V zápase s Realom Sociedad musela Barcelona už po tretíkrát v tejto sezóne otáčať nepriaznivý stav. Opäť sme zo strany Blaugranas videli slabý štart. Obrana sa v spomínanom stretnutí nevyznamenala, no Katalánci zápas nakoniec dokázali doviesť do víťazného konca. Pozrime sa spoločne na tie podstatné taktické aspekty zo zápasu.

Efektivita len po štandardných situáciách

Real Sociedad otvoril skóre stretnutia po akcii zo štandardnej situácie, zatiaľ čo Barcelona svoje góly strelila po rohových kopoch. V oboch prípadoch však nešlo o priame zakončenie. Prvý gól mal na svedomí zlý zákrok brankára súpera a ten druhý padol do dvojitom teči hráčov Real Sociedad. Letné prestupy však Valverde v tomto zápase veľmi nevyužil. Na trávniku sa objavili takmer tí istí hráči ako v uplynulej sezóne.

Disciplína v tímovom presingu

Ter Stegen sa v zápase zaskvel dvojicou nesmierne kľúčových zákrokov a na víťazstve tímu mal veľký podiel. V prvom polčase bol prakticky bez práce. Ako Real Sociedad, tak aj Barcelona si dôsledne plnili povinnosti s súvislosti s presingom. Hra sa počas zápasu točila predovšetkým medzi pokutovým územím Realu Sociedad a stredovou čiarou.

Real Semedovi prenechal priestor pri čiare

Vstup Coutinha na miesto Semeda Barcelonu odblokoval. Brazílčan hral oveľa ofenzívnejšie a to malo za následok, že Barcelona začala hrať vertikálnejšie a v rozostavení získala rovnováhu. Real totiž zablokoval ľavú stranu, aby mal pod kontrolou Jordiho Albu, no tým nechal priestor Semedovi na opačnej strane. Ten však ponúknutú možnosť nebol schopný využiť. Po tom ako sa Sergi Roberto vrátil na kraj obrany a Rakitič sa po príchode Busquetsa presunul na kraj zálohy, Barcelona bola schopná hroziť po oboch stranách ihriska.

zdroj: El Periódico
foto: fcbarcelona.com

Zmazaný užívateľ

28
2018-09-17 12:47:14

Já nevím no... Tipoval jsem první zrátu, výsledek 2:2. Jsem moc rád, že tip nevyšel a kluci vezou tři body z extrémně těžkýho zápasu... Přijde mi ale, že si to tady většina neuvědomuje, jak silný a namotivovaný soupeř proti Barce stál, která i se štěstím zápas dotáhla do vítězného konce... My tady můžeme analyzovat jak chceme, ale hráči jsou taky pořád jen lidi, cítí únavu, tlak, stres a zodpovědnost. Navíc nehrají za žádné horní, dolní, ale za Barcu, od který každý očekává v každém zápasu: nádherný kombinační fotbal, výhru, makat celý zápas na 100% a ideálně zabránit všem útokům soupeře a nedostat ani gól. Ruku na srdce, to přeci nemůžete myslet vážně... Jako scénář ideální, ale naprosto "mimo mísu". Takové očekávání úplně degraduje soupeře a zapomíná se i na jeho sílu. Za mě je letos obrana mizerná, ale už jsem tam viděl určité zlepšení. Nehraje se FIFA nebo kdejaké jiné nesmysly na počítači/playstationu, který mají za vinu to, že spousta fanoušků očekává nereálné věci. Sezona to bude těžká, liga je rozehraná velmi pěkně, liga mistrů ještě ani nezačala a trapárnu v podobě CdR ani nezmňuju. I když chápu, že pro ty, co jedou "na trofeje" jim to kvůli treblu nemůže utéct... Naprostá prirorita je letos LM, pak hned v závěsu LFP a pak až ostatní rádoby soutěže. Letos není žádné MS ani ME, tak věřím, že výkony se budou zlepšovat, víc se hráči sehrají, obrana se ztuží a nabere se potřebná fyzická kondice. Tým hraje jako tým, nevzdává to, to je super. Tak buďme spokojení aspoň s tím. Za mě skvělé tři body a ostatní přijde, když se nepoleví...

ximpp

7
2018-09-17 15:39:05

Napsal jsi to fakt pěkně, zřejmě nejsem sám, komu se stýská po dominanci pod Xaviho taktovkou, ale prostě fotbal se změnil a my už hlavně nemáme Dona, Daniho a Messi sám ten míč kontrolovat proti soupeřům nemůže. Je i pravda, že tento tým dokáže otáčet zápasy, což u zmíněného zlatého týmu tak samozřejmé nebylo. Fotbalová krása ale byla mnohem větší.

Barca_kingL10M

8
2018-09-17 13:33:14

Konečne niekto len nekritizuje valverdeho a spol davam plus

frkmrk

4
2018-09-17 14:40:22

A tak sa nam posili pomaly zapracuvavaju do zakladu a budu k dispozicii v tazkach zapasoch LM.

ximpp

5
2018-09-17 15:32:56

Ten zápas měl extra prioritu, bylo nesmírně důležité neztratit dřív než Real, což se v tomto kole vydařilo. Samozřejmě není nic rozhodnuto, ale psychická výhoda to je.

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.