Frenkie de Jong je aktuálne jedným z najväčších talentov v Európe a jeho schopnosť dominovať záložnej formácii je pre hráča takého veku naozaj výnimočná. Aj keď nestrieľa veľa gólov, robí všetku čiernu prácu svojho tímu, čo je na nezaplatenie.

Frenkie nie je odchovancom Ajaxu, ten ho v útlom veku stiahol z iného holandského tímu Willem. Od jeho debutu odohral 21-ročný záložník viac ako 40 zápasov na rôznych postoch. Všestrannosť je jeho veľké plus, dokáže odohrať kvalitný zápas na viacerých pozíciách. Najviac času trávi v zálohe, ale často zaskakuje aj na stopérovi.

Od začiatku aktuálnej sezóny sa vďaka svojim výkonom, najmä v Lige Majstrov, dostal do hľadáčika mnohých európskych veľkoklubov na čele s Barcelonou, PSG a Manchestrom City. Môže sa nám teda črtať ďalší rekordný prestup. Pozrime sa teda na 4 dôvody, prečo by boli tieto futbalové veľmoci ochotné zaplatiť za de Jonga obrovské sumy.

#1 Obranná činnosť

V jeho prelomovej sezóne hrával mladý Holanďan prevažne v strede obrany, pri formácii 4-3-3. Ajax ťažil z jeho prehľadu a práci s loptou. Dokázal skvelo čítať hru a zastaviť tak súperov útok ešte v zárodku, následne vyviesť loptu a založiť protiútok.

V zálohe má túto sezónu celkom slušnú štatistiku 1,5 obranných zákrokov a 1,6 zisku lôpt na zápas. Napriek svojej útlej postave má v priemere úspešných 1,1 súbojov na zápas. Jeho koncentrácia a čítanie hry je kľúčové pre zálohu Ajaxu.

#2 Dribling

Frenkie je túto sezónu využívaný na pozícii defenzívneho záložníka ako v Ajaxe, tak aj v národnom tíme. Pričom striedavo hráva vo formáciách 4-3-3 a 4-2-3-1. Na tomto poste ukazuje svoju schopnosť rozbíjať súperove útoky. Ďalšou schopnosťou, ktorou mladík oplýva je nájdenie aj toho najmenšieho priestoru na dribling. Neustále to využíva na zakladanie útokov. To ho robí pivotom schopným meniť dynamiku hry.

Ajaxu pomáha rozvíjať protiútoky skôr vyvážaním ako prihrávkou za obranu. Tým dokáže zrušiť koncentráciu súperovej obrany a taktiež vytvoriť priestor pre nabiehajúcich spoluhráčov, od ktorých odkláňa pozornosť obrancov. Aj vďaka tejto schopnosti je tento holandský talent v hľadáčiku veľkoklubov.

#3 Prihrávky

De Jong sa dá považovať aj za perfektného nahrávača. Minulú sezónu mal v Eredivise najpresnejšiu rozohrávku v lige a to 92,9% s priemerom 80,1 prihrávok na zápas. Toto číslo je o to viac šokujúce, že Frenkie často predvádza riskantné pasy do útočnej fázy. Jeho načasovanie a presnosť prihrávok po predvedení charakteristického driblingu doslova očaruje všetkých sledujúcich. V minulej sezóne mal priemer kľúčových prihrávok v hodnote 1,3 na zápas.

#4 Pohyb

Odolať súperovmu pressingu má mladý supertalent taktiež v krvi. So skvelou kontrolou lopty a rýchlou nohou spojenou s technikou na vysokej úrovni zriedkakedy stratí loptu a prekonáva tak prvú vlnu súperovho napádania. Ľahšia váha jeho tela mu umožňuje zmenu pohybu doslova v sekunde. Pohyb bez lopty má taktiež zvládnutý, neustále sa ponúka spoluhráčom a niekedy vie prekvapivo nabehnúť do šance na skórovanie.

Zhrnutie

Vzhľadom na tieto vlastnosti sa nemôžeme čudovať, že má o de Jonga záujem práve Barcelona. Do katalanského tímu by zapasoval ako škvarky na bryndzové halušky(dal by som si). Pri starnúcom Busquetsovi by bol ideálna náhrada. Frenkie ja úžasným záložníkom a záujem najväčších klubov v Európe to len potvrdzuje.

Zdroj: sportskeeda.com
Foto: fcbarcelona.com

mikimi122

23
2019-01-19 08:58:35

Skvelý článok! Spolu s Arthurom by mohli vytvoriť pekné dlhoročné duo v zálohe ako kedysi Xavi s Iniestom. S Rabiotom je očividné, že sa vedenie snaží hľadať do zálohy hráčov čo sú vysoký a silný. Nemyslím si, že Rabiot u nás môže uspieť až tak, že by nahradil Busiho. Pevne dúfam, že Rabiot nezabráni príchodu De Jonga.

Hviezda

4
2019-01-19 09:21:18

Pekne zhrnute, avsak Koeman pri opise De Jonga nebol taky nadseny ako De Ligtom a ma 21 rokov. Bodaj by sa nakup vydaril ale viac ako 40 M by som neriskoval:)

SEJMALCUK

-1
2019-01-19 10:30:11

De Jong a De Light by byl sen. Určitě by byli rádi, když by zase oba hráli spolu. Kéž by to bylo v Barceloně.

Bachy

4
2019-01-19 10:37:37

Ak chceme nahradiť Busquetsa tak toto je ideálny player :) dúfam že Frenkie v lete príde k nám :)

Marian

1
2019-01-19 11:11:18

Nie som expert na štatistiky, ale uvádzané čísla, citujem: V zálohe má túto sezónu celkom slušnú štatistiku 1,5 obranných zákrokov a 1,6 zisku lôpt na zápas. Napriek svojej útlej postave má v priemere úspešných 1,1 súbojov na zápas, koniec citátu, mi prídu neuveriteľne nízke. Mať 1,5 obranných zákrokov v zápase alebo 1,6 ziskov lopty a 1,1 úspešných súbojov v zápase znamená, napr., že ďalších 9 súbojov prehral za predpokladu, že mal 10 súbojov za zápas. Alebo mám veriť tomu, že v zápase mal len 2 súboje a 1,1 z nich vyhráva tak je super?

Messibest10

4
2019-01-19 12:58:40

To by bola záloha De Jong-Arthur-Coutinho

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.