Obdobie vianočných sviatkov patrí medzi najkrajší čas v roku. Neodmysliteľne je to čas vhodný na návštevu Barcelony počas tradičných osláv, stolov preplnených množstvom jedla a slávnostnej atmosféry. Kľúčom je vedieť čo sa oslavuje, kde, kedy a ako to nájsť. Tu je všetko, čo potrebujete vedieť o Vianociach a novoročných oslavách v Barcelone.

Rozvrh osláv

Jednou z najdôležitejších vecí, ktoré je potrebné vedieť je rozvrh sviatkov, pretože mnohé oslavy sú jedinečné zvlášť pre Katalánsko či Španielsko. Štedrý večer je v Katalánsku 6. januára, známy je ako "Dia de Reyes"(Deň kráľov). V tento deň dostávajú deti darčeky.

Večer 5. januára je čas kedy Traja králi prišli do mesta a zúčastnili sa na veľkolepom sprievode známom ako cabalata. Deti ich majú obzvlášť radi pretože vedia, že dostanú od nich ďalší deň darčeky a tiež preto lebo počas sprievodu im rozdávajú sladkosti. 

Za zmienku stojí aj to, že 26. decembra je v Katalánsku sviatok - Dia de Sant Estve - deň, ktorý trávia Katalánci s rodinou.

Príprava na oslavy

Jedna z najlepších častí akýchkoľvek osláv je príprava na nich. Zatiaľ čo vianočné nákupy sú povestne stresujúce, v tak kompaktnom a krásnom meste ako je Barcelona sa tieto stresy strácajú. Portal de l’Angèl a uličky Gotickej štvrte sú plné vianočných svetiel, dekorácií a čarovnej vianočnej atmosféry.

Vianočné trhy tu možno nie sú tak rozvinuté ako napríklad v Nemecku, ale Fira de Santa Llúcia je nepochybne miesto, ktoré musíte vidieť počas Vianoc. Tieto trhy sú pred barcelonskou katedrálou, nájdete tam všetky vianočné dekorácie, ktoré potrebujete na výzdobu, vianočný stromček a môžete tam kúpiť originálne darčeky pre svojich blízkych či vyrobiť si svoj vlastný betlehem.

Sviatočná sezóna je tiež skvelou príležitosťou na návštevu rôznych trhov, ktoré ponúkajú chutné jedlá. Rybárske stánky sú plné homárov, krabov, všetkých druhou mäkkýšov, zatiaľ čo stánky s údeninami ponúkajú špeciality ako jamón Iberico, rôzne salámy a syry z miestnej produkcie. Mnoho reštaurácií má zatvorené vo večerných hodinách 24. decembra a celý deň 25. decembra aj keď sa nájdu niektoré, ktoré sú otvorené a tie zvyknú byť plne obsadené.

Jesť, spať, party čas a všetko ešte raz

Katalánci milujú dobré jedlo kedykoľvek, avšak počas sviatkov je čas pre extra dávku dobrého jedla a rôzne prehrešky. Foie gras - označovaná jednoducho ako foie je v tomto ročnom období obzvlášť populárna a je zapracovaná do mnohých jedál ako sú "canelons" (miestny druh cestovín-kanelony) alebo sa používa v omáčke s kúskami mäsa.

Existujú však aj niektoré veľmi tradičné jedlá ako je "escudella de Nadal", guľáš zo zeleniny, cestovín a veľkých mäsových guličiek známych ako "pilota". Tradícia spočíva v tom, že vývar a cestoviny sa konzumujú ako prvý chod, zatiaľ čo mäso a zelenina sú hlavným chodom. Toto jedlo si pripravujú Katalánci doma a je to tradičné jedlo na štedrovečernom stole.

Tieto sviatky sú aj časom potešenia a čo je lepšie ako pohár šumivého vína Cava. Prípadne si po večeri dať pohár sladkého vína ako je napríklad "moscatell" spolu s hŕstkou sušeného ovocia a orieškov.

Silvester

Zvyčajne Silvester trávime s priateľmi. Ak nie ste pozvaný na súkromnú párty, mestské nočné kluby sú miestom, kde môžete oslavovať príchod Nového roka.

Prípadne, organizujú sa aj verejné oslavy na uliciach Plaça d’Espanya a Plaça de Catalunya, na ktorých množstvo ľudí oslavuje veľkolepo príchod Nového roka.

foto: upload. Wikimedia.org, www.flickr.com
zdroj: theculturetrip.com

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.