FC Barcelona si počas týždňa zabezpečila postup do semifinále Ligy Majstrov, no pred úvodným duelom proti Liverpoolu ju čaká prv trojica ligových zápasov. Prvým súperom zverencov Ernesta Valverdeho je Real Sociedad. Kľúčové taktické aspekty pred týmto stretnutím sú jasné.

Kombinácia hry s prihrávkami a intenzitou

Dnešný zápas nebude pre hráčov Blaugranas jednoduchý z pohľadu fyzickej pripravenosti kvôli vyčerpávajúcej odvete s Manchestrom United. V nasledujúcom kole Blaugranas odohrajú zápas opäť v strede týždňa, ale tentoraz existuje priestor na chybu. Body sú dôležité, aby si Katalánci čo najskôr zabezpečili ligový titul, ale rovnako kľúčový bude oddych pre dôležitých hráčov prvého tímu pred zápasom s Liverpoolom.

Ernesto Valverde musí mať tento fakt na pamäti a nájsť optimálnu rovnováhu medzi oboma potrebami. Zdá sa, že dnešný zápas bude ideálny pre dvoch hráčov: Dembélého, ktorý po zranení potrebuje minúty a Artura Vidala, ktorý je vždy zárukou tej správnej intenzity hry. Okrem týchto dvoch hráčov na trávniku podľa všetkého uvidíme Semeda, no zvyšok hráčov by mal byť totožný ako v základe proti United. Takto zostavená základná jedenástka by v sebe mala skombinovať hru s prihrávkami a intenzitu, aby získala tri body.

Dodatočný hráč v krajných priestoroch

Real Sociedad je v strede poľa silnejší. Zapríčinili to dobré výkony Diega Llorenteho. Na druhej strane majú zverenci Imanola Alguacila problémy, ak sa súper pohybuje v prechodných zónach a preto je dôležité to, aby Barcelona využila krajné priestory na oboch stranách trávnika na vytvorenie príležitostí. Ide o neutrálne zóny, v ktorých sa pohybujú krídelníci. Uvidíme, či Real Sociedad do zápasu pošle pre Alguacila typické rozostavenie 4-2-3-1, alebo sa tréner odhodlá k nejakej zmene, aby posilnil tím na týchto pozíciách. Dodatočný hráč v týchto priestoroch bude kľúčovým faktorom, zvlášť počas neprítomnosti Zurutuzy. Je možné, že Barcelona si bude vedieť nájsť cestu k bránke okolo rohov pokutového územia.

Ostražitosť pri prechode Realu Sociedad do útoku

Real Sociedad má silné argumenty vo fáze prechodu do útoku: Oyarzabal, Sandro či Juanmi. Ako býva zvykom v domácich zápasoch Barcelony, Blaugranas na seba vezmú tvorenie hry, čo by pre hostí bolo úplne príjemné. Real Sociedad na výjazdových zápasoch trávi 32% času na svojej tretine ihriska a z pohľadu tejto štatistiky sa nachádza na čele La Ligy. Cieľ hostí je jasný: dlhé a presné prihrávky, vďaka ktorým budú môcť využívať prednosti svojich útočníkov.

Vo väčšine týchto akcií je hlavnou postavou Juanmi, ktorý vždy narobil problémy obrancom Barcelony v pokrývaní veľkého priestoru. Nie je náhoda, že tento hráč sa podieľal na troch zo štyroch posledných gólov Realu Sociedad v La Lige - dva góly a jedna asistencia. V týchto momentoch si obrana Blaugranas musí zachovať adekvátnu ostražitosť.

Vysoký presing

Jedným z charakteristických prvkov súčasnej barcelonskej hry je presing na súperovej polovici, zvlášť na Camp Nou. V mnohých prípadoch práve tento presing predchádzal streleniu prvého gólu v zápase. Dnes bude presing opäť veľmi dôležitý, ale hráči hostí musia vziať do úvahy ďalší faktor. Real Sociedad má v tíme istú prednosť, keď sa nachádza pod tlakom. Je ňou brankár Gerónimo Rulli, ktorý disponuje veľmi ďalekým nákopom. Hráči Realu Sociedad pod tlakom neváhajú poslať loptu brankárovi a ten dlhou prihrávkou aktivuje krídelníkov alebo krajných obrancov.

Štatistiky hovoria o tom, že Rulli počas zápasu zaznamená 7,2 dlhého nákopu s presnosťou 64,9%, vďaka čomu patrí medzi najlepších brankárov v La Lige po Ter Stegenovi a Pau Lópezovi. Z tohto dôvodu sa presing Barcelony musí odohrávať na dvoch úrovniach, aby zabezpečil pripravenosť tímu na prípadnú dlhú prihrávku Rulliho na obrancov či krídelníkov.

Oyarzabal a spolupráca Williana Josého s Lucom Sangallim

Krídelník Realu Sociedad je s určitosťou najlepším hráčom tímu. Má len 22 rokov, no už teraz je futbalistom, ktorý má všetky potrebné prednosti na to, aby hral v poprednom tíme. Lepšie využíva ľavú nohu, ale nebráni mu to hrať na oboch stranách útoku. Imanol Alguacil ho nasadil na oboch krídlach, ale aj v strede útoku. Oayrzabal disponuje skvelou technikou, o čom svedčia aj štatistiky. S 12. gólmi je najlepším strelcom tímu a spolu s Januzajom vyslali na bránu súpera najviac striel. Je nenahraditeľným kúskom skladačky trénera Realu Sociedad.

Okrem nich je stále nebezpečným hráčom Willian José, ktorý v tejto sezóne strelil už 10 gólov. Dobre spolupracuje s rýchlym a dynamickým Lucom Sangallim, ktorého Alguacil často nasadzuje na poste mediapunta. V posledných štyroch zápasoch zaznamenal 2 asistencie a patrí medzi najtalentovanejších odchovancov akadémie Realu Sociedad.

zdroj: La Vanguardia
foto: fcbarcelona.com

PETERKRIZAN

0
2019-04-20 20:40:59

Preco neda cilesena nechapem

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.