co cakate ,ze kazdy rok pride 11 odchovancov z Becka a budu tahat muzstvo to nie je FIFA staci ked len jeden dvaja hraci kazdy rok by boli zacleneny a keby, ze nastupuju po boku Messiho Busquetsa Suareza Coutinha,ktory by ich tahali tak by sa urcite adaptovali a uchytili o tom nepochybujem.

Flp761

0
2018-07-27 16:18:11

Mať súpisku plnú kataláncov resp. Hráčov typu deulofeu (mimochodom jeden z najväčších talentov novodobej la maasie podľa odborníkov) a končiť 5.-6. jak Bilbao ktoré má podobnú ideológiu ? To som vďačný bohu že barca kupuje top hráčov a utráca peniaze aby dokázala byt stále na vrchole ...

dalibor

2
2018-07-27 22:05:34

áno strašne sme biedne sme na tom boli v rokoch 2006-2013 cca.. keď sme mali ôsmich odchovancov v základe úplne bežne...

Flp761

0
2018-07-28 20:49:34

Napis mi 8 hráčov z akadémie ktorí by teraz dokázali vyhrať ligu alebo ligu majstrov ? Neži v minulosti pls.. la maasia už dávno nieje taká akadémia akou bývala v časoch kedy odtiaľ každoročne vychádzali hviezdy

abstinent

4
2018-07-27 19:07:30

pridavam sa na stranu autora tohto clanku ale nemozem suhlasit uplne so vsetkym
najviac ma vsak serie ta la masia. neverim ze by sa tam nenasli aspon 2-3 perspektivni hraci vhodni aj do acka.
treba im dat sancu. ved ked sme dali nespocet sanci gomesovi tak preco by sa nenaslo zopar prilezitosti aj pre hracov z becka

dalibor

3
2018-07-27 22:06:34

lebo treba dávať šancu gomesovi, pretože prišiel za 40 mil... to je celá politika tohto vedenia...

Zmazaný užívateľ

2
2018-07-27 22:25:34

Safra, je to uzamknuty clanok. Prihlasim sa a zas ma to vyhodi na uvodnu stranu. Preco ma to nevrati do clanku? To je riadna chujovina.

Maximus80

4
2018-07-28 07:22:07

jenomže Albu nevytáhl Guardiola,co se mu podařilo a k čemu byl vlastně přinucený nasadit Busquets,Pique pro velkou marodku.Xavi,Iniesta,Puyol,Valdes,Messi,Bojan,G.Dos Santos už v týmu byli před tím a pak krom Pedra vytahoval pouze náhradníky jako Jefrren,Thiago,Rafinha,Bartra atd,neřekl bych,že to bylo nějak extra jiný,jen těch náhradníku je mín

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.