Sú naše predstavy o zvyklostiach miestnych obyvateľov Barcelony totožné so skutočnosťou?

Keď hovoríme o niektorých kozmopolitných mestách ako je napríklad aj Barcelona, ľudia majú tendenciu spraviť si obraz o niektorých zvykoch miestnych obyvateľov, majú určité predstavy, ktoré vyplývajú z danej kultúry mesta, zvykov či tradícií. Niekedy sa však predstavy líšia so skutočnosťou, inokedy sa k nej približujú a niekedy sa stotožňujú.

Pozrime sa teda na pár zvyklostí, o ktorých si myslíme, že ich miestne obyvateľstvo vykonáva v porovnaní so skutočnosťou.

Nakupovanie potravín

Predstava:  Nerušené nákupy pravidelne každý deň na trhu Boqueria.

Skutočnosť: Obyvatelia stále vo veľkej miere nakupujú na trhu s potravinami, ale nie každý deň, pretože väčšina ľudí je zaneprázdnená prácou a dennými povinnosťami ako aj my všetci. Miestni obyvatelia považujú trh Boqueria skôr za turistickú atrakciu, než za typický trh. Preto je aj pravdepodobnejšie, že ich nájdeme nakupovať na trhu Sant Antoni, Hostafrancs alebo na trhu Gracià.

Obedňajšie prestávky

Predstava: Dvojhodinový obed s trojchodovým menu a pohár vínka k tomu každý deň.

Skutočnosť: Vo všeobecnosti obedné prestávky v Španielsku zvyknú byť dlhšie ako v iných európskych krajinách. Nie je ani neobvyklé, že zamestnanci si niekedy doprajú menu del día (čo zvyčajne zahŕňa tri chody a pohár vínka). Ale Barcelona je zároveň jedna z najkozmoplitnejších a na biznis sa orientujúcich španielskych miest, kde narastá tendencia kratších prestávok na obed. Pričom zamestnanci si prinášajú aj vlastné jedlo alebo ak nestíhajú, tak si jednoducho kúpia sendvič.

Deň na pláži

Predstava: Trávia deň na pláži Barceloneta, aj napriek davom ľudí.

Skutočnosť: Akonáhle je vonku krásne slnečné počasie, miestni obyvatelia milujú tráviť víkend na pláži - ale nie na pláži Barceloneta. Nielen kvôli tomu, že je zvyčajne vždy preplnená, ale taktiež nie je taká pekná. Je množstvo krajších pláži, za ktorými miestne obyvateľstvo cestuje von z mesta či už na sever od Badalony alebo na juh smerom na Castelldefels. Ak nechcú cestovať ďaleko, vyberú si pláž Bogatel.

Gotická štvrť

Predstava: Trávenie voľného času prechádzaním sa po uličkách Gotickej štvrte.

Skutočnosť: Stačí sa pozrieť na veľkosť Barcelony, aby sme si uvedomili, že drvivá väčšina miestnych obyvateľov nežije v Gotickej štvrti a navyše len zriedkakedy sa tadiaľ prechádzajú. Táto štvrť je nepochybne jedna z najkrajších architektúr mesta, miestni obyvatelia to považujú za miesto preplnené podnikmi, ktoré sa zameriavajú na turistov. Existujú však aj iné skryté skvosty a tí, ktorí tam žijú, sú veľmi hrdí na svoje okolie a chcú si ho zachovať.

Jedlo

Predstava: Jedia len tapas a šunku jamón Iberico.

Skutočnosť: Nuž, nie je to ďaleko od pravdy. Miestni obyvatelia radi trávia čas s priateľmi pri dobrom tapas a niekoľkými drinkami. Ale tiež sa snažia jesť zdravo, aj keď počas víkendu si doprajú zopár výstrelkov. Počas týždňa zvyknú jedávať na obed ťažšie jedlá, ale pomerne ľahkú večeru. Navyše šunka jamón Iberico je dosť drahá, preto si ju doprajú zriedkavejšie.

zdroj obr.: upload.wikimedia.org, c1.staticflickr.com
zdroj: theculturetrip.com

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.