Giovanni Trapattoni a Guus Hiddink, tréneri, ktorí už vyhrali najprestížnejšiu európsku klubovú futbalovú súťaž, spolu s portugalským trénerom Paulom Bentom, ktorý ešte nemal tú česť, sa podelili o svoj pohľad na predstavenie, ktoré môžeme očakávať v sobotu vo Wembley.

Podobne ako Josep Guardiola aj Giovanni Trapattoni je členom prestížnej spoločnosti šiestich mužov, ktorí vyhrali európsky pohár č. 1, ako hráč i ako tréner. Trapattoni triumfoval vo Wembley v roku 1963 s AC Miláno ako hráč a v roku 1985 už na trénerskej lavičke priviedol k prvenstvu Juventus. O dva roky neskôr sa Guus Hiddinkovi podarilo získať túto trofej s PSV Eindhoven. Paulo Bento ešte nemal výsadu vyhrať túto súťaž, ale v svojom prvom európskom zápase v sezóne 2007/08 čelil Manchestru United so svojím tímom Sporting Clube de Portugal.

Giovanni Trapattoni, tréner Írskej reprezentácie

"Je to záverečné predstavenie tejto sezóny v podaní najlepších klubov v Európe. Z technického uhla pohľadu sú oba tímy odlišné – veľmi silný anglosaský tím proti Barcelone bohatej na vynaliezavosť a brilantnú techniku. Manchester United má výnimočný anglický charakter, sú veľmi šikovný, ale tiež tuho bojujú. Na druhej strane Barcelona hrá prekrásnym štýlom a myslím si, že práve ona bude hrať svoj futbal a vyhrá titul. Hoci skúsenosti mi hovoria, že by mala Barcelona vyhrať, počas 90 minút sa môže stať čokoľvek.

Rozdiel medzi víťazstvom a prehrou na tejto úrovni môže byť o jednej malej chybičke alebo slabšej koncentrácii v určitom úseku zápasu. Pre tímy bude dôležité zvoliť správny prístup. To bude záležať od toho či budete máte dôveru vo vlastné schopnosti alebo či sa vyhnete chybám.

Sir Alex má rovnaký vek ako ja a vyhral toho veľmi veľa. Už bol v mnohých takýchto zápasoch, takže má skúsenosti a to je veľmi dôležité. Tiež dobre pozná vlastnosti a povahu svojich hráčov. Na strane druhej máme Pepa, ktorý je mladý, začínajúci tréner. Chýbaj mu takéto skúsenosti, ale má mimoriadne kvalitný káder a tak nemusí byť nervózny."

Guus Hiddink, tréner Turecka

Oba tímy chcú víťaziť, ale dosahujú to kombinačným štýlom a útočne orientovaným futbalom. Úspechy oboch tímov sú späté s dobrou organizáciou hry. Aj Barcelona i Manchester United chcú hrať futbal, ktorý majú fanúšikovia radi. Takže nás čaká finále plné energie.

Paulo Bento, tréner Portugalska

"Jedným z kľúčových faktorov by malo byť, čo vymyslí Sir Alex Ferguson na tento zápas a akú stratégiu zvolí Manchester United na Barcelonu, ktorá by mala hrať svojím zvyčajným štýlom.

Úspech oboch trénerov v súťaži je zrejmý a vek tu nehrá dôležitú úlohu. Najdôležitejšími činiteľmi, ktoré nie sú tajomstvom, budú zručnosť a vodcovské schopnosti. Každý z nich má svoj vlastný štýl a sú rozdiely medzi ich hracími modelmi, ale vždy to závisí na hráčoch, ktorých majú k dispozícii. Obaja tréneri sú veľmi úspešní v tom, že vedia vybrať najlepších hráčov, ktorí by prezentovali ich myslenie na ihrisku.

Barcelona má presne definovaný štýl už dlhý čas a každý hrá ho pozná veľmi dobre. Poznajú sa navzájom, svoj pohyb a možnosti, ktoré sa v rozličných okamihoch zápasu ukazujú. Toto je základ pre ich útočné snaženie a zároveň ich defenzívnu konzistenciu a kompetenciu. United má tiež voju stabilitu. Sú rozostavení v rôznych zónach ihriska, čo im poskytuje veľkú konzistenciu.

Je škoda, že žiaden portugalský tréner nie je vo finále súťaže, ale Portugalci zažili neuveriteľnú sezónu na pôde Európskej ligy UEFA, keď tri ich tímy boli v semifinále"

zdroj: uefa.com

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.