Henk Ten Cate, Holanďan, ktorý zastával v FC Barcelona funkciu druhého trénera počas obdobia Franka Rijkaarda a ktorý sa podieľal na zisku dvoch ligových titulov a triumfe v Lige majstrov, dnes žije na striedačku medzi Ibizou a Amsterdamom. Za okrúhly stôl si teraz sadol s denníkom Mundo Deportivo, aby hovoril hneď o niekoľkých zajímavých témach. 

De Jong a De Ligt

"Sú to dvaja futbalisti s obrovským talentom, hoci talent samotný nerozhoduje o ničom. Oni dvaja ho majú, no dôležité je to, že im nechýba ani zdravý rozum. Myslím si, že by bolo logické a pre nich najlepšie, keby Ajax na konci tejto sezóny opustili. Tu je liga pomerne jednoduchá, potrebujú väčšie výzvy."

Bola by pre nich Barca ideálnym miestom?

"Úprimne si nie som istý. Som presvedčený o tom, že hráči v ich veku potrebujú hrať kolo čo kolo a šanca, že by tomu tak bolo v Barce, nie je vysoká. Keď hráč príde do Barcelony, musí byť pripravený. Myslím si, že ich Barca kúpi, ale pošle ich na hosťovanie, aby pokračovali vo výkonnostnom raste. Majú enormnú kvalitu, avšak potrebujú hrať, nie vysedávať na lavičke."

Prirovnania

"Nedajú sa s nikým porovnávať, De Jong je akousi zmesou Deca a Xaviho, ale stále to je koniec koncov De Jong. Xavi aj Deco boli z inej planéty a Frenkie má talent, no zatiaľ ho musí pretaviť a na to potrebuje veľa, napríklad aj to, aby sa mu vyhýbali zranenia."

Messi

"To, čo robí posledných pätnásť rokov, je pôsobivé. Jediné, čo mu chýba, je reprezentačný úspech, ale nejestvuje nik, kto by vyhral úplne všetko. Je to unikátny futbalista, pán tohto športu."

Johan Cruyff

"Zanechal nám posolstvo hrať futbal a myslieť pri ňom úplne rozdielnym spôsobom. Ľudia ho často nechápali, no keď sa nad jeho vyhláseniami zamyslíte hlbšie, zistíte, že mal pravdu vždy. Pre mňa neexistuje nikto významnejší, a to nie iba ako hráč, no tiež tréner a zakladateľ nadácie. Bol to špeciálny človek, ktorý nám priniesol neuveriteľne veľa a vďaka jeho počinom dnes rastú talenty aj v Ajaxe, aj v Barce."

Zdroj: md
Foto: md

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.