
Xuixos je katalánsky dezert, ktorého zrodenie sa pripisuje mestu Girona. Toto pečivo je oválneho tvaru a je plnené krémom "catalana". Pečivo je vysmážané a obaľuje sa kryštálovým cukrom.
Legenda
Existuje legenda o vzniku Xuixos, ktorá hovorí, že toto pečivo bolo objavené postavou El Tarlà, ktorá sa objavuje v legendách o Girone.
Legenda hovorí, že pred mnohými rokmi sa rozšírila epidémia v Carrer de l’Argenteria. Aby sa zabránilo jej šíreniu na obidvoch koncoch ulice postavili zábrany. Keďže obyvatelia boli uväznení a nemohli sa stretávať ani so susedmi v okolí, nudili sa a postupne začali upadať do depresie. Jeden z nich nazývaný El Tarlà chcel rozveseliť ľudí a tak svojimi akrobatickými kúskami bavil obyvateľov uzatvorenej ulice počas karantény.
El Tarlà
El Tarlà sa zaľúbil do krásnej dievčiny, dcéry pekára. Príbeh opisuje ako El Tarlà vstúpil do pekárne s kyticou kvetou, ktorých vôňa spôsobila to, že si akrobat kýchol a znelo to ako „Xui!“
Aby upokojil rozhorčeného pekára, sľúbil, že sa ožení s jeho dcérou a prezradí mu recept na špeciálny typ pečiva. Pekár toto pečivo pomenoval podľa zvuku kýchnutia, ktorým El Tarlà vstúpil do pekárne.
Ingrediencie:
-
Ingrediencie na krém
-
65g cukru
-
185ml mlieka
-
1 téglik smotany na šľahanie
-
1 vanilkový struk
-
1 malý plátok citrónovej kôry (bez bielej časti)
-
1 malý plátok pomarančovej kôry (bez bielej časti)
-
20g kukuričného škrobu
-
2 žĺtka
-
30g masla
Ingrediencie na cesto:
-
90ml mlieka
-
250g chlebovej múky
-
Štipka soli
-
10g droždia
-
45g cukru
-
1 vajíčko
-
1 čajová lyžička vanilkovej esencie
-
15g masla
-
Olej na vyprážanie
-
Kryštálový cukor
-
Škorica
Postup:
Začneme prípravou krému, aby mal čas vychladnúť kým nie je pripravené cesto.
1. Do hrnca dáme mlieko, smotanu, 35g cukru, vanilkový struk prerezaný priečne, pomarančovú a citrónovú kôru. Necháme variť a keď mlieko začne vrieť, stiahneme z ohňa. Necháme mlieko odležať 5 minút a potom vyberieme pomarančovú a citrónovú kôru a vanilkový struk.
2. Vyšľaháme žĺtky s 30g cukru, zmes by mala nabrať objem a zblednúť. Potom primiešame kukuričný škrob a miešame, kým sa nerozpustí.
3. Mlieko opäť dáme variť, keď začne vrieť, pridáme za stáleho miešania žĺtkovú zmes a miešame kým trocha zhustne. Maslo nakrájame na malé kocky a pridáme do zmesi, miešame, kým sa nerozpustí. Zmes prikryjeme pokrievkou a necháme vychladnúť.
Príprava cesta:
1. Preosejeme múku, soľ a cukor dáme do misky. Zohrejeme mlieko v mikrovlnke, do teplého mlieka pridáme kukuričný škrob a droždie a miešame kým sa roztopí.
2. Vezmeme si misku s preosiatymi ingredienciami, urobíme si v strede dieru a pridáme vajíčko. Zmiešame pomaly drevenou varechou a postupne prilievame mlieko. Pridáme maslo, ktoré by malo byť izbovej teploty, zamiešame všetko rukami. Prikryjeme misku uterákom a necháme odpočívať, kým sa cesto zdvojnásobí. Môže to trvať tak 1 až 2 hodiny.
3. Keď je cesto pripravené, položíme ho na pomúčenú dosku a zrovnáme valčekom, aby bolo tenké. Cesto krájame na trojuholníky, ktoré naplníme vychladeným krémom a zrolujeme, ako by sme tvarovali croissant.
4. Plech vystelieme papierom na pečenie a uložíme vytvorené xuixos na papier, prikryjeme uterákom a necháme odležať 30 minút až hodinu. Potom odležané cesto vyprážame, otáčame ich z každej strany, aby nezhoreli pretože cesto je tenké a mohlo by sa pripáliť.
5. Vypražené xuixos položíme na papierovú utierku, aby vsiakla prebytočný olej a obalíme ich v cukre a škorici.
zdroj: shbarcelona.com
foto: tentacionespaladar.files.wordpress.com
Asterix
What ?
Maximus80
to si máš upéct
TeckaCarka
Dobre to je, dekuju za recept.
Michaela
Veľmi pekné oživenie :) určite vyskúšam
gabo
Do těsta si zapomněla přidat droždí, i když j v rozpočtu
Petra
Ďakujem za upozornenie, doplnila som do postupu chýbajúce droždie :)
Vladinko
Možno by nebolo odveci vytvoriť špeciálnu sekciu kde by boli takéto clanky o Barcelone z tej "nešportovej stránky"- neviem, je to zvláštne keď je tu článok o vyšúrovanom Dembelem a hneď nad tým chutný koláčik..:D
Ak ich tu teda má byť viac, nech nevzniká chaos..inak hodnotím pozitívne
Michal017
Nesmysl.
Vladinko
argumentácia za 1
winny
Náhodou fajn nápad :) až budu mít čas tak si ukuchtím. Díkec