Barcelona je už dlho významným prístavom na pobreží Stredozemného mora s viac ako 2000 ročnou históriou, ktorá sa datuje do obdobia starovekých Rimanov. Dnes srdce tohto historického nábrežia známeho ako Port Vell (Starý prístav) je domovom veľkého množstva jácht a malých rekreačných lodí.

Prvé stopy významnej námornej činnosti Barcelony sa datujú do 4. storočia pred naším letopočtom, keď sa jej obyvatelia začali plaviť cez more kvôli obchodu. Mesto bolo aktívne ako prístav v priebehu stredoveku a jeho poloha sa stala na hranici medzi moslimským svetom v južnej časti  a kresťanským svetom v severnej časti rozhodujúcim epicentrom obchodu medzi civilizáciami. Oblasť bola však náchylná na silné búrky, ktoré zvykli poškodiť kotviace lode.

V priebehu storočí sa uskutočnilo množstvo pokusov o vytvorenie umelého prístavu, ktorý by mohol poskytnúť lodiam útočisko. Nakoniec v 15. storočí bol jeden z týchto pokusov úspešný a viedol k vytvoreniu veľkého prístavu, ktorý sa tiahol do mora. Táto oblasť sa čoskoro stala domovom toho, čo je dnes známe ako štvrť Barceloneta.

Port Vell je dôležitou pamiatkou historickej námornej tradície mesta. Oblasť okolo prístavu je domovom mnohých historických pamiatok pripomínajúcich námornú minulosť mesta ako napríklad administratívna budova colníkov "Aduana del Puerto", ktorá bola dokončená v roku 1902 a veža s hodinami známa ako Torre del Relotge, ktorá sa datuje do 18. storočia. Port Vell je tiež domov pre veľký nákupný a rekreačný komplex známy ako Maremagnum. Je to jediná nákupná zóna  v Barcelone, ktorá sa pravidelne otvára v nedeľu.

zdroj: theculturetrip.com
zdroj obr.: upload.wikimedia.org, assets.hipmunk.com, c1.staticflickr.com

jarolamo

-3
2018-11-19 16:37:50

Petra , Tvoje články sú fajn, aj keď v poslednej dobe ich je trošku viac. Len jedna poznámka ( nie zlomyseľná) - verím, že máš ošetrené autorské práva, lebo v dnešnej dobe je to dosť ošemetná vec a môžu byť z toho nepríjemnosti aj pre majiteľov tohto servera...Ovšem, ak si autorkou uverejňovaných fotiek a autorka textu, tak klobúk dole... Aj keď o tom trošku pochybujem...

jarolamo

-1
2018-11-20 08:16:36

Len primitív nepochopil obsah môjho príspevku a mínuskuje.

Petra

3
2018-11-20 20:20:36

Ďakujem za pochvalu a podnet, cením si každú radu :) V prípade, že mám fotku, ktorá sa týka miesta, o ktorom píšem tak ju použijem. Vo väčšine prípadov musím však čerpať z internetu, samozrejme so všetkou úctou k autorom fotiek. V každom prípade ešte raz ďakujem za veľmi podnetnú radu, beriem ju na vedomie. Akákoľvek rada či podnet, ale aj kritika ma posúva vpred.

jarolamo

2
2018-11-21 17:30:05

Nevzrušujú ma mínusky niektorých jednoduchších ľudí, alebo detí...Ovšem to čo som napísal som myslel v dobrom, ale vážne ...Info o tom si samozrejme môžeš nájsť na nete , alebo v skratke napríklad tu : http://alsasped.com/...

Teo07

4
2018-11-19 20:06:45

Tieto články sú perfektné! A tento prístav je moje obľúbené miesto. ;-)

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.