Jedným z najchvályhodnejších počinov Ernesta Valverdeho po tom, čo sa stal pred rokom hlavným trénerom FC Barcelona, bolo upevnenie defenzívy. Na konci minulej sezóny patrili Katalánci ku najlepšie brániacim celkom celej Európy, keď si gólman Marc-André ter Stegen pripísal v štyridsiatich súbojoch celkovo skvelých dvadsaťštyri čistých kont. 

Čo Kataláncov zdobilo pred rokom sa avšak o tejto sezóne povedať zatiaľ nedá. Popravde, obrana zatiaľ blaugranas veľmi nefunguje. Samuel Umtiti vstúpil do ročníka po úspechu na Svetovom šampionáte v Rusku zle a náchylný na chyby bol i jeho kolega Gerard Piqué. Spomeňme si, koniec koncov, iba na meranie síl s Leganés. 

Príliš sa nedarilo ani Thomasovi Vermaelenovi, aby sa následne defenzíva aspoň mierne stabilizovala príchodom Clémenta Lengleta, ktorý začal hrávať po zranení Umtitiho. Barcelona avšak inkasuje veľa aj naďalej. 

Fakt je, že ekipa si v jedenástich ligových zápasoch udržala čisté konto len dva razy. Po rovnakom počte kôl pred rokom už mali pritom Barcelončania sedem čistých kont. V jedenástich dueloch v uplynulej sezóne inkasovali Azulgranas len štyrikrát, zatiaľ čo v ročníku aktuálnom už dostali štrnásť gólov, o neuveriteľných desať viac. Dokonca aj v stretnutiach, keď svojmu súperovi nedali ani najmenšiu šancu, ako pri triumfe 8-2 proti Huesce, si ich rival našiel spôsob, ako ter Stegena pokoriť. 

Ernesto Valverde potrebuje tento problém riešiť. Sergio Busquets pomaly, akokoľvek veľmi si to nechceme pripustiť, starne taktiež a s obrannou činnosťou potrebuje väčšiu výpomoc. Hráči ako Arthur či Ivan Rakitić tak musia defenzívu podporovať viac. 

Zodpovednosť však musí prebrať i direktíva, je na športovom riaditeľovi Éricovi Abidalovi, aby sa na prestupovom trhu obzeral po hráčovi, ktorý by v deň, keď to bude nutné, aspoň čiastočne pomohol nahradiť Gerarda Piquého, ktorý o niekoľko sezón skončí taktiež. Možností je viacero, no azda ako najzaujímavejší sa javí byť Matthijs de Ligt z Ajaxu Amsterdam. To však už je na ďalší článok, ktorý vám určite prinesieme nabudúce.

Vyber si svoje štýlové tričko!

zdroj: everythingbarca.com
zoto: archív

Lionelko

top komentár
82
2018-11-04 20:48:34

Ak by sme nemali Marca André ter Stegena boli by sme superili s Realom o 9 priečku :)

Fishinko

top komentár
51
2018-11-04 21:08:33

Aj ked som ti dal plusku tak stale mame jaspera ;)

Domink

top komentár
65
2018-11-04 21:26:53

Rozdiel medzi 4-4-2 a 4-3-3. Ak dostaneme 2, ale dáme 4 je lepšie ako brániť 1:0

BayernMunchen

2
2018-11-05 10:23:51

Milanko necitaj tento clanok lebo ta porazi ze niekto si dovoluje kritizovat tu dokonalu obranu na cele s piguem

footballister

6
2018-11-05 15:56:50

Snáď ste neočakávali, že každú sezónu laligy prejdeme jak nôž roztopeným maslom. Futbal nie je len o výhrach a čistých kontách. Niektorí ste tu fakt len fanúšikmi úspechu.

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.