Katalánsko sa plným právom považuje za jednu z najatraktívnejších regiónov Španielska. Svojou skvelou kuchyňou a báječnou históriou, ktorá siaha až do rímskych čias, nádhernými horskými vrcholmi, jemnými kopcami a kilometrami ohromujúceho pobrežia  je Katalánsko destináciou, ktorú jednoducho musíte zažiť minimálne raz za život.

Jedným z najlepších spôsobov ako okúsiť chuť tohto regiónu je preskúmať jeho pôvabné historické dedinky roztrúsené pozdĺž pobrežia, ale aj vo vnútrozemí.

Calella de Palafrugell

Skupinka bielych domčekov ležiaca pozdĺž nádherného slnkom zaliateho skalnatého pobrežia je nepochybne jedna z najkrajších pobrežných dedín Španielska.  Kedysi to bola tradičná rybárska osada, dnes letovisko, ktoré je plné pozoruhodných pláži, svetových festivalov a vynikajúcich reštaurácií s ponukou morských plodov. Aj napriek svojej premene si Calella uchovala svoj autentický  šarm vďaka pokojnému nažívaniu, charakteristickým vinutým uličkám a pekným budovám, ktoré sú pokryté nádhernými pestrofarebnými kvetmi.

Architektúru tvorí úžasná kombinácia starých rybárskych chatiek a elegantných viliek v oslnivej bielej a v jemných pastelových farbách. Je to domov nádherných prírodných parkov, idylických piesčitých zátok a niekoľkých najkrajších botanických záhrad v Stredomorí.

Peratallada

Domy ako v rozprávke vytesané do kameňa, reštaurácie, staromódne malé námestia a úžasné stredoveké pozostatky robia Peratalladu klenotom miesta v Baix Emporada v Katalánsku. Peratallada dopĺňa španielsky zoznam historických umeleckých pamiatok od roku 1975. Pozdĺž úzkych ulíc nájdete vynikajúcu ponuku hotelov, reštaurácií, umeleckých galérií, ktoré sú zahalené v očarujúcom vidieckom štýle.

Medzi hlavné atrakcie patrí starobylé námestie Plaça de les Voltes, románsky kostol z 13. storočia, mestské hradby ako aj čarovné budovy a veže, ktoré kedysi tvorili hrad Peratallada.

Pals

Len pár kilometrov od pláži Costa Brava leží Pals - malebná kopcovitá dedinka, kde dominuje impozantná románska veža z 11. storočia známa ako Torre de les Hores.

Hlavnou atrakciou je krásne zrekonštruovaná gotická štvrť plná starých kamenných domov, nádherných malých námestí a úžasného výhľadu na okolitú krajinu. Nájdete tu kuriózne dláždené uličky so zaujímavými umeleckými a remeselnými obchodíkmi.

Pri prechádzke po malebných dláždených uličkách a pod kamennými oblúkmi a balkónmi z obdobia stredoveku budete mať pocit ako by ste sa presunuli strojom času do minulosti.

Cadaques

Známa aj ako "Perla na pobreží Costa Brava", Cadaques je krásna rybárska dedina s významným umeleckým dedičstvom. Objavil ju Pablo Picasso. Slávu jej priniesol Salvador Dali, ktorý ju premenil na raj. Cadaques je pôžitok pre milovníkov kultúry s krásnou zbierkou múzeí, historických pamiatok a miestnych festivalov.

Okrem nezabudnuteľného Casa- Museo Salvador Dalí, Cadaques víta turistov bohémskym bludiskom úzkych ulíc, malebnými bielymi domami a krásnymi plážami, ktoré lemujú krištáľovo čisté vody v zálive Cadaques.

Santa Pau

Santa Pau tvoria krásne historické budovy v sopečnej oblasti Garrotxa a je ideálnym miestom pre tých, ktorí túžia okúsiť skutočnú chuť vidieckeho Katalánska. Pokojná stredoveká dedina je očarujúca, ba priam magická a vďačí za to perfektne zachovaným pamiatkam a matke prírode.

Santa Pau je maličká a mimoriadne tichá vidiecka oblasť, ale ponúka veľa vyhliadkových a dobrodružných príležitosti. Je známa ako kulinárske nebo, vynikajúce reštaurácie založené na čerstvých miestnych produktoch sú rovnako lákavé ako jej hlavné atrakcie - gotický kostol z 15. storočia, arkádová Plaça de la Arqueria alebo nadčasové dláždené uličky, ktoré nikdy nesklamú.

zdroj: spainattractions.es
foto:
www.palafrugell.cat, cmkt-image-prd.global.ssl.fastly.net , escapadarural.com

Kokosnik

7
2018-11-15 23:47:33

Mna si teda este z oblasti Garrotxa ziskala pohladom na dedinu aj Castellfollit de la Roca ( https://upload.wikimedia.org/... ) a stratena v horach a takmer bez turistov malicka dedinka Beget ( https://www.flickr.com/... )

Danny

5
2018-11-16 11:15:22

Bude tu niekedy aj samostatna sekcia “Katalansko” ? Aby sa to tu neplietlo s futbalom :D ... vo februari idem navstivit barcelonu tak je super mat nejake take informacie :) velka vdaka vam

Lukas

7
2018-11-16 12:25:06

Niečo sa chystá, ale až začiatkom 2019 ;)

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.