V októbri 2017 Katalánsko usporiadalo referendum o oddelení sa od Španielska. Je Katalánsko naozaj tak odlišné od zvyšku krajiny? Pozrime sa na niektoré veci, ktoré robia tento región skutočne jedinečným.

Jazyk

Región má svoj vlastný jazyk, katalánčinu, ktorý je zároveň úradným jazykom spolu so španielčinou. Výučba katalánčiny v školách je povinná pričom pre učiteľov, lekárov a pracovníkov verejného sektora je povinnosťou tento jazyk používať. Katalánci sú hrdí na svoj jazyk, ak by ste v Katalánsku na niekoho začali rozprávať po španielsky, ľahko sa môže stať, že vám odpovedia v katalánčine. Týmto jazykom sa rozpráva v oblastiach ako sú Valencia, Baleárske ostrovy, Andorra (oficiálny jazyk), Sardínia a oblasti južného Francúzska.

História

Katalánsko malo svoju vlastnú históriu dávno predtým, než sa stalo súčasťou Španielska. Siaha až do raného stredoveku kedy bol región Barcelony pôvodne pohraničným regiónom patriacim dynastii Carolingian. Koncom desiateho storočia sa stal de facto nezávislým a spadal pod rovnaké kráľovské pravidlá ako kráľovstvo Aragon. Samotné mesto Barcelona si však zachovala najvyššie postavenie.  Oblasť sa stala súčasťou Španielska v 15. storočí, keď sa Ferdinand z Aragonu oženil s Isabelou Kastílskou, svadbou sa zjednotili dve kráľovstvá. V 19. storočí sa po obnove katalánskej identity vyvíjal skutočný tlak na zachovanie a podporu Katalánska. Región získal väčšiu autonómiu pod republikánskou vládou začiatkom 30. rokov 20. storočia. Keď sa však na konci španielskej občianskej vojny dostal k moci diktátor generál Francisco Franco, doposiaľ nadobudnutá autonómia Katalánska bola odňatá a používanie katalánčiny bolo zakázané. 

Zvláštne vianočné tradície

Možno ste ešte nepočuli o vianočnom "sráčovi", ale táto figúrka predstavuje muža, ktorý má stiahnuté nohavice a vykonáva veľkú potrebu je jednou z najobľúbenejších vianočných tradícií v Katalánsku a základom mnohých betlehemov. Figúrka EL Caganer (doslova "sráč") je tradične znázornená ako sedliak, ktorý nosí tradičné katalánsku červenú čiapku a praje ľudom šťastie do ďalšieho roka. V súčasnosti sa táto figúrka vyrába v modernejšom prevedení s nohavicami  a to v podobe známych osobností ako napríklad Barack Obama, či Cristiano Ronaldo.

Veže vytvorené z ľudí

Pokračujúc v neobvyklých tradíciách sa posunieme k vežiam, ktoré sú vytvorené z ľudí. Tieto ľudské veže sú unikátnou tradíciou Katalánska, ktorá získala status svetového dedičstva UNESCO v roku 2010. Každoročne mestá v Katalánsku organizujú počas rôznych slávnosti súťaž kto postaví najvyššiu ľudskú vežu. Veže zvyčajne vytvárajú muži, ženy, ale aj deti, ktoré sú samozrejme na vrchole. Pohľad na ľudí, ktorí balansujú na ramenách iných ľudí nie je veru pre slabé povahy.

Kuchyňa

Katalánska gastronómia poskytuje množstvo rôznych druhov tapas, niektoré jedlá a nápoje pochádzajú vyslovene z tohto regiónu. "Cava"(šumivé biele víno) je snáď to najznámejšie čo Katalánsko vyváža do celého sveta. Región je tiež známy svojou klasickou paellou, ktorá sa volá Fideuà  (s rezancami namiesto ryže) a takisto typickou surovinou je "calçots", ide od druh jarnej cibule, ktorá má dokonca svoj vlastný festival. Katalánci majú tiež svoj vlastný Pa amb tomàquet (chlieb s paradajkami) - domáci opekaný chrumkavý chlieb s rozotretou paradajkou pokvapkaný olivovým olejom.

Gaudí

Nikto nemôže navštíviť najväčšie mesto Katalánska bez toho, aby si ani len nevšimol aký veľký vplyv zanechal v meste umelec Antoni Gaudí. Katalánsky architekt sa narodil v meste Reus v roku 1852 a stal sa jedným z najznámejších umelcov praktizujúcich katalánsky modernizmus.  Jeho modernistické štruktúry korešpondujú s panorámou, od ikonickej a doposiaľ nedokončenej Sagrada Familia cez majstrovské dielo mozaiky v Parc Güell až po La Pedrera.

Sviatky

Katalánsko má vlastné špecifické sviatky, ktoré sa neoslavujú v Španielsku. Napríklad, La Mercè je oslava barcelonského patróna Svätej Panny Márie (La Mare de Déu de la Mercè v katalánčine). Ďalším sviatkom je Sant Esteve, ktorý oslavujú 26. decembra - Boxing Day (ako u nás druhý vianočný sviatok), ale oslavuje sa len v Katalánsku alebo v oblastiach, kde sa hovorí katalánčinou ako Valencia a Baleárske ostrovy. Zatiaľ čo každá zo španielskych autonómnych provincií má svoje miestne sviatky, katalánske sviatky sú silne späté s ich kultúrou.

Hudba

Flamenco sa považuje za kultúrny fenomén španielskej hudby. Tradíciu tohto starovekého hudobno-tanečného umenia však nenájdeme v Katalánsku.  Zatiaľ čo v Barcelone, ale aj v ďalších veľkých mestách existuje mnoho flamenco tablaos (miesta, kde sa tancuje flamenco), väčšina z nich vznikla ako reakcia na dopyt turistov. Katalánsko má svoju vlastnú hudbu a tance ako je napríklad "sardana"- tradičný skupinový tanec, ktorý sa tancuje počas osláv, je sprevádzaný hudbou špecifického typu hudobnej skupiny známej ako "coral".

Ekonomika

Katalánska ekonomika sa veľmi líši v porovnaní s ekonomikou vo zvyšku Španielska a už niekoľko rokov je priemyselnou elektrárňou krajiny. Od čias priemyselnej revolúcie sa Katalánsko špecializovalo na výrobu a predaj v textilnom odvetví. V poslednej dobe sa región stal centrom pre komunikačné technológie a dokonca aj pre financie pričom väčšina priemyslu sa koncentrovala najmä v Barcelone.

Politika

Medzi katalánskou vládou a španielskou federálnou vládou existuje už dlhé roky veľké napätie. Katalánsko má svoj vlastný súdny systém, rovnako ako aj vlastné občianske právo. Katalánci majú tiež svoje vlastné policajné zložky - spolu s Guardia Civil a Policia Nacional - známe ako Mossos d’Esquadra. Katalánsko spolu s Navarrskom a Baskickom tvoria provincie s najvyššou politickou autonómiou v Španielsku.

Býčie zápasy

V neposlednom rade bolo Katalánsko prvá španielska vnútrozemská provincia, ktorá oficiálne zakázala býčie zápasy. Katalánsky parlament hlasoval o zákaze už v roku 2010, ale zákon vstúpil oficiálne do platnosti až v roku 2012. Španielsky ústavný súd tento zákaz však zrušil v roku 2015 s vysvetlením, že opäť vstúpil do španielskej ústavy a že autonómna provincia nemala právo zakázať býčie zápasy. Tento krok sa stal zo strany španielskej vlády ďalším sporným aspektom miestnej politiky.

zdroj: theculturetrip.com
foto: theculturetrip.com

MAESTROOO

29
2018-10-29 18:49:16

Síce som takmer všetko vedel ale predsa som sa dozvedel niečo nové. Výborný článok ;-) ďakujem

Barca2013

16
2018-10-29 18:53:55

velmo dobrý článok.

Aries

24
2018-10-29 19:08:17

A ešte futbal :) Barcelona hra lepší futbal ako vo zvyšku Španielska :)
PS: Neplatí to pre Espanyol.

plcd

19
2018-10-29 19:18:47

Myslíš Cornelu?

svodin2018

6
2018-10-29 22:51:32

Výborný článok, v kocke zhrnuté to najdôležitejšie. Mňa osobne oslovila osobitá atmosféra Barcelony a srdečnosť domácich, samozrejme je zážitkom prežiť zápas na Camp Nou, človek si to tam zamiluje.

Marian

3
2018-10-30 09:05:48

Los Blancos po poslednom EC: Los Caganeros

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.