Tréner FC Barcelona absolvoval tlačovú konferenciu pred prvým ligovým zápasom novej sezóny 2018/2019. Otázky novinárov smerovali predovšetkým k prestupom a k plánom a nádejam do nového ročníka.

Deportivo Alavés - nepríjemný súper

"Alavés hrá na Camp Nou zvyčajne veľmi dobre, je to posledný tím, ktorý tu vyhral. Očakávame, že zajtra zahrá podobným štýlom. Od príchodu Abelarda sú hráči verní svojej hre a aj napriek nepodarenému začiatku sezóny sa dokázali v La Lige udržať. To isté môžeme povedať vzhľadom na výsledky tejto predsezóny."

Munir alebo Alcácer?

"Komu verím viac, to uvidíme v priebehu sezóny. To záleží od výkonov oboch hráčov. Je to jednoduché."

Výkony Riquiho Puiga

"S tým, čo ukazuje, sme veľmi spokojní. Riqui je súčasťou Barcelony B, ale počítame s tým, že v priebehu sezóny nám pomôže. Dobrá predsezóna v jeho prípade má za následok, že má pred sebou skvelú budúcnosť. Možnože s nami bude hrať už v tejto sezóne, ale to záleží od jeho formy. Nateraz máme svojich hráčov a Puig s nami bude pravidelne trénovať. Nepochybujem, že bude hrať v Barcelone."

Niektoré ligové zápasy sa odohrajú v USA

"Na začiatku sa mi to zdalo divné, ale to isté mi napadlo aj pri myšlienke odohrať Španielsky superpohár mimo Španielska a predsa sa odohral. Ak by sa Marocký superpohár mal zrazu odohrať tu, tiež by to bolo čudné. Svet futbalu sa stáva niečím viac, než len športom. Zatiaľ sú to len plány, uvidíme, čo sa stane realitou."

Spokojnosť s kádrom?

"Vždy poviem, že som s kádrom dostatočne spokojný na to, aby sme mohli čeliť výzvam, ktoré pred nami stoja. Až do konca prestupového obdobia nie je jasné ako bude káder nakoniec vyzerať. Dôverujem hráčom, ktorých mám. Sezóna začala už pred týždňom, ale teraz túžime potom, aby sme dobre vstúpili do ligy."

Je Liga Majstrov prioritou tejto sezóny?

"Nie. Našou prioritou sú všetky súťaže a vždy budeme bojovať aj o Ligu Majstrov ako tomu bolo napríklad pred rokom. Tak to bude aj teraz. V Barcelone to tak bude vždy. Cesta do Ligy Majstrov smeruje cez titul v Španielsku, kedy ak Barca vyhráva v ligovej súťaži, má väčšie šance aj v Európe. Ak sa budeme sústrediť na ligu, potom budeme mať chuť byť najlepšími po celú sezónu."

Piqué netrénoval, pretože bol v Orlade. Bude zajtra hrať?

"Bude trénovať dnes, cesta nemusí znamenať nič, pretože hráč môže byť aj v Barcelone a my aj tak nevieme, čo robí. Chceme len, aby sa mal dobre a veríme, že to tak je."

Je Arturo Vidal pripravený odohrať celý zápas?

"Nevie, to záleží od toho, či ho tréner pošle do hry na 90 minút. Musíme počkať. Niektorí hráči budú určite schopní odohrať celý zápas, ale neurobia to. Arturo Vidal nehral 4 mesiace, prestúpil do iného klubu, musí si navyknúť na náš štýl hry a okrem toho v tíme panuje konkurencia. Aby hral, musí sa mať dobre a potom uvidíme ako tréner rozhodne."

Sledovali ste predsezónu Alavésu? Ako sa mužstvo zmenilo?

"Samozrejme, že sme ju sledovali. Mužstvo hrá podobne, línie od seba nie sú veľmi vzdialené, navyše hrá na protiútoky. Trochu podobne ako minulý rok na Camp Nou, kedy sme zápas zvládli, ale nebolo to vôbec jednoduché."

Ako sa pracuje s Abidalom a Planasom?

"Prestupové obdobia aj predsezóny boli úplne iné. Pred rokom sa všetko točilo okolo odchodu Neymara a na vybudovanie tímu sme nemali veľa času. Vtedy sme do USA odleteli takmer ako celý tím, mali sme viac času. Teraz niektorí hráči finále Španielskeho superpohára odohrali po 4-5 tréningoch. Dúfam, že ligu začneme dobre."

Pep Guardiola sa sťažoval, že hráči majú nesmierne krátke dovolenky a sú pod obrovským tlakom, čo môže viesť k zraneniam. Súhlasíš s ním?

"Ak nevypadnete z nejakej súťaže, tak kalendár je otrasný. Aby ste si s tým poradili, musíte mať široký káder. Snažím sa mať na pozore a dopriať svojim hráčom aspoň mesiac voľna, no inak to bolo s tými, ktorí poprosili o návrat o týždeň skôr a to kvôli superpoháru. Premier League začala ešte skôr a City takisto hrali o Superpohár. V kluboch sú očakávania čím ďalej, tým väčšie. Predtým sa očakával titul a teraz double, treble."

V uplynulej sezóne hrala Barca najmä systémom 4-4-2. Bude teraz viac využívať 4-3-3?

"Ja osobne sa cítim lepšie v tom rozostavení, v akom sa cíti lepšie mužstvo. Máme veľa možností, dokázali sme to už v minulej sezóne. Viem, že sa hovorí o 4-4-2, ale zdá sa mi divné myslieť si, že Iniesta by hral týždeň, čo týždeň ako ľavé krídlo. Inak sa útočí a inak sa bráni. Posnažíme sa súperov zaskočiť a mať možnosť zmeniť rozostavenie v priebehu zápasu."

zdroj: fcbarca.com
foto: fcbarcelona.com

Tattomajster

18
2018-08-17 20:50:45

Ja len dufam, ze Valverde nebude taky posraty ako minulu sezonu a branit vysledok 1:0

barcelonista29

12
2018-08-17 20:55:37

Ernesto, CdR je vhodný adept na skresanie kalendára. Veľa zápasov v nevhodnej fáze sezóny. Kľudne nech si chalani z béčka a náhradníci z chuti zahrajú.

Xavielmeastro

-13
2018-08-17 21:08:15

Kamarat ked teraz nevyhras LM tak adios tolko prachov co sa utratilo teraz za posledne roky na prestupy tu nebolo a dufam ze nebude nikdy

ForzeVilla

top komentár
41
2018-08-17 21:26:17

Bože, stále sa tu nájdu ľudia, ktorí hania Ernesta za minulú sezónu. Wtf? Spamätajte sa, odišiel mu Neymar, priviedol sa iba Paulinho (na toho sa tiež nadávalo) a Dembélé sa mu zranil na začiatku sezóny a aj tak sme lámali rekordy a vyhrali domáce double. Co viac ešte chcete preboha? Áno, možno mu nevyšla odveta proti Rimu, ale hádzať špinu iba naňho, to dokážu fakt iba slovenskí fanúšikovia úspechu.

Ernesto bol ten, ktorý nás minulý rok vytiahol doslova zo sračiek, prekonal sa odchod Neymara, uzavretý štadión, politické spory a niektorí takzvaní fanúšikovia si aj tak budú oňho obtierať hubu.

Ak tak veľmi chceš iba LM, tak choď fandiť na stránky Realu Madrid, tu sa zameriavame na každú trofej a navyše to nie sú peniaze nikoho z nás, aby sme súdili, koľko sa minulo, a koľko nie.

barcelonista29

1
2018-08-17 21:38:12

Z pohľadu trofejí a výhier bola sezóna jedna z najúspešnejších. Ale to samé nemôžme povedať o predvádzanej hre a formácii 4-4-2. S tým nebolo spokojné ani vedenie, ale verím, že táto sezóna bude iná herne a aj návratom k 4-3-3.

ForzeVilla

18
2018-08-17 21:59:14

A čo sme mali hrať, keď sme nemali krídla? Jediné schopné krídlo bol Messi, po tom, čo sa Dembouz zranil. Rafinha taktiež zranený a Denis nepresvedčil. Po príchode Coutinha sme občas už krídla hrali, no ten nám nemohol pomôcť v Lige Majstrov. Ernesto robil čo mohol, prispôsobil sa vzniknutej situácii a zahral sezónu najlepšie, ako sa dalo.

barcelonista29

-5
2018-08-17 22:01:57

Tebe sa snáď herný prejav páčil? Tiež nezmyselné rotácie Dembélého a Semeda? Aj s Coutinhom sme hrali v drvivej väčšine 4-4-2.

ForzeVilla

8
2018-08-17 22:16:54

Tu nejde o prejav, tu išlo o to, aby sme tu sezónu nejak prežili. Odchod Neymara bola veľká rana, navyše keď odišiel v polovici augusta. Navyše na Barcelonu sa sypala smola zo všetkých strán, najmä od Kataláncov, čo nebola ideálna situácia.

A ako by si si predstavoval hru 4-3-3 s Messim a Suárezom?

Ďalšia otázka na telo, vieš dodatky Semedovej zmluvy? Klub musí za určitý počet zápasov platiť Benfike nehorázne peniaze, plus chalan si musel zvyknúť na ligu, nemôžeš ho hodiť na ihrisko a dúfať, že nebude zmätkovať. Prvú sezónu mal solídnu, teraz nech ukáže, čo v ňom je.

Čo sa týka Dembouza, tam to bolo zložitejšie. Neabsolvoval letnú prípravu s Barcelonou, hneď sa zranil, mal zle stravovacie návyky a hneď ako sa ako tak vrátil, opäť tri týždne mimo. Mal psychické problémy z toho, že mal ihneď nahradiť Neymara, tak sa trénerský tím rozhodol ho držať v úzadí, nech sa z toho dostane.

Ernesto túto sezónu zvládol bravúrne, teraz sa ukáže, ako dokáže operovať s kvalitne širokým kádrom.

barcelonista29

-6
2018-08-17 22:33:12

"nejak prežili" a tak sme aj dopadli v LM. Išiel brániť výsledok a vieme dobre ako to dopadlo. Predstav si, že viem kľúčový dodatok Semedovej zmluvy. Otázka na telo, prečo teda boli zápasy, kde nastúpil na posledných 20 minút? Takých zápasov bolo 6 z celkových 37, ktoré odohral. To je 1|6, čo je celkom dosť. Čiže podľa tvojej logiky, sa zbytočne utratilo 6 zápasov z 50, za ktoré sa platí 5M€ :). Dembélé a psychické problémy? Nespomínam si, že by sa také niečo spomínalo s Dembélém. S Gomesom áno. Ty si spokojný, ale po zápase s AS nebol spokojný nikto a dosť Ernestovi horelo pod zadkom.

ForzeVilla

11
2018-08-17 23:15:56

Ale čo tu spomínaš iba LM? Čo sme Real Madrid, že sa zameriavame iba na jednu súťaž a statné vypúšťame? Priznávam, zápas proti Rímu bol zlý, ale bolo to pochopiteľné, keďže niekde sa tá "smola" musela prejaviť. A vyhrali sme double, no aj tak by všetci najradšej videli späť Pepa, ktorý sa už nikdy nevráti, tak sa s tým treba zmieriť.

Že Dembélé nemal psychické problémy? A z čoho myslíš plynuli tie zranenia, ktoré mal? Tie svalové zranenia nebola náhoda, chalan dostal do vienka ihneď nahradiť Neymara, pričom hnal svoje telo do vecí, do ktorých ho hnať nemal a z toho vyplynuli dané zranenia.

Treba si spomenúť na sezónu pod Tata Martinom a prirovnať si to ku Ernestovej. Možno sme nehrali najkrajší futbal, ale hrali sme to najlepšie, čo sme dokázali. Teraz prichádza sezóna, ktorá ukáže, akým trénerom vlastne je. Ja za ním stojím, mňa presvedčil že vie viesť veľkoklub a verím, že táto sezóna bude veľkolepá. Hoci po hejtoch na Luisa Enriqueho už neviem, čo od Slovače mám ešte čakať...

barcelonista29

3
2018-08-17 23:28:57

K úspechu na domácej scéne som sa vyjadril hneď v prvom komentári a LM som spomenul až v predchádzajúcom komente, kde som reagoval na dve slová z tvojho komentu. Keď už spomínaš Pepa, tak jasné, že by som si vybral jeho.
Naozaj si myslíš, že Dembouz mal zdravotné problémy zo psychiky? Ale to nie je, že mal hnačku, ale ťažké svalové zranenie, ktoré bolo dôsledkom zlej životosprávy športovca a zanedbanej letnej prípravy + z toho, že keď cítil bolesť, tak mlčal.
Ja tiež nie som typ, čo Ernesta vyhadzuje :) len sú isté veci, ktoré sa mi nepozdávajú/li. A keby si prečítaš pozornejšie prvý koment, tak by si vedel, že verím, že to Ernesto vezme správnym smerom: "verím, že táto sezóna bude iná herne a aj návratom k 4-3-3."

ForzeVilla

5
2018-08-17 23:49:08

Veď ja sa zas snažím vysvetliť, že minulý rok sme proste nemali s kým hrať 4-3-3 keďže sme nemali krídla. Preto aj tá 4-4-2 vyzerala ako vyzerala, keďže na takú hru, akú hráme my, je nevyhnutný systém 4-3-3.

barcelonista29

5
2018-08-18 00:02:02

Mierne sme sa nepochopili :D Áno, prvú polovicu sezóny sme nemali skoro vôbec možnosť hrať 4-3-3, ale to sa príchodom Coutinha a návratom z maródky Dembouza zmenilo. Už aj keď bola liga rozhodnutá, Ernesto hral stále pragmatické 4-4-2, lebo sa naháňala neporaziteľnosť, ktorá aj tak nevyšla.
Ja mu vôbec nevyčítam prvú polovicu sezóny, veď to by mi muselo šibať :D Len ten zvyšok mi nie je moc po chuti.
P.S. palec hore za slušnú diskusiu na úrovni. ;)

BartFart

3
2018-08-18 10:13:13

Jen pro doplnění forzevilla má pravdu že se psalo o Dembeleho neprofesiálním přístupu a rodinných problémech, kdy se rodiče rozváděli. Dokážu pochopit, že jednadvacetiletý borec který vyměnil prostředí, navíc velkoklub a ještě ke všemu náhrada za Neymara z nervama v řiti . Barcelona na to zareagovala výborně, kdy rodičům sehnal byty, tak aby bydleli všichni u sebe. Jen doplnění, neberte to jako podmět k další debatě.

ForzeVilla

3
2018-08-18 10:53:43

Vieš, zas na druhej strane prečo by sme mali meniť niečo, čo funguje? Hráči si cez sezónu zvykli na 4-4-2 a je logické, že nikto nechcel šmatrať do toho, čo funguje. Druhá vec je predvedená hra, no myslím, že pri danej situácii to bolo ok. Minulú sezónu sme prežili krízu, no Bartovi konečne narástli "gule", začal konať na prestupovom trhu ako harcovník, tento rok sme sa zbavili buriny a doviedli veľmi perspektívne posily.

Čo sa týka Dembouza, tam tých dôvodov bolo viac. Spomínaný rozchod rodičov, problémy s bývaním v Barcelone, nevedel po španielsky, tlak z nahradenia Neymara, zlá životospráva, mladícka nerozvážnosť - to mu na duševnej pohode určite nepridalo. Je potrebné sa pozrieť do minulosti na hráčov, ktorí boli považovaní za hviezdy a trpko vyhoreli (Robinho, Kaká, Torres atď...). Preto si musíme Ousa chrániť ako vo vatičke a ktovie? Raz možno pre nás bude dôležitejší ako Neymar, keďže vie góly strieľať, ale aj bravúrne nahrávať, pričom stále má iba 21 rokov.

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.