Frédéric Kanouté, bývalý legendárny futbalista Seville aj Olympique Lyon, poskytol mimoriadne zaujímavý rozhovor katalánskemu denníku Mundo Deportivo. S obomi týmito družstvami sa predstaví FC Barcelona už počas nasledujúceho týždňa. 

Ste odchovancom Lyonu, aktuálnym súperom Barcy v Lige majstrov. Ako vidíte tento dvojzápas?

"Je to pravda, v tomto klube som vyrastal. Dúfam, že sa im podarí postúpiť, ale žreb im prisúdil naozaj ťažkého rivala. Z času na čas si zapnem nejaký ten ich zápas a registrujem, že je to perspektívne, mladé mužstvo, ktorému sa mimoriadne darí. Sledoval som ich proti PSG či predtým v súboji so City, keď dokonca dokázali triumfovať. Proti Barce to však nebude jednoduché a nemyslím si, že by boli favoritom."

Legendou ste sa stali v Sevilli, za ktorú ste hrali v rokoch 2005 až 2012. Andalúzania sa teraz stretávajú s Barcelonou taktiež. 

"Na zápasy proti Barce mám nádherné spomienky. Tá najlepšia je, samozrejme, z Európskeho superpohára, keď sme ju v Monaku zdolali. Hoci sme s týmto súperom veľa ráz prehrávali, čo nebolo jednoduché, tieto stretnutia boli vždy unikátne a jedinečné a inak tomu určite nebude ani tentoraz."

Zdieľali ste jednu šatňu s Rakitićom. Očakávali ste, že z neho vyrastie až taký veľký futbalista?

"Keď som ho spoznal, bol ešte veľmi mladý, no o jeho kvalitách nebolo pochýb od začiatku. Svojím štýlom hry sa od ostatných líšil, mal skvelú víziu. Prvý rok mu v Sevilli príliš nevyšiel, no pozrite sa na neho dnes, je lídrom Barcy. Nesmierne si ho ako hráča, ale aj človeka vážim."

Čo si myslíte o tom, že Barca sa začala orientovať na francúzsky trh?

"To, že vo Francúzsku je obrovské množstvo talentovaných mladíkov, nie je žiadnym tajomstvom. Bavíme sa o krajine plnej rôznych kultúr, vďaka čomu v nej hráva množstvo rozličných futbalistov. Ku futbalu sú tu vedené už najmenšie deti, začínate ho hrať prakticky v okamihu, keď sa naučíte chodiť, čo je podobné Španielsku. Potom tu je, samozrejme, veľa mladíkov afrického pôvodu, ktorí sa po svojom príchode do Francúzska enormne zlepšia."

Dembélé mal nejaké problémy s disciplínou. Čo by ste mu poradili?

"Tieto veci sú vždy neuveriteľne náročné, treba ísť krôčik po krôčiku a veľa sa s takýmito hráčmi rozprávať. Do veľkej miery sú za to zodpovedné kluby. Keď získate mladých futbalistov, ktorí sa sťahujú do inej krajiny, musíte urobiť všetko pre to, aby ste podporili rozvoj ich talentu. Musíte proces ich adaptácie uľahčovať najviac, ako to ide. Dembélé má obrovský talent, hrá obomi nohami, fantasticky zakončuje, no je to stále iba človek."

Má až taký potenciál?

"Dembélé môže byť top, len si to musí usporiadať v hlave. Musí sa naučiť, ako zvládať stres vo vypätých situáciách. Keď to dokáže, bude mať všetko na to, aby bol z neho pán futbalista."

Zdroj: md
Foto: md

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.