Mnohí z vás už navštívili Katalánsko a jeho hlavné mesto Barcelonu. Určite súhlasíte, že je to očarujúce mesto, ktoré je však vychytanou turistickou destináciou. Znamená to aj čakanie v dlhých radoch či kľučkovanie medzi turistami. Katalánsko má však toľko krásnych miest, ktoré ponúkajú bohaté zážitky bez čakania v radoch ďaleko od rušných turistických oblastí a len niekoľko kilometrov z Barcelony. Ponúkame malú ochutnávku spolu s niekoľkými možnými spôsobmi prepravy.

Tarragona

100km od Barcelony leží druhé najväčšie mesto Katalánska - Tarragona. Je to hlavné mesto Costa Dorada, známeho ako "Zlaté pobrežie" a je ponorené do dávnej histórie. Pre tých, ktorí by sa chceli vzdialiť  od rušných turistických miest v Barcelone, odporúčame urobiť si jednodňový výlet a nechať sa unášať pamiatkami či len tak zrelaxovať na zlatom piesku tohto mesta.

Mesto rímskych pamiatok

Tarragona je známa najmä mnohými pamiatkami, ktoré sa zachovali z rímskeho obdobia. Nájdete tu stopy staroveku, ktoré poukazujú na slávnu históriu Španielska. Je veľmi ťažké nájsť podobné mesto na Pyrenejskom polostrove ako je toto.

Od roku 300 p.n.l. sa Tarragona dostala do rúk Rimanov. Pôvodný názov bol Tarraco a bola to vojenská základňa odkiaľ sa Rimania snažili dobyť polostrov. Zanechali za sebou  historickú architektúru, ktorej krásne pozostatky môžeme obdivovať aj dnes. Staroveké rímske ruiny Passeig Arqueològic boli zaradené do zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO v roku 2000. Miesto zahŕňa amfiteáter, divadlo, cirkus, mestské hradby, rímske pohrebisko a akvadukt, ktorý sa nachádza mimo mesta.

Jednou z krásnych pozostatkov, ktoré stojí za to vidieť je Rímsky amfiteáter. Nachádza sa mimo mestských hradieb, v blízkosti pobrežia. Divadlo bolo tak veľké, že sa do neho vošlo 15 000 divákov, ktorí prišli sledovať gladiátorské zápasy, popravy či preteky vozov. Z amfiteátra si môžete vychutnať nádherný panoramatický výhľad na more.

Posledný prvok rímskych pozostatkov Tarragony sa nachádza 4 km mimo mesta. Akvadukt Pont de les Ferreres alebo Puente del Diablo bol predtým používaný starými obyvateľmi mesta Tarraco na prepravu pitnej vody z rieky.

Nezabudnite zájsť na krásnu pláž  Tarragona Playa El Milagro. Zlaté piesky tejto pláže Costa Dorada ponúkajú úsek dlhý 980 metrov a nádherný výhľad na prístav.

Ako sa dostať do Tarragony

Z Barcelony na námestí Plaça Catalunya sa zveziete metrom po línií L3 (smer Zona Universitaria) a vystúpite na stanici Sants-Estacio station. Odtiaľ pôjdete vlakom v smere na Reus. Cesta trvá asi hodinu no nuda vo vlaku vám určite nehrozí. O program sa vám postará krásne okolie a výhľad pozdĺž pobrežia. Vlaková stanica v Tarragone sa nachádza priamo pri prístave. Je možné ísť aj autobusom z vlakovej stanice Barcelona-Nord.

Tarragona je vzdialená 13 km od letiska Reus a viete sa tam bez problémov dostať regionálnymi autobusmi alebo expresnými vlakmi.

Girona

Ak máte radi prechádzky po pokojných a tichých uličkách, ktoré obklopujú kultúrne pamiatky potom by Girona mala byť určite vašou ďalšou dovolenkovou destináciou. V tomto meste si môžete vychutnať prechádzky popri starých múroch, kochať sa nádherou, ktorú ponúka zachovaná židovská štvrť, máte možnosť si poprezerať historické pamiatky či jednoducho vychutnať si chladný vánok pri sledovaní okoloidúcich v parku.

Girona je vzdialená od Barcelony približne 100 kilometrov, nachádza sa v severovýchodnej časti Katalánska. Toto očarujúce mesto ponúka komplexný program cestovného ruchu. V porovnaní s inými preplnenými dovolenkovými destináciami si v Girone môžete vychutnať pokoj. Tu môžete rovno zabudnúť na dlhé rady, hluk masového turizmu a davy cudzincov kráčajúcich so selfie tyčami. 

Girona je mesto bohaté na historické a kultúrne dedičstvo Katalánska. Údolie bolo obsadené a rozvíjané rôznymi komunitami a ríšami ako sú Iberijci, Rimania, Arabi, Židia.

Staroveké steny sú pravdepodobne najvýraznejšie spomedzi všetkých historických stavieb. Odporúčame prejsť sa po starovekej historickej hranici teraz známej ako Passeig de la Muralla. Pozdĺž tejto starodávnej cesty prejdete cez niektoré z najdlhších častí karolínskych múrov v Európe z 9. storočia.

Židovská štvrť

V srdci starej opevnenej oblasti známej ako La Forca Vella sa nachádza miesto, ktoré musíte vidieť keď ste v Girone: židovská štvrť. Charakterizuje ju bludisko úzkych uličiek, schodísk, malých zákrut dvorov. Táto oblasť slúžila ako miesto, kde prebiehali všetky obchody v čase židovskej vlády v stredoveku.

Schody do neba

Na ulici Garrer de la Força nájdete Plaça de la Catedral alebo Cathedral Plaza. Nachádza sa tu veľkolepé barokové schodisko a v kombinácii s fasádou katedrály Santa Maria Girona tvorí jedinečný a úžasný verejný priestor. Pri pohľade z námestia sa zdá, že veže smerujú rovno do neba. Katedrála je najvýznamnejšia svojím gotickým štýlom, ktorý je najrozsiahlejší v celej Európe.  Pri stavbe katedrály použili rôzne zmiešané štýly vrátane románskeho, gotického, barokového a neoklasického.

Girona v každom období

Girona má všetky predpoklady najväčších turistických a kozmopolitných miest, ale napriek tomu si dokáže zachovať šarm a teplo pokojného mesta. S vlastným letiskom, vlakovými a autobusovými stanicami je veľmi dobre prepojená. Široká škála kultúrnych podujatí a rekreačných aktivít z tohto mesta robí vynikajúcu dovolenkovú destináciu v každom období.

Jar prináša najväčšiu kvetinovú šou Temps de Flors. Leto je zase skvelý čas na prehliadku mesta, návštevu koncertov alebo okolitých parkov. Jeseň a zima ponúkajú veľké množstvo kultúrnych a filmových festivalov, ktoré sa konajú v historických budovách a na verejných priestranstvách. Po celý rok si môžete vychutnať významné a vysoko oceňované umelecké výstavy.

Okrem svojho kultúrneho a architektonického bohatstva je Girona obklopená aj krásnou prírodnou scenériou. Niekoľko prírodných parkov sa nachádza priamo v srdci starého mesta. Vďaka svojej polohe na sútoku štyroch riek sa v miestnej topografii nachádza aj rozmanitá škála športových aktivít. Môžete si tu vybrať z rôznych aktivít ako je turistika, cykloturistika či kanoistika cez rieku Ter.

Montserrat

Kláštor Montserrat je benediktínsky kláštor na rovnomennom vrchu a nachádza sa približne 60 km od Barcelony. 

Montserrat v katalánskom jazyku znamená "zúbková hora" je úplným opakom neďalekej metropoly Barcelony a je len hodinu vlakom z Barcelony. Mesto je energické a živé. Montserrat vám prinesie relax a pokoj, jeden z najlepších výletov mimo Barcelony, ktorý si môžete naplánovať.

Hory predstavujú taktiež špeciálne mystické miesto pre katalánske obyvateľstvo. Je to domov sochy Panny Márie z Montserratu, o ktorej sa hovorí, že robí zázraky. Toto miesto je lákadlom pre turistov z celého sveta.

Montserrat tiež priťahuje turistov a horolezcov, ktorí hľadajú dobrodružstvo. Mnoho turistických chodníkov a vysokých hôr ponúka úchvatný výhľad.

História

Objavte starovekú históriu a náboženstvo, ktoré sa datujú do obdobia keď Rimania postavili chrám na uctievanie Venuše. Táto oblasť sa neskôr viazala ku kresťanstvu keďže pustovní mnísi tu postavili niekoľko svätostánkov okolo celej  hory. V roku 1025 postavili kláštor Santa Maria de Montserrat, ktorý začal priťahovať pútnikov.  

V roku 1409 sa kláštor stal opátstvom. Rozšírili sa priestory a stal sa kultúrnym centrom, ktoré zahŕňalo aj hudobnú školu. Kláštor bol počas francúzskej vojny začiatkom roku 1800 zničený a opustený. Neskôr sa prestaval, no stal sa miestom náboženského násilia počas španielskej občianskej vojny. Po určitom čase ho katalánska vláda obnovila. Montserrat je symbolom srdca a katalánskeho regiónu.

Pre turistov milujúcich prírodu má Montserrat niekoľko chodníkov od jednoduchých až po náročné. Niektoré chodníky sú široké a dobre dláždené takže nimi môžete prechádzať pokojne aj s malými deťmi. Najjednoduchšia cesta je smerom od kláštora ku Degotalls. Trasy majú značky, ktoré vás povedú preto sa nemusíte obávať, že by ste sa stratili.

Ako sa sem dostať z Barcelony

Vlakom

Barcelonský vlak FGC (Ferrocarils de la Generalitat) odchádza každú hodinu zo stanice Barcelona - Plaça Catalunya. Výlet vlakom trvá približne 1,5 hodiny.

Môžete ísť aj linkou R5, ktorá je napojená na lanovku. Čaká vás úžasný výhľad. V prípade, že sa bojíte výšok, neodporúčame ísť práve týmto spôsobom.

Môžete sa sem dostať aj verejnou dopravou Cremallera (železnica), ktorá ponúka úžasnú panorámu, stúpa do výšky až 600 metrov a cesta trvá približne 15 minút.

Autom

Cesta autom je síce pomerne veterná, ale môže stať za to, ak chcete prísť rýchlejšie. Ak chcete parkovať v Montserrat, parkovacie miesta v kláštore sú obmedzené. Môžete však zaparkovať pri lanovke alebo na železničnej stanici, ktorá má dostatok parkovacích miest. 

Autobusom

Ďalším spôsobom ako sa sem prepraviť  je zvoliť si súkromnú autobusovú spoločnosť.  Autobusy odchádzajú z Carrer Viriat, ktorá sa nachádza v blízkosti železničnej stanice Sants.

Camprodon

Camprodon sa nachádza v centre Pyrenejí zo Girony v regióne Ripolles. Je to významné miesto pre turistov, ktorí majú radi prírodu, kultúru a voľnočasové aktivity. Camprodon sa vyznačuje svojim mostom z 12. storočia a kláštorom z Rímskych čias Sant Pere z 10. storočia. Cez Camprodon preteká rieka Ter.

Prírodné dedičstvo

Územie la Vall de Camprodon je bohaté na množstvo vzácnych prírodných hodnôt. Od najvyšších hôr až po najhlbšie údolia si môžete vychutnať krajinu aj prírodu.

Historické, architektonické a kultúrne dedičstvo

Historické, architektonické a kultúrne hodnoty sú viditeľné na celom území Vall de Camprodon. K dispozícií sú kaplnky, oratória, svätyne, kostoly, občianske stavby, umenie, pastierske chaty, kamenne prístrešky a archeologické náleziská.

Garrotxa Volcanic Zone Natural Park

Garrotxa Volcanic Zone Natural Park je najväčšou vulkanickou krajinou polostrova a je jedným z najvýznamnejších v Európe.

Tento prírodný klenot sa skladá z 38 sopečných kužeľov s úchvatnými scénickými atrakciami. Hory, pôda a podnebie poskytujú rôznorodú a sviežu vegetáciu, veľkú hodnotu a takmer 65% územia pokrýva hustý les z dubov a bukov.  Najobľúbenejšie a najikonickejšie sopky sú Santa Margarida a Croscat Montsacopa. Tá druhá je najväčšia sopka na Pyrenejskom polostrove a zároveň je najmladšia, má 1500 rokov.

Ako sa sem dostanete

Prepraviť sa sem môžete buď verejnou dopravou alebo autom.

Cesta autom trvá 1h 42 minút.

Cesta autobusom trvá 2 hodiny.

Ak skombinujete vlak a autobus tak cestá trvá 3h 26 minút vrátane 51 minút trvajúce transferu.

foto.: spain-holiday.com, travelinspires.org, vallboi.cat, planesconhijos.com, gironawalks.com
zdroj: vallboi.cat, parcsnaturals.gencat.cat

quentin

21
2018-11-14 22:45:40

Úžasné. Ďakujem. Musím zakomponovať do plánu. Chcelo by to zvlášť sekciu. A malé PS: nikdy som nemal, nemám a nemienim si zakladať konto na FB. Čo viem, nie som jediný. Verím, že niečo vymyslíte. Ďakujem

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.