FC Barcelona chce dnes večer rozhodnúť o svojom postupe do semifinále Ligy Majstrov. Na druhej strane ihriska však s presne tým istým zámerom stojí Manchester United. Katalánci majú z prvého stretnutia z Old Traffordu jednogólový náskok, no Červení diabli už proti PSG ukázali, že si dokážu na výjazdoch poradiť až nečakane dobre. La Vanguardia pri príležitosti dnešnej odvety na Camp Nou pripravila pohľad na 5 kľúčových taktických aspektov zápasu.

1. Hra za chrbtom druhej línie Manchestru

Aj napriek náskoku z prvého zápasu, Barcelona musí dnes vybehnúť na trávnik s cieľom navýšiť náskok. Manchester United je ako tím špecialistom vo využívaní istých momentov v zápase, počas ktorých súper trochu zaváha. Hra Barcelony takisto stráca na kvalite, keď nie je ofenzívna. Pred zápasom sa dozvieme, či Ole Gunnar Solskjaer staví na rozostavenie 4-4-2, ktoré doviedlo mužstvo k víťazstvu v Paríži. Barcelona zápas začne pravdepodobne s Coutinhom v zostave a ukončí ho s Dembélém. Bez ohľadu na rozostavenie súpera bude hľadať priestor pre hru medzi líniami, zvlášť prostredníctvom Lea Messiho. V ideálnej situácii by mužstvo Ernesto Valverde hralo medzi líniami už za chrbtom Paula Pogbu a Scotta McTominaya, predovšetkým na strane Francúza. Pogba má tendenciu zapájať sa do každého presingu v jeho blízkosti a pohybovať sa dopredu pri každej ofenzívnej akcii, čím za svojim chrbtom necháva voľný priestor. Táto taktika by bola pre United varovaním, že každá akcia v útoku aj s účasťou Pogbu sa môže skončiť príležitosťou pre domáce farby.

2. Získanie času pre Lea Messiho

Predpovedať Solskjaerov plán pre dnešný zápas je nesmierne ťažké. A to v systéme s piatimi obrancami ako aj v rozostavení 4-4-2, sa hostia pokúsia znepríjemniť život krajným záložníkom Barcelony. Práve preto budeme zrejme opäť vídať Messiho na stiahnutejších pozíciách. V tomto prípade bude dôležité, aby Messiho spoluhráči boli v jeho blízkosti v neustálom pohybe práve vtedy, keď bude mať loptu. Vďaka tomu bude mať kapitán Barcelony čas dosiahnuť na zónu, z ktorej bude môcť vystreliť na bránu súpera.

3. Vzdušné súboje Sergia Busquetsa s Paulom Pogbom

Kľúčovú úlohu zohrá tá časť ihriska, ktorú obsadia títo dvaja hráči. Po príchode Solskjaera získal Francúz na trávniku oveľa viac slobody a bol oslobodený spod mnohých povinností súvisiacich s rozostavením, pretože teraz má na pomoc spoluhráčov. McTominay, Nemanja Matić či Fred stále Pogbu istia a ten sa môže rozhodnúť, v akých priestoroch sa bude pohybovať. Záložník sa snaží vybrať si ten správny moment, aby sa prekvapilo ocitol pred pokutovým územím. V prípade akcií, ktoré sú vedené po krídlach, si stále nájde miesto aj v pokutovom území. V ofenzíve United vsádza na formát 2+1, v ktorom Pogba je hráčom nabiehajúcim zo stiahnutej pozície.

Dnešné stretnutie môže byť plné vzdušných súbojov. Na Old Trafforde sme ich videli až 36 a mnohé z nich sa skončili odrazenými loptami s možnosťou hrať druhú loptu. V závislosti od toho, kto vyhrá, tieto strety môžu vytvoriť príležitosti na získanie lopty alebo pokračovanie akcie s ďalšou prihrávkou. Ak berieme do úvahy fyzický fond hráčov Manchestru, musíme uznať, že hráči Barcelony si v týchto vzdušných súbojoch neviedli zle, veď v prvom zápase vyhrali 40% z nich. Dnes musia Katalánci v tomto smere zviesť tuhý boj, aby súperovi neumožnili získať prevahu.

4. Zmena tempa hry

"Barcelona vie najviac ublížiť, keď môže behať," povedal Rubi na tlačovej konferencii pred derby Katalánska. Blaugranas sú silní v každej fáze hry a za rôznych okolností, takisto pri prechode z obrany do útoku. Jej najsilnejšie stránky sa však ukážu vtedy, keď dominuje, zvlášť v takom zápase ako proti Manchestru, ktorý stavia svoju hru na takýchto prechodoch. Barcelona musí šikovne nastaviť rýchlosť svojich útokov. Zverenci Ernesta Valverdeho v prvom stretnutí nepustili súpera ani k jednej priamej strele na ter Stegena a to hlavne kvôli usporiadanej hre. Barcelona na Old Trafforde ukázala 807 prihrávok, čo je veľmi dobré číslo. Takáto hra Barcelone umožní zachovať pokoj v defenzíve počas útokov. Dnes by Blaugranas mali hrať o niečo ofenzívnejšie a riskantnejšie a zmeny tempa v útoku pozične zladiť s upokojením hry, keď bude rozumnejšie udržať sa pri lopte.

5. Žolík Dembélé

Barcelona disponuje dodatočnou kartou do hry v osobe Dembélého. Francúz je skvelý driblér, ktorý môže vytvoriť výhodu pre svoj tím v každom momente. Je pravdepodobné, že Valverde sa rozhodne Dembélého na začiatku zápasu nechať na lavičke, no neskôr sa určite objaví na trávniku. Jeho schopnosť využiť voľný priestor a vertikálna hra môžu pomôcť rozvrátiť defenzívu Manchestru, ktorá je poznačená výpadkom hráčov. Dembélé odohral dôležitú úlohu v zápase s Lyonom a dnes môže byť opäť rozhodujúci.

zdroj: La Vanguardia
foto: fcbarcelona.com

maros1

9
2019-04-16 19:49:07

Myslím, že najklúčovejší bod je ten s Dembelem. Na posledných 30 minút keď budú hráči unavení môže rozhodnúť práve on svojou rýchlosťou / za predpokladu inej koncentrácie ako s Huescou /, len aby s nim vládali naši.....

bulldozer

-2
2019-04-16 20:06:31

Ja myslim ze za 90 minut by toho stihol viac.

GabrielSVK

0
2019-04-16 20:11:01

Zostava...
ter Stegen
Roberto, Pique, Lenglet, Alba
Rakitič, Busquets, Arthur
Messi, Suarez, Coutinho

zdeklu

1
2019-04-16 20:11:20

50 min do zapasu a zostavy ?

zdeklu

-1
2019-04-16 20:14:02

likas spinka?

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.