Sledujúc, ako sa darí mladíkom odchovaným Realom Madrid, mnohí priaznivci FC Barcelona začali v nedávnej dobe spochybňovať La Masíu. Táto kritika avšak nemusí byť opodstatnená. 

Legendárna barcelonská akadémia, svetu známa ako La Masía, patrí bez najmenších diskusií medzi najlepšie na svete a počas svojho fungovania už vyprodukovala desiatky z najkvalitnejších mladých futbalistov na svete. Hráči ako Andrés Iniesta, Carlés Puyol, Xavi Hernández, Sergio Busquets, Lionel Messi a mnohí ďalší patria medzi jej najznámejších odchovancov, ktorí neskôr zaznamenali obrovské úspechy v prvom tíme blaugranas.  

Spomedzi tých, ktorých poznáme z iných európskych veľkoklubov, stačí spomenúť len Cesca Fábregasa, Pedra či Thiaga Alcantáru. Každopádne, v posledných rokoch sa La Masía dostala do mierneho zatienenia La Fábricou Realu Madrid, čím sa ešte viac prehĺbila rivalita medzi obomi klubmi.

Madridčania do svojich mladíkov vkladali v posledných sezónach dôveru, zatiaľ čo na strane blaugranas to miestami vyzeralo tak, že Barcelončania skôr začínali kupovať hotových futbalistov a na svoju canteru tak trochu zanevreli. 

Všetkú polemiku a kritiku však môžu vyriešiť hneď dve konkrétne mená, a to Ricard "Riqui" Puig, neustále prirovnávaný ku Andrésovi Iniestovi, a Carles Aleñá, dnes už člen prvého tímu. Je ich ale viac, spomeňme napríklad stredného obrancu Chumiho Brandaríza, ktorého manažér Ernesto Valverde ku áčku povoláva pravidelne taktiež. 

Hovorme rečou čísel, v stredajšom stretnutí Španielskeho kráľovského pohára proti ekipe Cultural Leon dostalo od extremadurského kormideníka príležitosť hneď šesť mladíkov. Okrem spomínanej trojice sa do základnej jedenástky dostal aj Oriol Busquets, mimochodom futbalista, ktorý by jedného dňa mohol nahradiť svojho menovca Sergia, Miranda a dobre známy Munir el Haddadi. Títo hráči podali výborné výkony a zanechali skvelý dojem. 

Zhrňme si to teda, nenechajme sa odradiť komentármi neprajníkov a buďme si vedomí toho, že najlepších futbalistov planéty jedna akadémia nemôže vyprodukovať rok čo rok. Všetko ale nasvedčuje tomu, že v súčasnosti je opäť na správnej ceste.

Vyber si svoje štýlové oblečenie FC Barcelona!

Zdroj: playingfor90.com
Foto: archív

kluc

11
2018-12-09 22:18:55

Len málo trénerov má nato gule! Valverde neni sám.

gula123

15
2018-12-09 22:24:11

Žeby bol Real na tom s výchovou nejak oslnivo sa nedá povedať. V kádry majú 4 odchovancov/ Nacho,, Llorente, Valverde a Reguilon/ čo dokopy odohrali ale 5 zápasov.

DINHO_10

4
2018-12-09 22:30:13

nenechajme sa opiť rožkom, potrebuju hrať a to v je pripade Valverdeho kontraproduktivne

quentin

2
2018-12-09 23:04:59

Myslím, že s novým programom, či plánom, ktorý vyhlásili, to pojde. A bude jedno, či bude manažér Ernesto alebo niekto iný. To vyhlásenie do sveta znelo dosť záväzne. Visca La Masía!

mikimi122

2
2018-12-09 23:19:13

Vyzerá to na dobrej ceste a to hlavne s Puigom, Aleňom a Oriolom, len by trebalo dať šancu Cucurellovi, keďže Miranda toho veľa nepredvedie. Chumi nemusí byť zlá voľba, ale rozhodne by mali kúpiť De Ligta.

Jhonys

4
2018-12-09 23:24:43

jasně, bylo to hezké, ale jeden zápas ještě není měřítko. Chce jim to dávat šance pravidelně, ne jenom proti třetiligovému týmu v prvním kole Copy. Pokud jim dá šanci třeba i proti Tottenhamu a i v dalších zápase, pak to teprve bude důkaz, že La Masia je stále živá.

gula123

9
2018-12-09 23:42:26

Budme k Ernestovi spravodlivý - mladí hráči nie sú len jeho slabina. Prezrel som si súpisky pätnásť najlepších klubov v Európe a všade je to rovnaké / 1 až 2 max.3 hráči/. Keď prišiel Pep bola iná situácia, teraz je v kluboch oveľa viac peňazí. Každý chce vyhrávať pomaly každý zápas. Aj Pep má v city iba jedného odchovanca/Fodden/. Najviac asi 6 je v PSG - tí si to doma v lige môžu dovoliť,nemajú súpera.

emiliano

3
2018-12-10 08:07:12

Máš pravdu gula 123, len je tu jeden rozdiel - Barca bola známa tým, že v základe mala dlhé roky 7-8 odchovancov (brankár, Pique, Puyol, Xavi, Iniesta, Busi, Messi). A keď máme len 4, ako teraz, už to je málo.

Jhonys

1
2018-12-10 11:17:51

4 není málo, spíš jde o to, že až i tito 4 skončí, tak je možná už nikdo další nenahradí, protože se jim prostě nedostává dostatečná šance. To je ten problém.

Suarez_FCB_9

1
2018-12-10 22:06:24

Za par sezon by nasa zaloha mohla vypadat takto : Puig - de Jong - Arthur, na rotaciu Alena, Oriol, ...
Inac neviete ako sa vyslovuje Riqui Puig ? :D

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.