Krásny gól Philippeho Coutinha poslal Kataláncov do vedenia a pri pohľade na úvodné dejstvo zápasu to skutočne vyzeralo tak, že Blaugranas si do Leganes prišli po pohodlné tri body. Úvod druhého polčasu ako zo zlého sna sa však postaral o to, že úradujúci Majster odišiel z Madridu s dlhým nosom.

Na začiatku druhého polčasu totiž v rozmedzí 69 sekúnd Leganes zásluhou Nabila El-Zhara a Oscara Rodrigueza dvakrát udrel a napokon získal cenný skalp. Barcelona si každopádne môže spytovať svedomie, keď prehrala vyhraný zápas. Čo teda rozhodlo?

Čudná zostava od Valverdeho

Náhradníci sa v niektorých zápasoch jednoducho musia dostať na trávnik, no zároveň by mali hrať na svojich prirodzených postoch. Proti Leganes to však bolo celé inak. Munir debutoval ešte pod Luisom Enriquem, no ako krídelník a hral dobre. Neskôr na hosťovaniach vo Valencii či Deportive Alavés hrával aj na poste centrálneho útočníka, no stále je to krídlo.

Valverdemu však nevyšiel ťah s Vermaelenom na ľavej strane obrany. Pomalý a starnúci stopér na kraji obrany horel. Bolo vidieť, že nie je vo svojej koži. Mal prsty v prvom inkasovanom góle Blaugranas, neskôr bol napomínaný a z jeho strany mal Leganes aj ďalšie šance. Ak Valverde od takmer 33-ročného Belgičana očakával útočné nábehy v štýle Jordiho Albu, veľmi sa mýlil. Rotácia tak Valverdemu nevyšla a to na celej čiare.

Najlepšou možnosťou je 4-4-2

O Valverdeho systéme 4-4-2 z uplynulej sezóny si môžete myslieť, čo chcete, ale svoje opodstatnenie rozhodne mal. Najčastejšie sa kritici oháňali tým, že hra Blaugranas je nudná a odkláňa sa od tradičných princípov, v každom prípade platí, že 4-4-2 prinieslo výsledky.

Barcelona v zápase s Leganes vyzerala skôr ako dedinský tím poskladaný z chlapcov z ulice. Určite nie ako profesionálni hráči, ktorí spolu trénujú. Nájsť spoluprácu či koordináciu bolo takmer nemožné. Niekedy sme mali pocit, akoby si neboli istí, čo sa od nich vyžaduje. Vždy, keď mal niekto z nich loptu, okamžite hľadal Messiho.

Zdá sa, že Valverde podľahol tlaku fanúšikov a snaží sa mužstvo preladiť na 4-3-3. Pritom systém 4-4-2 má odskúšaný a funguje. Fanúšikovia však samozrejme nie sú spokojní, pretože mužstvo nevyhráva. Problém je však jasný. Štvorica obrancov zostala a Busquets s Rakitičom v strede poľa majú za úlohu vypomáhať v defenzíve. Suareza, Dembélého, Coutinha či Messiho však ako ofenzívnych hráčov nemôžete len tak priviazať k nejakej jasnej pozícii. V útočnej tretine majú o niečo voľnejšie úlohy.

To ale z pohľadu organizácie hry spôsobuje veľké problémy, pretože tím nepôsobí kompaktne, čo sme jasne videli v posledných 35. minútach zápasu s Leganes. Blaugranas si neboli schopní vytvoriť žiadnu čistú šancu až na jednu výnimku, keď Iván Cuéllar vytiahol dvojicu fantastických zákrokov.

Obrana nutne potrebuje značné zlepšenie

Obrana Barcelony a predovšetkým Gerard Piqué v tejto sezóne pôsobia skôr komickým dojmom. Už pri náznaku tlaku je zrejmé, že niečo nefunguje. Z La Ligy sa odohralo šesť zápasov a Barcelona inkasovala už sedem gólov. V prvom góle mal prsty Vermaelen, ktorý sa nestihol vrátiť. Druhý gól spískal Piqué, ktorý svojim odkopom prihral rovno na nohu Oscara.

Barcelonu teraz na Camp Nou čaká Athletic Bilbao a neskôr ťažký zápas Ligy Majstrov vo Wembley proti Tottenhamu. Obrana Barcelony resp. celý tím sa musí čím skôr postaviť na nohy, pretože straty bodov v týchto zápasoch môžu v neskoršom účtovaní nesmierne chýbať.

zdroj: everythingbarca.com
foto: sport.es

barcelonista29

15
2018-09-27 16:25:19

1. Munir je hrotový útočník. Na hrote hrá lepšie a hlavne výrazne produktívnejše.

2. Viniť Vermaelena? :D Ten si svoje odohral, vzhľadom na to, že nehral na svojej primárnej pozícii. On nemhol ani za jeden gól.

3. Žiadne 4-4-2, ale väčšiu snahu, rýchlosť, bojovnosť, sviežosť. To je najdôležitejšie. Pochopím, že sa minulú sezónu bolo treba "skryť" v 4-4-2, ale nie v tejto a pri našom ofenzívnom potenciáli.

4. Obrana je dlhodobý problém. Netreba experimentovať so záložníkom na kraji obrany a do stredu treba priviesť kvalitného stopéra k Umtitimu. Piqué bude mať už 31 a už potrebuje náhradu. A mám taký pocit, že priemerný hráč typu Lenglet nás nezachráni.

Tomasisko

9
2018-09-27 17:04:00

4-4-2 je absolutna nutnost ak chceme mat Messiho v strede ihriska. Tento system nefunguje, pretoze prave kridlo neexistuje. Mame menej moznosti na utocenie a tym padom aj nas super ma vyrazne ulahcene pozicne branenie a sustredi sa cisto len na stred a nasu lavu stranu.

mikimi122

23
2018-09-27 18:32:10

Ja by som odskúšal 4-2-3-1. Tam by bol Messi v strede, Dembele a Coutinho by boli krídla a Rakitič, Busquets by boli defenzívny záložníci.

David97

3
2018-09-27 23:25:21

Veru. S tym, že pokiaľ hra Pique, tak Busquets by musel ist na druhu stranu, lebo by ich oboch obehli jednym obhodenim lopty. V lepšom pripade Pique lavička a buď Lenglet alebo nejaky novy(nie primerny) stoper.

Koso

8
2018-09-27 20:23:30

Prečo je 4-4-2 nutnosť ? Osobne si myslím že pri zložení mužstva aké mame tak aby všetci hrali na svojich ideálnych postoch je najlepšie rozostavenie 4-2-3-1
Semedo/pique/umtiti/alba
busquets/rakitic
dembele/messi/coutinho
suarez

Tomasisko

-4
2018-09-27 22:34:28

Ano, aj 4-2-3-1 by mohlo fungovat, ale 4-4-2 je ofenzivnejsia formacia. Sme predsa Barca.

Koso

4
2018-09-28 08:49:53

Neviem z akého dôvodu si myslíš že 4-4-2 je ofenzivnejsia ako 4-2-3-1. Hrali by ti istí hráči s tým že úlohy busquetsa a rakitica sú v oboch prípadoch rovnaké, no pri 4-2-3-1 by bol coutinho a dembele vysunutý vysie a to obom sedí viac.

Vladinko

2
2018-09-28 10:54:48

Nie, 4-4-2 nie je vôbec ofenzívnejšie ako 4-2-3-1..pre pána Jána, ved tie formácie sú iba na papieri a je to jedna z najmenej podstatných veci, veď tie tímy zmenia formáciu za zápas podľa herných situácii milión krát..môžeš hrať 4-4-2, ale pokiaľ budú krajni beci prikovani v obrane a v zálohe bude hrať casemiro a Fernandinho, tak to 4-4-2 bude taká defenzívna sracka aku si ešte nevidel -_-
Naproti tomu môže byť ofenzívne aj také 5-4-1 - ak budú krajni beci útočiť spoločne s krajmi zálohy a budu doplnani oboma záložníkmi, tak môže byť ofenzívne aj 5-4-1..nehrajte už toľko fifu ľudia ;)

123456

4
2018-09-27 22:12:41

Súhlas na 100%

David777

10
2018-09-27 17:13:45

Zase raz poviem ze velku vinu na tom nesie trener. Podla mna ked mate takych svetovych hracov, musite ich vediet namotivovat ale aj posadit na lavicku ked im to proste nejde. Proste samotny hraci musia byt podradeni trenerovi a nie naopak. Za cias pepa aj vtedajsi kapitan a najvacsia autorita v muzstve Puyol vravel, ze pep ich doslova muci svojimi treningami, ale nikdy mu to nepovedal do oci, lebo si ho ako trenera vazili. Mal u nich vysoky respekt, on pred hrou sledoval 6,7 zapasov supera aby nasiel slabe strankya tomu prisposobil taktiku. Z Valverdeho nemam taky pocit, lebo zostava hra v podstate cely rok ta ista a ked sa strieda tak sa striesa vzdy rovnako bez ohladu na vykony hracov. On sa proste boji stiahnut "stálice". Ine kafe je zase aj Klopp, lebo jeho liverpool je do kazdej hry namotivovany vyhrat. Je jedno proti akemu superovi. Oni su ochotni nechat tam zivot pre vyhru, to je ich hlavna zbran. A samotny klopp svojimi reakciami a burcovanim timu pocas zapasu je 12. hrac. Taktiez sa neboji riskovat a dobre sa vie pripravit na supera, lebo on ako jediny minulu sezonu dokazal zastavit bezchybne pracujuci mancity pepa guatrdiolu. Prosti PSG sa nebal posadit na lavicku firminha a chamberlaina a nechat hrat mladeho a extremne motivovaneho Surridgea. Zase raz poviem ze valverde sa nehodi. Barca vzdy hrala utocny futbal a nie braniaci s nezmyselnymi prihravkami a s nakopavanymi loptami ktore nema kto hlavickovat. Mam az zimomriavky pri predstave, co by z tohto klubu so svojim superutocnym futbalovym stylom vyrobil Klopp....

emiliano

10
2018-09-27 17:21:25

Úplne vedľa je ten komentár. Príčinou prehry je čiastočne aj chyba obrany, ale hlavne zlá hra v tomto i predch. zápase. Nie systém 4-3-3, ale to , že základ. zostava je za zenitom. Vedľa seba nemôžu hrať takí netvoriví, pomalí a nemotorní hráči ako Roberto, Raki a Busi, nosiči vody, a na stoperovi Pique, ktorý už nemá výkonnosť, nemal ju ani na MS. Výbehový model je aj Suarez. Od dvoch hráčov , Leo a Cou, sa čaká všetka tvorivosť tímu a to je pre elitný tím málo. Treba radikálny rez, inak bude veľa sklamaní a tento rok , ak Valverde sa bude tvrdošijne držať svojej zákl. 11-ký, čakám fiasko. Už vlani bolo vidieť v dôležitých zápasoch limity tímu, ale primát v lige zakryl slabiny. Spomínaní hráči o rok zostarla.

Cafu

4
2018-09-27 17:41:47

Keď sme naj mužstvo na svete tak by sme mali mať aj trénera a Klopp do najlepšej trojky patrí,ale to by naše hviezdy museli chcieť takéto trénera.Pre nich je dobrý Valverde, lebo robí to čo chcú oni, ináč by taký Suarez a Piqué pri ich výkonoch hrať stále základ a nebyť ani striedaný.Jedina alternatíva za Suareza Paco sa predá a nechá sa slabucky Munir ktorý ho ani v najmenšom nemôže nahradiť.Na RB hraje priemerný Roberto . ktorý nezabráni žiadnemu hráčovi aby cez neho odcentroval.Pri kvalitnom trénerovi by títo hráči zohrievali lavičku a nenavisovali svoje zmluvy skoro do dôchodkového veku.Tak preto je tam alibista Valverde.

mikimi122

-14
2018-09-27 18:35:28

Zdá sa ti, že Klopp niekedy hral v Barce alebo, že pozná náš štýl hry a hodnoty klubu? Podľa mňa nie, takže vážne pochybujem, že môže byť niekto tréner Barci, keď nesplňuje tieto podmienky.

Vladinko

6
2018-09-27 19:45:34

:D no, ak môžu byť trénermi iba bývalí hráči Barcelony, tak tam je veľmi, veľmi úzky výber..;D

A aké sú tie hodnoty Barcelony ktoré by zrejme najlepší tréner na svete momentálne, klopp, nezvládal?
Jediný problém by bola španielčina..

123456

3
2018-09-27 22:14:56

Biely ,uvažuj trochu

fofo112

8
2018-09-27 20:09:36

zasmial som sa,to je podla teba podmienka, že tréner musí byť len bývalý hrač barcy lebo nepozná náš štýl hry a našu dnu,ja si skôr myslím,že tento štýl je treba okamžite zmeniť a tá dna je na smiech dnu majú podla mňa len odchovanci klubu,to by potom nemohol prísť napr. Coutinho lebo nemá našu dnu a aký je to parádny hráč.Dnes sa svetový futbal hrá v prvom rade na zabezpečenú obranu a rýchle protiútoky krajných bekov a záložníkov ktorí neustále tlačia a podporujú útok. 80% držania lopty o ničom v náš prospech nehovorí lebo je to postavené len na pomalom prechode do útoku alebo neskutočným množstvom prihrávok na istotu do zadu a to nevidí len slepý.

Jamino

13
2018-09-27 18:47:59

hocaka zostava FC Barcelona musi vyhrat v Leganes,problem bol v profesorskom futbale po prvom gole !!!

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.