FC Barcelona dnes na Cornella odohrá veľmi ťažký zápas proti Espanyolu. Na programe dňa je totiž katalánske derby. Domáci tím síce v troch posledných ligových zápasoch nevyhral, no Barcelonu nečaká nič jednoduché. Čo však rozhodne?

Rýchlosť v zmene rozostavenia

Rubiho Espanyol zvyčajne opakuje tie isté taktické schémy: 4-3-3 v útoku a 4-1-4-1 v obrane. V obrannom rozostavení je útočník zodpovedný za presing a za možnosť rýchleho vyvezenia lopty po jej získaní. Pivot je na druhej strane zodpovedný za vyváženie hry a nápravu prípadných chýb.

Tri posledné prehry vrhli na vyváženú schému hry Espanyolu trochu tieň, no výsledky na domácej pôde sú stále veľmi dobré. Mužstvo strelilo 9 gólov a inkasovalo len 3, čo je druhý najlepší výsledok medzi tímami s najlepšou obranou lige. Rôzne zostavenie v útoku aj obrane si však vyžaduje plynulý prechod medzi systémami hry a to zvlášť v zápase proti Barcelone. Kľúčovou sa môže stať rýchlosťou, s akou zverenci Rubiho túto zmenu budú schopní vykonávať.

Pravý krajný obranca

Hoci Javi Jópez má v tejto sezóne v základnej zostave Espanyolu pomerne stále miesto, je to práve on, kto v obrane prezentuje najnevyrovnanejšie výkony. Proti nemu sa dnes večer postaví Jordi Alba. Schopnosť udržať ľavé krídlo Barcelony môže byť dnes veľmi rozhodujúce. Uvidíme, či sa tréner domácich z tohto dôvodu rozhodne pre zmenu, aby znížil nebezpečenstvo v tejto oblasti na trávniku.

Čítanie hry je dnes večer takisto veľmi dôležitým faktorom. Mužstvo Rubiho si stále vytvára gólové príležitosti, ale nepotrebuje k tomu vysoké % držania lopty. Má plán pre situácie, kedy je potrebné zostať pri lopte za pomoci dlhých prihrávok. Z toho dôvodu má Espanyol nízke % držania lopty (51,2%), no napriek tomu dosahuje výborné výsledky. Správne rozhodnutia pri podnikaní rýchlych protiútokov sú kľúčové a to zvlášť proti takému súperovi ako Barcelona.

Rubiho prekvapenia

Tréner Barcelonu určite s niečím prekvapí. Takmer v každom zápase tréner Espanyolu predviedol isté manévre, ktoré mu zvyčajne vychádzajú. Množstvo detailov z posledných zápasov ukazuje ako sa mu podarilo neutralizovať niektoré prednosti súperov. Príkladom môže byť zápas so Sevillou, kedy sa Melendo nachádzal v blízkosti Evera Banegu alebo výpady krídelníkov zo stredu trávnika na kraje v zápase s Gironou.

Druhá línia a všestranný Marc Roca

Veľká zmena v novom projekte Espanyolu sa dotkla druhej línie. Stred poľa sa už neskladá z dvoch klasických defenzívnych záložníkov nastavených predovšetkým na tvrdú prácu. Teraz ho tvoria hráči, ktorí sú charakteristickí dobrou organizáciou hry. Filozofia trénera Rubiho sa opiera o hľadanie priestoru s väčším významom, hoci nie nevyhnutne prostredníctvom vyššieho % držania lopty. Každý z trojice záložníkov má v procese tvorby priložiť ruky k dielu, ale títo hráči musia v prípade potreby pomáhať aj v defenzíve.

Za to, aby všetko fungovalo tak ako má, je v tomto kontexte zodpovedný Marc Roca. Defenzívny stredopoliar je kompletným futbalistom, ktorý má dobrú techniku a skvelú prihrávku z jednej a okrem toho dokáže čítať hru. Počas zápasu sa k lopte dostane priemerne 55,9-krát, čo je druhé najvyššie číslo v mužstve. Pokazí však 10,5% prihrávok a z jeho strany vidíme 1,6 taktického faulu na zápas. Pre mužstvo Espanyolu je kľúčovým hráčom.

Efektivita a pohyb Borju Iglesiasa; pevnosť Cornella

Útočník je v tíme Espanyolu nenahraditeľným hráčom. V 14. zápasoch nastrieľal 8 gólov a na 2 prihral. Borja má priamy podiel na 59% strelených gólov tímu. V taktike tímu má svoje pevné miesto a to aj vďaka svojmu pohybu - týmto spôsobom robí spoluhráčom na trávniku viac priestoru a pre stopérov súpera predstavuje hrozbu, keďže je v neustálom pohybe. Jeho menší či väčší vplyv môže mať na výsledok zápasu veľký dopad. Dodatočným plusom pre domácich je Cornella. Espanyol síce na tomto štadióne v lige nad Barcelonou nikdy nevyhral, zas Barcelona má obrovské problémy vyviesť odtiaľto tri body.

Fanúšikom FC Barcelona prinášame Vianočné darčeky a akcie!

zdroj: La Vanguardia
foto: fcbarcelona.com

Flipiq

16
2018-12-08 18:23:28

Ďalšia motivácia je remíza Sevilly tak to chce 3 body

Matus1017

16
2018-12-08 18:50:30

Dúfam, že nam ty blázni neporania polku týmu. Pamätám posledné derby alebo predposledné už neviem presne... a aj tie ich blbe narážky po zápase, že puta barca...

Flipiq

10
2018-12-08 19:02:37

asi tak bude to wresling znova. Dufam ze barca zachova rozvahu a taktika vyhra nad hrubou silou

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.