Sagrada Familia je najznámejším orientačným bodom v jednom z najnavštevovanejších miest v Európe. Navštíviť toto majstrovské dielo rozhodne stojí za to a niet divu, že toto rozhodnutie uskutoční každý deň tisíce ľudí.

Počas návštevy tejto katedrály ľudia často robia rôzne chyby. My vám prinášame 6 najčastejších chýb, ktorým by ste sa mali rozhodne vyhnúť, aby vo vás návšteva Sagrada Familia zanechala nezabudnuteľné dojmy.

Stáť v rade na lístky

Ako sme písali vyššie, Gaudího Sagrada Familia je zďaleka najnavštevovanejšou atrakciou v meste. Tisíce ľudí tu čakajú, aby videli toto majstrovské dielo zvnútra. Znie to dostatočne odstrašujúco?

Nebojte sa, stačí si rezervovať vstupenky vopred cez internet.

Turisti sa zvyknú pýtať koľko dní vopred by si mali rezervovať lístky. Vstupenky je možné kúpiť online až 2 miesiace vopred, v sezóne odporúčame zakúpiť lístky minimálne 5-7 dní vopred, aby ste sa uistili, že deň a čas, v ktorý chcete navštíviť katedrálu sú k dispozícií. Pamätajte, že najlepší čas na návštevu katedrály vo vnútri je počas západu slnka, naskytne sa pred vami úplná nádhera.

Nepotrebujeme sprievodcu, zvládneme to aj bez neho

Sagrada Familia je plná tajných významov, dôležitých drobných detailov, kúskov architektúry inšpirovaných prírodou. Práve toto sú dôvody, pre ktoré sa oplatí si rezervovať prehliadku aj so sprievodcom. Ďalšou možnosťou je prehliadka so sprievodcom až hore do veží.  

Ak vás rozpočet nepustí, odporúčame si zadovážiť aspoň audio sprievodcu spolu s lístkom.

Tip: Ak si vezmete so sebou vlastné slúchadlá, budete môcť zdieľať zvukového sprievodcu ešte s niekým iným :)

Pri prehliadke so sprievodcom je potrebné prísť aspoň 15 minút vopred. Myslíte na to, že miesto okolo budovy je preplnené turistami a budete potrebovať čas, kým nájdete svojho sprievodcu. Ak prídete neskoro, vstupenky sa zvyčajne nevracajú.

Vyhnúť sa návšteve katedrály počas západu slnka

Zatiaľ čo interiér katedrály je kúzelný kedykoľvek počas dňa, najlepší čas na návštevu tohto majstrovského diela je počas západu slnka, kedy sa zlaté svetlo odráža od nespočetných vitráži. Toto je najlepšia vlastnosť baziliky a vidieť ju počas "Zlatej hodiny", keď sa slnko odráža priamo na farebnom skle je presne dôvodom, pre ktorý Antoni Gaudí stvoril túto katedrálu tak ako je.

Nedostatok času na návštevu katedrály

Toto je veľmi častá chyba, ktorú turisti robia a potom sa ponáhľajú, aby videli čo najviac. Odporúčame, aby ste si nechali na návštevu katedrály čas aspoň hodinu a pol, ak si ju chcete vychutnať bez stresu. Môžete si pridať ďalších 30 minút, ak si chcete pozrieť aj výhľad z veže. Lístok na vežu si musíte rezervovať osobitne, nie je v cene štandardného lístka.

Ak máte čas na prehliadku katedrály, odporúčame si zakúpiť kompletný lístok s prístupom do veže v cene. Z veží budete môcť vidieť niektoré krásne časti baziliky, ktoré neuvidíte zdola a taktiež aj niektoré stavebné a pokrokové práce, ktoré neustále vykonávajú na tomto majstrovskom diele.

Sagrada Familia má 2 fasády s vežami, na ktoré je možný vstup: Nativity towers a Passion Towers. Nativity Towers sú najstaršie a jediné, na ktorých pracoval sám Gaudí. Pasiion Towers sú nové, vytvorené podľa jeho skice.  Nativity Towers vám poskytne nádherný výhľad na hory a Passion Towers vám ponúkne výhľad na Stredozemné more.

Zabudnúť fotoaparát

Pravdepodobne ste si teraz pomysleli, kto už by si nevzal fotoaparát keď sa chystá na prehliadku katedrály.

Boli by ste prekvapení!

Prízvukujeme, aby ste si spolu s fotoaparátom vzali aj plne nabitý telefón. Určite by ste nechceli odísť z tohto nádherného miesta bez krásnych fotiek. Príležitosti na fotografovanie bude nekonečne veľa, určite budete neustále fotografovať, najmä ak navštívite toto čarovné miesto v neskorších popoludňajších hodinách, keď sa svetlo mení tým najkrajším spôsobom.

Obliecť si hocičo

Aj napriek tomu, že pravidlá nie sú také prísne ako vo Vatikáne, Sagrada Familia je kostol a podľa toho by ste mali prispôsobiť aj svoje oblečenie. Mnoho ľudí aj napriek tomu má počas návštevy oblečené šortky alebo minisukne, či veľmi krátke šaty. V konečnom dôsledku je to len na vás, no z úcty k tomuto miestu môžeme len odporučiť prispôsobiť aj oblečenie.

Klikni SEM a pridaj sa do skupiny o Katalánsku!

zdroj: misstourist.com
foto: misstourist.com facebook

GabrielSVK

11
2018-11-18 20:47:10

Ja mám na Barcelonu len dobré spomienky. Bol som tam s kamošom, ktorý tam už bol predtým 6 krát, takže od cca. 08:00 do 15:00 sme všetko pobehali v Barcelone, všetky pamiatky atď,. aj keď len z vonka, aj tak, išli sme na pláž, kde nás ešte kočky volali na párty, kam sme nemohli ísť, lebo o 22:00 sa hral zápas, ale všetko sme postíhali a ešte sme si aj užili :D Čiže ak sa neviete či ísť do Barcelony, napriek tomu, že máte možnosť, choďte ! :D

jarolamo

16
2018-11-19 07:16:55

Barcelona sa nedá za žiadnych okolností stihnúť za jeden deň. Za 8 hodín si vlastne mohol absolvovať niečo, čo si si mohol pozrieť doma na videu. Bol som tam v kuse 4 dni . Keď som odchádzal , tak som si zistil, ako veľa som toho nestihol..

quentin

6
2018-11-18 21:03:46

Petra, znova výborný článok. Bol som v Barcelone na zápas a rozlúčku s Donom Andrésom. A na rýchlo si síce nespomeniem, ale buď po alebo dva, som sa vybral okrem iného aj do Sagrada Familia. Dostal som tip, nech idem poobede, či ku večeru. Bol som tam od cca 17ej a ani neviem ako, ale odchádzal som po 20ej. Do veží to nešlo, pre nejakú opravu, či čo. No fakt je, že neplatil som žiadne vstupné. Inak, či v mobile alebo vo fotoaparátoch si treba vypnúť alebo max stlmiť zvuk uzávierky. Tiež, zložiť si z hlavy šiltovku, klobúk a pod. A pri vchode používa ochranka scanner, kľúče vám nechajú, ale čokoľvek iné necháte u nich (predomnou šiel párik a chalan mal malý nožík, taký multi s nožničkami atd a musel ho nechať ochranke). Netuším, či sa za odloženú vec platí, ale vypísali s ním papier, až tak ho pustili dnu. Fakt je, že západom slnka tá hra svetla a vytráží je nádherná. A keď sa zotmie a zapnú vonkajšie osvetlenie, rovnako tak nádherné je to aj z vonku.

quentin

4
2018-11-18 21:08:57

...to buď po alebo dva som myslel deň po zápase alebo až dva. Nemám pri sebe fotky, tak neviem. Snažil som sa obehať, čo najviac, 2 a pol dňa, čo mi ostalo po zápase. Hoci som tam bol deň vopred, ale to som sa ubytoval, zisťoval, kde sa najesť, kúpiť si jedlo na byt a stihol akurát pozrieť Plaza Espana, Arc d Tromph.

tominno9

-9
2018-11-18 21:54:50

"Passion Towers vám ponúkne výhľad na oceán"... a pritom deti na základnej, by mohli vedieť, že Barcelona leží na pobreží Stredozemného mora!

GabrielSVK

-8
2018-11-18 22:02:30

Možno vidieť v diaľke v smere na západ Atlantik :D

Lukas

9
2018-11-18 22:05:49

Ide o preklep, vďaka za upozornenie :)

tominno9

-4
2018-11-19 22:55:38

máte za čo :D

FcBarca

1
2018-11-19 14:28:06

ked som bol v barcelone tak sme listky nezohnali pretoze rano ich kupia priekupnici a potom ich predavaju o dost drahsie

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.