La Liga sa začína aj pre FC Barcelonu. Nový ročník 2018/2019 otvára na domácom štadióne zápasom proti Deportivu Alavés. Katalánci samozrejme aj v tejto sezóne počítajú iba so ziskom ligového titulu. A s tým súvisí aj to, že mužstvo Ernesta Valverdeho sa musí pokúsiť získať plný počet bodov v každom zápase. Pozrime sa teda na to, čo Katalánci musia urobiť aby sa k víťazstvu priblížili aj v dnešnom stretnutí.

Zostava

Barca si musí zapamätať to, že v predposlednej sezóne ju Alavés na Camp Nou dokázal poraziť 2:1. Blaugranas tak svojho súpera určite nepodcenia. Navyše, štart do nového ročníka je nesmierne dôležitý a Ernesto Valverde má okrem toho k dispozícii hŕbu útočníkov - je čas chopiť sa rozostavenia 4-3-3, miesto 4-4-2.

Či sa v zostave od začiatku ukáže Dembélé je otázne, no Lionel Messi a Luis Suarez majú svoje pozície isté. Trojicou záložníkov v tomto zápase by mali byť Coutinho, Busquets a Rakitič. Defenzíva je zrejmá na prvý pohľad aj Ter Stegenom v bránke.

Tréner by mal Coutinhovi dovoliť voľný pohyb, pretože takto hrával aj pod Titem v Brazílii a nesmierne sa mu darilo. Nie je tajomstvom, že Brazílčan si veľmi dobre rozumie s útočníkmi. Stred poľa však môže skončiť experimentom, ale to záleží od prvej 45-minútovky.

Na strane Alavésu bude chýbať Ibai Gomez, ktorý má problémy s hamstringom a potom Munir, ktorý sa po hosťovaní vrátil práve na Camp Nou. Vpredu sa zrejme predstaví Guidetti, ktorého doplnia Sobrino a Borja Baston. Existuje aj možnosť, že Alavés sa vyhne rozostaveniu 4-4-2 a na Camp Nou využije radšej formáciu 4-5-1.

Hra

Alavés ma sympatickú štatistiku, keď počas zápasu na bránu súpera vystrelí v priemere 14-krát, no mužstvo má problémy s disciplínou, pretože v uplynulej sezóne nazbieralo 102 žltých kariet a v zápase sa postaralo v priemere o 16 faulov. To môže Barca využiť vo svoj prospech - trebárs Messi a jeho priame kopy.

Alavés má takisto problémy s distribúciou lopty a mužstvo z pohľadu prihrávok kopí chybu na chybe - v uplynulej sezóne mal Alavés úspešnosť prihrávok na úrovni 72%. Takisto sa mužstvu nedarí strieľať góly: kým Barca v uplynulej sezóne nastrieľala 99 gólov, Alavés len 40.

Bez ohľadu na tieto štatistiky treba uznať, že Alavés má pekný káder. Obranu pritom riadi niekdajší obranca FC Barcelona Aberlardo Fernandez. Je takisto dopredu jasné, s akým plánom mužstvo na Camp Nou cestuje: zastaviť Messiho za každú cenu. Na to, aby sa to Alavésu podarilo, musí vyblokovať stred poľa a Messiho odstaviť od lopty. Argentínčan si tým pádom musí po loptu zbiehať hlbšie do poľa. Túto prácu si na starosť vezmú Manu Garcia, Mubarak Wakaso a Tomas Pina.

Messi sa však v spolupráci s Coutinhom bude vedieť tomuto plánu Alavésu vyhnúť - obaja hráča na to majú potrebnú kvalitu. Kľúčový bude boj útočníkov Barcelony s obrancami Alavésu. Rakitič a Busquets si musia dávať pozor na prihrávky zakladajúce rýchle protiútoky súpera. Podstatné pre Barcelonu však bude, aby útočníci dokázali spracovávať prihrávky čo najlepšie, pretože Alavés sa určite postará o to, že voľného priestoru v okolí pokutového územia bude naozaj minimum.

Barca však vyhrala 9 z 10 vzájomných zápasov proti Alavésu vo všetkých súťažiach a v uplynulej sezóne vyhrala z 31. zápasov na Camp Nou až 28. Existuje vysoká šanca, že súboj proti Alavésu zvládne, ale.. Vo futbale sa môže stať všetko, preto Katalánci musia do súpera búšiť od začiatku a hrať svoj najlepší futbal a nič nepodceniť.

zdroj: barcablaugranes.com
foto: barcablaugranes.com

forcacadca

11
2018-08-18 08:59:28

No hlavne musí vyhrať

Fishinko

3
2018-08-18 09:35:15

Iný recept než streliť viac gólov ako súper nieje

Vendeta

4
2018-08-18 11:51:09

Ja by som skusil 4-2-3-1.

Ter Stegen-Semedo-Pique-Umtiti-Alba-Rakitic-Busi(Vidal)-Dembele-Messi-Coutinho-Suarez.

Myslim ze takto by to vyhovovalo vsetkym hracom. Defenzivu by podporovali Busi s Rakuticom. Coutinho je v tejto formaci ako ryba vo vode a Messi by pod hrotom mal viac priestoru na zbiehanie po lopty

momo9

4
2018-08-18 15:38:35

4-2-3-1 je vlastne 4-4-2, system ktory Valverdemu každý kritizoval

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.