Položili ste si niekedy otázku, aké by bolo bývanie v Barcelone? Dobré počasie či očarujúca kultúrna scéna sú nepopierateľne lákadlom bývania  v tejto metropole. Existujú však aj iné aspekty života v katalánskom hlavnom meste, s ktorými nemusíte byť oboznámení. Od životných nákladov cez skutočnosť, kde trávite svoj čas v meste. To sú len niektoré veci, ktoré zistíte len vtedy, keď skutočne žijete v Barcelone.

Nebudete chcieť nakupovať na trhu Boqueria

Po tom, čo sa budete musieť doslova brodiť pomedzi davy turistov to nakoniec vzdáte a rozhodnete sa nakupovať na inom miestnom trhu, ktorý nie je tak preplnený turistami. Neskôr si uvedomíte, že Boqueria bola predražená a vlastne ani nebola tak úžasná ako ste si mysleli.

Barcelona nie je len Passeig de Gràcia , Camp Nou či La Rambla

Pri predstave o Barcelone sa vám určite zobrazí bujarý nočný život, staré uličky gotickej štvrte, magické Gaudího diela, Passeig de Gràcia  či Camp Nou. Barcelona je však oveľa viac než len vymenované zaujímavosti. Zaujímavý život v Barcelone sa odohráva aj mimo bežných turistických oblastí. Miesta ako Les Corts, El Clot, Sants či dokonca Sarriá sú štvrte s vlastnou identitou mimo centra mesta.

Šíriaci sa zápach z kanálov dráždi oči

Bez ohľadu na to, ako dlho žijete v Barcelone, nikdy si nedokážete zvyknúť na zápach kanalizácie, ktorý sa šíri z niektorých známych ulíc. Niekedy je zápach tak silný, že vám začnú slziť aj oči.

Pokiaľ si zvolíte bývanie v gotickej štvrti, nebudete si ju naplno užívať

Našli sa niektorí, ktorí sa  rozhodli žiť v gotickej štvrti a čeliť davom či hluku. Zvyšok sa len zriedkavo odváži prechádzať sa cez ulice tejto štvrte pokiaľ tam vidí davy turistov. Všetko potrebné k životu si vedia zaobstarať lacnejšie a rýchlejšie vo vedľajšom susedstve.

Hluk, na ktorý si musíte zvyknúť

Čísla ukazujú, že viac ako 50% obyvateľov Barcelony žije v hladine hluku viac ako 65 decibelov. Táto hranica sa považuje za nebezpečnú pre naše zdravie. Po čase si však navyknete na pretrvávajúci hluk každodenného života a podarí sa vám zaspať skôr, než ste si mysleli. Nakoniec zistíte, že plynule vstrebávate hluk mesta a dostanete sa do klasického životného rytmu miestnych obyvateľov.

Ide víkend, život začína mimo Barcelony

Ak si myslíte, že si vychutnáte kultúru a nočný život Barcelony počas víkendov, mýlite sa. Čoskoro si uvedomíte, že väčšina obyvateľov využíva víkendy na to, aby sa dostali von z mesta. Barcelona je len pár hodín jazdy od Pyrenejí, Costa Brava, Priorat a regiónu Cava. V blízkom okolí je množstvo krásnych stredovekých dediniek, ktoré sa oplatí navštívi ť.

Pokiaľ sa nenaučíte „lingo“, nikdy nebudete považovaný za miestneho obyvateľa

Pokiaľ žijete v Barcelone už veľmi dlho a nehovoríte dobre španielsky a najmä katalánsky ("parlar una mica de català"), v očiach miestnych obyvateľov budete vždy len "guiri", čo znamená cudzinec, prisťahovalec.

Pláž Barceloneta určite nie je pláž, na ktorej by miestne obyvateľstvo trávilo svoj voľný čas

Pomyslenie na to, že máte pláž na prahu mesta je lákavé, ale skutočnosť je taká, že pláž Barceloneta jednoducho nie je pre miestnych tak úžasná skôr preplnená či špinavá. Radšej budete chcieť ísť na pláž Bogatell neďaleko Poblenou. Ak plánujete stráviť celý deň na pláži, radšej si zvolíte cestu vlakom do neďalekého Castelldefels alebo Montgat.

Šváby sú súčasťou života v Barcelone

Žiaľ, Barcelona je sužovaná švábmi skoro po celý rok a je to obzvlášť zlé. Pokiaľ sa dostanú do budovy, je ťažké ich dostať von. Vyžaduje si to množstvo úsilia. Ničím neobvyklým je tiež šváb, ktorého môžete vidieť prejsť okolo vás pokiaľ čakáte na metro alebo sa vám môže stať, že zbadáte švába na stene v bare.

zdroj: theculturetrip.com
foto:c1.staticflickr.com, img00.deviantart.net,upload.wikimedia.org, cdn.pixabay.com

Lionelko

7
2018-11-30 10:32:31

Možno blbá otázka ale... Tie šváby sú aj v hoteloch ?

Kokosnik

7
2018-11-30 14:15:25

Tie šváby sú v prvom rade veľké. To je ešte horšie. :D Sú rýchle a vedia lietať - takže odpoveď je, že môžu byť všade. Proste necháš otvorené okno a môže sa dostať dnu. Máš netesné priestory okolo potrubia a tiež prelezie. Takže odpoveď bude áno, môže byť aj v hoteli. Ale nezvyknú byť, ak je hotel na úrovni. Z mojich mnohých návštev tejto oblasti som v ubytovaní našiel švába len raz, aj to vošiel cez okno. A čo som žil v Barcelone pol roka, mali sme pekný udžiavaný byt v okolí Les Corts a švába som v ňom videl s frekvenciou asi raz za mesiac. Proste stane sa. Ak ich nie je viac, nie je to známka, že by niečo nebolo v poriadku, aj keď je to nepríjemné.

Misty

6
2018-11-30 11:23:01

Pěkný článek, díky.

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.