Neuveriteľne rušných niekoľko futbalových dní je za nami. Tri Clásicá v priebehu pár týždňov, pričom dve z nich hneď v rozmedzí doslova niekoľkých hodín, to sa nevidí každú sezónu. Barca hrá stále o tri trofeje, v lige má slušný náskok, je vo finále Copa del Rey a v Lige majstrov drží postup vo vlastných rukách. Naopak, pre Real Madrid včerajškom sezóna končí. Čo sa to vlastne deje?

Éra Cristiana Ronalda hrajúceho v jednej súťaži s Lionelom Messim bola nezabudnuteľná. Ohromný počet gólov, parádne Clásicá, veľké prehry aj výhry. Táto nadvláda nad španielskym futbalom sa postupne rozprestierala nad celou Európou a Barca, no najmä Madrid, zanedlho kraľovali všetkým. Trikrát za sebou vyhrali Madridčania Ligu majstrov, Barca medzitým valcovala na domácom poli a svoje slovo mala aj súťaži, v ktorej iba ťažko spoznával premožiteľa jej bezprostredný konkurent.

Túto sezónu prišla už zavčasu v lete veľká zmena. Ronaldo Madrid opustil a pripojil sa k Juventusu. Koniec éry veľkého súperenia, no zjavne i koniec madridskej hegemónie v Champions League. Merengues majú problém zo vsietením gólov, na čo bol Cristiano každú sezónu odborníkom najmä v období od februára do mája. Vtedy, keď to bolo naozaj azda najdôležitejšie.

Madrid zaspal na vavrínoch. V hlavnom meste Španielska si mysleli, že po odchode hráča formátu Portugalčana si jeho góly mužstvo podelí. Slabá generačná obmena, prílišný pocit istoty či silácke vyjadrenia. Barcelončania si gólovú potenciu Cristiana uvedomovali, no mnohí sa veľmi báli, čo nastane, ak odíde. Sedmička bola rozporuplnou postavou, geniálnym futbalistom v geniálnom tíme, ktorý fungoval ako švajčiarske hodinky. Čo sa stane ak Ronaldo odíde a Kroos s Modričom dostanú k sebe Hazarda či Neymara? Pretože takýto bol predpokladaný scenár. Los Blancos stratia svoju megahviezdu a ihneď poriadny balík investujú opačným smerom. Nestalo sa tak.

Madrid posledné 2 či 3 sezóny nepracoval tak, ako mal. Výsledky v podobe titulov v Lige majstrov prichádzali, pod Zidanom bola veľmi dobrá základná kostra, no akosi sa zabudlo na plán B. Tu prichádza na rad Barca. Ako sa tá môže z celej situácie poučiť?

Messi má do konca kariéry v Barcelone ešte stále niekoľko rokov. Barca musí začať už v lete pracovať na tom, aby jeho odchod nebol náhly. Musí byť pripravená na situáciu, aké to bude hrať, keď v tíme už nemáte jedného z intergalaktickej dvojice vládnucej už roky svetovému futbalu – Messiho.

Je potrebné, aby mal tím svoju tvár bez Messiho ešte počas Messiho. Nie, nebude to prejav neúcty, skôr známka absolútnej futbalovej triezvosti. Ak totiž Blaugranas budú do poslednej jari pred Messiho odchodom spoliehať najmä len na Messiho, môžeme dopadnúť rovnako ako Madrid. Ten teraz stojí možno aj na míľniku. V lete sa tam určite udeje zemetrasenie, no to vôbec neznamená, že sa veci ihneď napravia. Barca musí byť pozornejšia ako kedykoľvek predtým.

zdroj: forcabarca.sk
foto: goal.com
video: youtube.com

Fishinko

31
2019-03-07 12:38:26

myslim, ze team vystuzujeme mladymi hracmi uz teraz.. a vieme hrat aj bez messiho, co sme sa uz v tejto sezone tiez presvedcili.. skor by som si prial, aby sme sa s messim rozlucili co najvacsim poctom trofeji

jokerito

15
2019-03-07 12:51:31

Ano robime to ale treba to urobit poriadne a hlavne dokoncit. LEbo ked si vezmeme cca rok a pol dozadu to vyzeralo ze REal ma dalsiu generaciu vystaranu. Mali tam novych mladych hracov Isco, Asensio aj ini a vyzeralo to ze su napred v tomto pred nami. Nieco vsak pokazili a odrazu tie ich nove tvare uplne zanikli. Isco je pomaly na odchode, Asensio nevyrazny. Maju talent Viniciusa sice ale tiez je len na zaciatku cesty do velkeho futbalu. Dnes sme my ti, ktori su napred v budovani buducnosti, ale musime vytrvat a urobit to dobre.

kaspec22

12
2019-03-07 12:51:56

Mladíky máme, ale pořád je třeba kde posílit. Stegen - Semedo - Umtiti - Lenglet - (LB) - De Jong - Alena - Artur - Demlebe - (ST) - Coutinho. Lavička: Puig, Malcom, Todibo. To všechno jsou hráči do 26 let, kteří mají v Barce budoucnost. Myslím si, že jsme na tom zatím hodně dobře co se týká busoucnosti, protože nám chybí jen dva hráči a když si to tak vezmeme, tak tanto tým + Jovič a například Grimaldo by už teď hrál špici LaLigy.

BayernMunchen

10
2019-03-07 12:54:38

Real by bez rozhodcov bol nulovy uz tri roky, takze to co sa stalo nie je ziadnym prekvapenim. Samozrejme penaldo vedel akcie doklepavat, ale podstatny rozdiel tuto sezonu robi VAR. Kolko penalt by bolo po Viniciusovych nafilmovanych padov bez VARu? S VARom ich hlavny rozhodca nepiskne lebo sa spolieha na video a videorozhodca v spomalenom zabere vidi ze sa len hodil o zem

ximpp

12
2019-03-07 13:18:51

Myslím, že průběžně omlazujeme, Real zaspal i v záloze, tandem Modrič Kross už není schopen odehrát velkou porci zápasů v nejlepší kondici a náhrada za ně není. Co je ale jasné, že bez Messiho to bude jiné, i kdybychom se připravili jak chtěli. Ronaldo je střelecký fenomén a v Realu si to asi plně neuvědomovali, neboť kombinačně se bez něj obešli a podlehli tak asi myšlence, že na konci může doklepávat kdokoliv, ale pravda to nebyla. Messi, který je střelecky zhruba stejně potentní jako Ronaldo je však klíčový i pro hru samotnou, takže jeho ztráta se dá charakterizovat jako ztráta dvou důležitých fotbalistů, za něj ovšem může přijít jen jeden, a to ještě v nižší kvalitě. Čili je pravděpodobné, že scénář po Messim nás může dostat do pozice týmu, který bojuje o LM, v ní bojuje o postup ze skupiny a favoritem na vítězství nebude.
Je to téměř poraženecké si to přiznat, ale ta Messiho pravidelnost v přínosu pro tým prostě nepůjde plně nahradit.

peterkrcmar

3
2019-03-07 13:28:05

To ale blbost ... stále bude Barca bojovat o trofeje ... tvoje tvrzení je až příliš pesimisticke ..

ximpp

5
2019-03-07 14:02:02

Čas ukáže, je to jen můj názor, Real měl začátek bez ronalda taky výborný, pak ty góly ale začaly chybět. Na podzim v LM při zápasu s Tottenhamem bez Lea jsme taky hráli dobře, dlouhodobě nahradit takového hráče ale není dost dobře možné. Nevěřím, že po Messim bude taková úspěšná dekáda jako s ním.

peterkrcmar

1
2019-03-07 14:06:48

Taky nevěřím ze bude bez Messiho stejne uspesne období ale není možné aby sme se propadli do průměru - vždyť tam Barca nikdy ani nebyla .. s Messim je to něco výjimečného ale i bez nej budeme TOP

ximpp

4
2019-03-07 14:41:47

Nepovažuji za průměr skončit třetí čtvrtý v lize a postoupit do vyřazovacích bojů v LM. Také neříkám, že nemůžeme a že nebudeme znovu mistry ligy i po Messim, jen že o podobné úspěšnosti jako s Messim už to nebude.

bulldozer

1
2019-03-07 14:28:44

Messi hra za dvoch ale nasa zaloha hra pri utoceni na pol plynu. Az sa zbavime posuvacov lopty tak to nebude tak zle.

PETERKRIZAN

1
2019-03-07 13:39:04

messiho nie je momentalne schopný nikto nahradiť ako individualitu,musia posilnit team,čo sa deje,dembele,arhur,alena,puig,todibo,umtiti,coutinho,semedo,lenglet ,de jong je skvela kostra,ale treba ju vhodne doplniť,ja si myslim že de light je nevyhnutny ,myslim že ho kupia a ja by som bojoval o rashforda,ten bude skvely o 2-3 roky,mbape stagnuje ale tento sa zlepsuje kazdym dnom

Malloy

5
2019-03-07 14:14:02

Hej nahradiť Messiho... Polemizujete tu zbytočnostou totálniu môže prísť naspet aj neymar a Messiho nebude môže tiež prehrať všetko ako Madrid ale môžme všetko vyhrať Madrid nemal slabé mužstvo píšete ako keby prehrával 3 sezóny v kuse v novej sezóne bude nový Madrid

rominho

7
2019-03-07 14:25:01

za messiho sme mali nahradu, lenze neymar je prec. v case, ked bol leo zraneny, prave ney bol tahunom muzstva. a barca vtedy hrala skvele. bez lea to pojde, pridu dalsi hraci, dembele moze este teraz pri leovi vyrast. nemam obavu. v Madride je skor problem, ze nedoplnali kader. stale hraju ti isti, mladych sa bali zapracovat. taky ceballos by mal hravat stale na ukor krossa napr.. alebo benzema sa mal uz davno pakovat a lewandovski by daleko viac pasoval do ich centrov.. to ze ronaldove goly chybaju je jasne, ale keby tam bolo zdravsie, konkurencieschopne prostredie s poriadnym trenerom, hladne po vitazstvach, real by bol este silnejsi ako za R7.

freerider22

2
2019-03-07 14:44:22

no, ak sa pocita, ze Dembele je nahraza za Neymara, tak potrebujeme nejakeho geniusa za Messiho, co Cou nie je kvoli tomu, ze mu nesedi pozicia ... a samozrejme dobreho hrotaka

FCBCN

3
2019-03-07 14:55:50

Messi sa nahradiť nedá, to však neznamená, že Barca nemôže byť top. S Messim ak sa chce, tak nikto nemá šancu, bez neho ak sa bude chcieť tak šance budú ale nie 80:20 ako s ním.

Treble nebude len tak dosiahnuteľné. LM je turnaj tam vyhráva vo veľkej miere šťastie.
Real nebol posledné roky silný, mal len šťastie. Veď minulu sezónu mal stratu takmer 20 bodov v lige. V lige sa to nedá skryť ako na turnaji. Pozrite si kde je PSG v LM, proste majú smolu, zranenia, smolný zápas atď. Da sa čakať ze aj Juventus vypadne a to sa posilnlili o Ronalda...
A Manchester U. postupil s rezervným timom cez PSG :)
Barca bude top klub ale na Messiho talent si musíme počkať X rokov. Hlavne by mali dalej pracovať s mladezou a hladat talenty ktore to maju v hlave. Nie kupovať hlava nehlava, viď Couthino, Dembele... Napr. Aj Vinicius, je to atlet ale v hlave podla mna na to nemá...
Messi to má v prvom rade v hlave a takych je malo medzi sportovcami. Navyse je dost moze ze on je lahky autista, co vysvetluje jeho genialitu...

Malloy

3
2019-03-07 17:26:52

Nemá v hlave boha keď coutinho a dembele nemáju futbalové myslenie tak potom neviem ty si isto nejaký lovec talentov pre slovan :D :D

FCBCN

4
2019-03-07 20:22:32

Ja som nepovedal ze nemaju futbalove myslenie. Ale ze kupuju hlava nehlava. Cena za Cou a Dembeleho vs ich vykon nie je velke terno. Dembele dokaze vymysliet nieco necakane, len si pozri kolko potrebuje minutaze na gol.. Dobre sa na neho pozera ale castokrat je zufaly. Couthino este horsie, snad to je len docasne.
Kazdopadne ak nebude Barca vediet vychovat svojich, bude tuctova a pre mna nezaujimava.. Mne je najviac sympaticka kvoli LaMasii a tomu ze hra viac hlavou ako silou. To je pre mna znacka Barca.
Snad som to vysvetlil zrozumitelnejsie.

Malloy

1
2019-03-08 15:51:04

Hlava nehlava hlavne ze keď odišiel neymar každý jeden z vás tam chcel countinha a dembeleho ste išli roztrhať vo vedení ich aby ich kúpili... A ďalej dembeleho vôbec není na úrovni countinha teraz skôr vymysli veci aj spraví ich dobre a countinha začal dobre no ale teraz snaží sa ale nejde mu to možno by by niekde v strede lepšie využil svoj potenciál

kluc

-2
2019-03-07 15:57:00

Zidane bol len tréner ktorý mal u riti čo bude s Realom keď odíde. 3 roky nikoho poriadneho nekúpili a to sa teraz ukazuje. Barcelona má výhodu lebo každý rok sa snaží niekoho priviesť či sa darí alebo nie.

mikimi122

8
2019-03-07 16:15:39

Skôr pokiaľ dobre viem, tak Zidane chcel hráčov, ale Perez nedovolil, a preto Zidane odišiel.

T0mIO

-6
2019-03-07 16:37:17

Absolútne nemám obavu co bude po messim. Naopak, celkom sa na to teším. My nepotrebujeme messiho nahrádzať. To je veľká výhoda.

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.