Semifinalový dvojzápas medzi Barcelonou a Liverpoolom bude viac než len posledné anglicko-španielske zápolenie o postup do Madridu. Pri všetkej úcte k zázrakom, ktoré so svojimi mužstvami robia Mauricio Pochettino a Erik ten Hag, duel dvoch klubov s piatimi ušatými trofejami je právom označovaný ako predčasné finále. Camp Nou verzus Anfield, Van Dijk verzus Messi, Suárez i Coutinho proti bývalým spoluhráčom a predovšetkým Jürgen Klopp verzus Ernesto Valverde. Dvaja géniovia s rozdielnymi koncepciami proti sebe nastúpia po prvý raz a fanúšikovia sa tak môžu tešiť na vynikajúce stretnutie takticky vyspelých tímov hrajúcich moderný ofenzívny futbal.

„Nemám rád tiché pesničky, preferujem heavy metal,“ hovoril po svojom príchode do Liverpoolu charizmatický Nemec z Čierneho lesa. Zápasy The Reds pod Jürgenom Kloppom skutočne pripomínali heavy metal, boli šialené, zábavné, napínavé, kontroverzné, i keď nie vždy so šťastným koncom. Tri finále za tri roky, no ani jedno víťazné. Žiadne trofeje, príliš časté chyby v obrane a individuálne výkony ako z nočnej mory v najdôležitejších momentoch Kloppovho pôsobenia na Merseyside. To všetko sa zmenilo k lepšiemu. Investície do Alissona Beckera, Fabinha a Virgila van Dijka spolu so vzostupom Trenta Alexandra-Arnolda či Andyho Robertsona kompletne premenili nestabilnú obranu na jednu z najlepších na svete. Dvadsať inkasovaných gólov v tridsiatich šiestich ligových zápasoch hovorí za všetko. Už to nie je Kloppov obľúbený heavy metal, medzi jednotlivými výsledkami sa síce vyskytuje menej štvor-päť-gólových nádielok, ale aj menej zbytočných prehier a remíz so súpermi zo spodnej polovice tabuľky. Snáď jediné, čo sa od jesene 2015 nezmenilo, je formácia 4-3-3 s jedným defenzívne ladeným záložníkom. Len zriedka používal Klopp rozostavenie 4-2-3-1, proti Barcelone to však neprichádza do úvahy. Poďme sa pozrieť na roly, silné stránky a slabiny jednotlivých hráčov.

Do brány sa postaví Alisson Becker. Okrem pár chýb v lige bol počas celej sezóny spoľahlivým gólmanom. Nemá problémy so strelami z diaľky ani s centrami, obstojí aj ako sweeper-keeper.

V strede obrany uvidíme na 99% dvojicu Matip-Van Dijk. Forma Joëla Matipa išla v posledných mesiacoch výrazne nahor a pri zranení Joea Gomeza odsunul na vedľajšiu koľaj aj Dejana Lovrena. Urastený Kamerunčan priniesol do hry Liverpoolu zaujímavý prvok – ako stopér rád vystupuje z obrannej línie a s loptou vie predriblovať hlboko na súperovu polovicu. Proti Blaugranas však zrejme takéto výlety skúšať nebude, keďže to predstavuje priveľký risk a Messi by prípadnú dieru v obrane poľahky využil.

Virgil van Dijk je pre Barçu hrozbou vďaka hlavičkárskym schopnostiam a dlhým prihrávkam za obranu, prvoradý bude však jeho výkon v obrane. Dokázal si už poradiť s útočníkmi ako Kane a Lewandowski a nemám pochybnosti o tom, že dokáže zastaviť aj Luisa Suáreza. Je tu ale obrovský problém menom Lionel Messi, sám Virgil sa priznal, že nemá potuchy, ako ho zastaviť. Jedno je isté, Klopp sa poučí z chyby Solskjæra a nenasadí na Argentínčana osobného strážcu.

Bermudský trojuholník pred Alissonom doplní Fabinho. Brazílsky defenzívny štít sa neraz zaskvel výborným čítaním hry, protihráči pokúšajúci sa o brejk si práve na ňom často vylámu zuby. Bude mať plné ruky práce s vynikajúcou zálohou Barcelony a jeho výkon môže mať zásadný vplyv na zápas.

Na ľavom kraji premáva Andy Robertson. José Mourinho raz povedal, že je unavený len zo sledovania tohto škótskeho beka. Vytrvalosť a húževnatosť Robertsonovi rozhodne nechýbajú. Priaznivcom Liverpoolu zostáva len dúfať, že ho Messi dákou kľučkou nepošle nazad do Queen's Parku. Na opačnej strane nastúpi Trent Alexander-Arnold. Odchovanec LFC zaznamenal za ostatné dva roky obrovský progres a pri riešení defenzívnych situácií pôsobí už v mladom veku ako skúsený mazák. Robertson aj TAA využívajú rýchlosť a techniku pri nábehoch na krídle a centroch, dokopy majú v súčasnom ročníku Premier League na konte 19 asistencií. Obaja sa umiestnili v tíme sezóny anglickej ligy a patria medzi najlepšie dvojice krajných obrancov v Európe. Paradoxne môže byť v stredu ich najväčšia zbraň použitá proti nim. Messi a Dembélé budú pripravení využiť každý meter priestoru, ktorý za sebou Robertson či Trent nechajú. Kľúčová bude v tom prípade práca stredopoliarov, ktorí sa budú musieť včas vrátiť a zaskočiť za krajných bekov.

Nečudoval by som sa preto, keby na ľavej strane zálohy nastúpil Naby Keïta. Guinejská mašina je totiž na takéto úlohy ako stvorená. Keïta vie naháňať svoju korisť ako predátor až do vlastnej šestnástky a navyše je skvelý pri prechode do útoku. Problémom je uňho disciplína, občas aj nevyspelosť a netaktické riešenie situácií. Ďalšími možnosťami sú Georginio Wijnaldum, James Milner a kapitán Jordan Henderson. Wijnaldum je spoľahlivý na lopte a zodpovedný smerom dozadu, Milner je neuveriteľne pracovitý, zahráva penalty a nebezpečne centruje, Henderson sa po presune na ofenzívnejšiu pozíciu (pred príchodom Fabinha hrával šestku) prezentuje výbornými výkonmi. Akokoľvek to Klopp na Camp Nou poskladá, stred poľa Liverpoolu čaká proti Arthurovi, Rakitićovi či Busquetsovi nesmierne náročná práca.

Nedá sa stopercentne povedať, či uvidíme kompletný trojlístok Mané-Firmino-Salah. Druhý menovaný totiž pre zranenie nehral proti Huddersfieldu. Nemalo by ísť o nič vážne, no keby Firmino proti Barcelone nenastúpil, nahradil by ho zrejme Divock Origi. Brazílčan by bol citeľnou stratou, usilovné napádanie a pohyb, ktorým umožňuje Salahovi a Manému dostávať sa do nebezpečných priestorov, z neho robia nepostrádateľnú súčasť tímu.

Podobne ako Blaugranas, aj Liverpool sa bude snažiť využiť protiútoky po krídlach. Alba a Semedo sa budú musieť mať celý čas na pozore, Mané a Salah budú striehnuť na každú vhodnú príležitosť na bleskurýchly šprint. Valverde nebude môcť hrať na vysoko postavenú obrannú líniu, keďže obaja Afričania sú schopní jediným nábehom oklamať ofsajdovú pascu a ocitnúť sa zoči-voči brankárovi. Pri bránení budú mať čo robiť proti dotieravej dvojici Alba-Semedo.

Kloppovci nenechajú nič na náhodu a budú odhodlaní streliť na súperovom trávniku aspoň gól. Valverde si nemôže dovoliť otvoriť hru, ale bolo by nanajvýš zbabelé vyčkávať na protiútoky a spoliehať sa na genialitu Messiho. Očakávam preto atraktívny futbal s množstvom zaujímavých minisúbojov. Nech to dopadne akokoľvek, stredajší zápas výrazne napovie, ktorý z tímov sa priblíži ku šiestemu triumfu v najprestížnejšej klubovej súťaži Európy. Tak si ho užime.

zdroj: Martin Kips
foto: facebook

Fishinko

16
2019-04-29 10:45:30

pekna analyza.. ale je tam viacej ale..

bude hrat semedo / sergi? bude hrat arthur alebo vidal, pripadne obaja? bude hrat coutinho alebo dembele?
je tam vela aspektov, ktore ovplyvnia dianie na ihrisku.. a s kazdou zmenou v zostave bude aj ina taktika.. po vikende cakam vzadu defenzivnejsieho roberta, ktoremu bude pomahat ivan.. v strede arthur na kontrolu lopty a v predu coutinho, ktory sa v spravnom case dostava do formy

Milan87

14
2019-04-29 12:09:47

Defenzivnejsi roberto? Odkedy je roberto defenzivnejsi? Iba preto lebo nedá pokaždé ten isty už čitelný náběh este nie je defenzivnejsi! Ma ten nelson aspon 2 asistencie? Roberto ma pomaly viac ako alba. Nabieha iba do šancí, stačí mh to 2x 3x za zápas a aj tak vymyslí vzdy viac ako semedo co tam len kosi lajnu a nevie poriadne co potom s loptou.

Fishinko

12
2019-04-29 12:21:05

bohuzial rychlostnym typom hracov nesedi nas styl hry.. ci uz dembele alebo semedo, ked sa mozu dostat do brejku, tak tu loptu proste nedostanu a nasleduje 15 prihravok a lopta skonci u messiho nech nieco vymysli

BayernMunchen

6
2019-04-29 12:44:18

Najpr si spocitaj kolko golov sme dostali v zaoasoch s robertom a kolko v zapasoch so semedom. Prvou ulohou obrancu je branit a nie asistovat

jokerito

-1
2019-04-29 12:48:43

A ty tuto statistiku mas? Ked sa tvaris ako keby bol fakt, ze s RObertom dostavame viac golov?

Fishinko

6
2019-04-29 13:07:02

dal som si tu namahu a spocital som to v lige.. bral som len kto bol v zaklade.. semedo 13 roberto 19.. z toho 2 sme dostali ked hrali obaja ( miesto albu jeden)

jokerito

-1
2019-04-29 13:25:04

Ok , chvalim ta ze si si dal tu namahu. Mna len zaujimalo, ci to vie alebo to striela len tak z brucha.

BayernMunchen

-4
2019-04-29 13:29:40

Nevedel som presne cisla ale narozdiel od vacsiny miestnych si dokazem zapamatat viac ako vysledok zapasu z minuleho tyzdna. A kedze som videl kazdy zapas viem kto je horsi obranca. A vdaka Fishinkovi za cisla, ktore len potvrdili ze mam pravdu, ako to byva pravidlom...

Fishinko

0
2019-04-29 13:33:45

v LM to je 2 roberto a 4 semedo

jokerito

3
2019-04-29 13:39:40

Zapasy som videl cele aj ja. Ok takze konecna bilancia obdrzanych golov je je 21:17. Nie je to ziaden markantny rozdiel , navyse je podla mna mimo urcit kto je lepsi obranca len podla toho ci sme v tom zapase dostali gol alebo nie. NEzalezi to iba od jedneho beka ale od celeho muzstva. Moj nazor je ze ako Semedo tak aj Roberto maju svoje silne a slabe stranky a ani jedne z nich nie je natolko lepsi aby druheho natrvalo posadil. V podstate ich Valverde rotuje.

jokerito

4
2019-04-29 13:42:46

V prospech Semeda sice hovori jeho rychlost, ale vezmime si napriklad Classico, kde mu ani ta nepomohla a proti ich rychlemu utocnikovi horel. Naopak ROberto ma tendenciu vzdy tazke zapasy s tazkymi supermi zahrat nad svoj standard. To je podla mna velmi dobra vlastnost. Tym ale nechcem povedat, ze musi hrat on . V tipovacke na stredu mam napr Semeda...

Fishinko

7
2019-04-29 13:47:16

jokerito v clasicu horel kvoli tomu, ze roberto mu ako pravy zaloznik vobec nepomahal.. kdezto v tom druhom mu ivan pomahal az az.. to bol ten rozdiel.. tam si roberto neplnil svoje povinnosti jak mal.. ale suhlasim s tebou ze kazdy ma svoje + aj - a valverde ich podla mna v celku dobre toci

BayernMunchen

-1
2019-04-29 14:48:50

Prrsne tak fishinko. V druhom classicu hrali na viniciusa zdvojovanie zatial co v prvom bol kazdy suboj 1 na 1 proti semedovi. Konecne je tu clovek ktory trochu rozumie futbalu

Milan87

-3
2019-04-29 15:15:18

Kolko golov? Ja si hlavne pametam ako kane a vinicius vykupali nelsona. Ale tu šlo o to ze je ofenzivnejsi nie o to kolko golov cez neho islo

bulldozer

-3
2019-04-29 16:16:38

To sa ti asi muselo snivat ze to tu furt opakujes dokola. Ale realita je taka ze Vinco ani raz cez Semeda nepresiel.

mikimi122

11
2019-04-29 10:50:12

Niečo mi hovorí, že Valverde bude chcieť hrať prvý zápas v 4-4-2 s Arthurom aj Vidalom v zálohe. Pokiaľ vyhráme, tak mi je úprimne jedno ako to poskladá.

GabrielSVK

12
2019-04-29 12:54:03

Tohto zápasu s Liverpoolom sa bojím najviac. Myslím si, že po zápase s Bayernom v LM, kde sme síce hrali nádherné a vyhrali, tak toto bude asi najťažší zápas za posledné roky. To čo dokázal Klopp s Liverpoolom, tak to klobúk dole a mám pred nimi obrovský rešpekt. Podľa mňa to bude veľmi ťažký zápas.

ximpp

6
2019-04-29 13:01:41

Ještě na podzim prohráli v Lm všechny tři venkovní utkání ve skupině, ale teď je to dokonalá mašina, my budeme muset být ještě dokonalejší.

jokerito

11
2019-04-29 13:24:04

Ja sa praveze nicoho nebojim. Nemame v podstate co stratit ani keby nas vyradili lebo sem nevstupujeme ako ziadne favorit. Bude to suboj top klubov. Dufam, ze uvidim krasny futbal a keby aj vypadneme so ctou tak vypadneme no. Samozrejme tuzim po dalsej trofeji LM nie ze nie.

maros1

4
2019-04-29 13:13:16

Áno - rozhodne stred poľa myslím si. A rovnako si myslím, že Barca neotvorí hru a nebude hrať hr a bude sa snažiť držať loptu. Dembele je rýchly to je fakt, no robí množstvo chýb a hlavne stráca fatálne lopty, preto si myslím, že nenastúpi v základe ale až v druhom polčase - podľa okolností

bulldozer

2
2019-04-29 13:43:46

Podla statistik z LM straca Suarez 4.2 lopty na zapas, Cou 4 lopty, Messi 3.1, Dembele 2.3, Arthur 1.9 a Semedo 1.4, Alba 1.1, Busi 1.1, Sergi 0.9, Raki 0.9, Lenglet 0.5, Pique 0.

FCBarcelona2018

8
2019-04-29 13:17:32

Podľa mňa ešte ani Valverde ani Klopp nevedia kto a na akom poste bude hrať. Obe mužstvá majú obrovskú kvalitu a budú rozhodovať maličkosti, ktoré môžu rozhodnúť o postupe jedného alebo druhého. Škoda len, že sa tieto dve mužstvá stretli už v semifinále. Podľa mňa je to predčasné finále. Napriek tomu verím, že Barca má väčšiu kvalitu a dostane sa do finále.

T0mIO

4
2019-04-29 15:21:10

Prečo škoda? Aspoň uvidíme 2 takéto zápasy a nie iba 1

2sjr

0
2019-04-29 16:17:26

Super článok až má strieška zima ale to môže aj fanúšika Liverpoolom je to 50 na 50. Nikto nebude špekulovať a nastúpi sa s tým najlepším . Ide len o to kto bude viac nažhavený a psichycky v pohode.

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.