Tlačovú konferenciu má za sebou aj tréner FC Barcelona Ernesto Valverde. Už zajtra sa odohrá prvý zápas semifinále Ligy Majstrov na Camp Nou medzi Barcelonou a Liverpoolom. Diskutovať bolo o čom.

Barcelona a Liverpool sú v súčasnosti v najlepšej forme spomedzi európskych klubov?

"Neviem, či v najlepšej forme, ale to práve my zahráme v semifinále. Liverpool hrá ešte so City o titul a my sme už majstrom. Naša cesta v tejto Lige Majstrov bola o niečo iná. Náš súper má výnimočných útočníkov, hrá s vysokým presingom a drží si vysoký rytmus hry. Klopp to dokazoval už v Borussii Dortmund. Liverpool v Premier League prehral iba raz, určite bude ťažké ho poraziť."

Čo bude zajtra dôležitejšie? Streliť gól či neinkasovať?

"Hráme doma, takže chceme vyhrať, hoci samozrejme vieme, akú veľkú hodnotu má čisté konto. Odohrať jeden dobrý zápas nestačí, sú potrebné dva. Nemôžeme sa nesústrediť na 10 minút. Liverpool sa snaží za 15 minút rozobrať súpera a často sa mu to darí."

Messi na začiatku sezóny vyjadril špeciálnu chuť vyhrať Ligu Majstrov. Ako sa má?

"Má sa dobre a je pravda, že tento mesiac si oddýchol viac, než ostatní, takisto preto, lebo sme odohrali dva zápasy Ligy Majstrov a tri ligové zápasy za dva týždne. Kalendár je nabitý a my sme si chceli zabezpečiť titul. Teraz sme všetci pripravení."

Klopp uviedol, že Camp Nou nie je svätostánok. Čo očakávaš od fanúšikov?

"Camp Nou a fanúšikovia zohrali v posledných týždňoch rozhodujúcu úlohu. V mnohých zápasoch sme videli 90 000 fanúšikov a to stojí za zmienku. Očakávame, že zajtra to nebude iné. Predpokladáme, že keď pôjdeme na Anfield Road, fanúšikovia Liverpoolu ho takisto budú podporovať. Myslím si, že Klopp chcel svojimi slovami vyňať trochu napätia z dvojzápasu.  Zdá sa, že je koniec sveta a pritom je to len trávnik, 2 bránky a 22 hráčov snažiacich sa streliť gól."

Liverpool stále bojuje o titul v Anglicku. Je to pre Barcelonu výhoda?

"Neviem, každý si môže myslieť, čo chce. Boj o titul udržiava tím v dobrom rytme. Je to len otázka zápasu počas nasledujúceho víkendu. My máme o niečo väčšiu možnosť rotovať, ale semifinále je semifinále. Na únave nezáleží."

Najťažší zápas Valverdeho trénerskej kariéry?

"Ja sa takisto snažím zbaviť drámy. Niekedy aj iné zápasy, v ktorých ide o tri body, ktoré zaručujú udržanie sa, sú takisto dôležité a plné napätia. Poznám však niekoľko osôb, ktoré by sa so mnou hneď menili. Je to dôležitý zápas, v ktorom môžeme predovšetkým našim fanúšikom dať množstvo radosti."

Myslíš, že súčasný Liverpool je nebezpečnejší ako ten spred roka?

"Nemenil veľa hráčov, stále je podobný. Zmenil sa brankár, na trávniku sa môže objaviť aj niekto nový, napríklad Keita. Okrem toho sa veľa nezmenilo. Hra vo finále dodala Liverpoolu skúsenosti. Je to silný súper."

Liverpool nemusí hrať dobre, aby vyhral. Tak ako si povedal, stačí mu 15 minút, aby súpera rozobral.

"Myslím si, že v tomto smere je podstatný psychologický aspekt, nie fyzický. Naposledy hral s Chelsea a spomínané minúty sa pritrafili na začiatku druhého polčasu. Na začiatku oboch polčasov hráči nie sú unavení, musia jednoducho vedieť odpovedať na schopnosti súpera."

Ako sa psychicky pripravujete na tento zápas?

"Veľký rozdiel medzi prípravou na štvrťfinále a semifinále nie je. Ide o 180 minút, dva zápasy a hru proti súperovi, ktorý si zaslúžil postup rovnako ako my. Vieme, že je to dôležitý dvojzápas pre náš klub, ale aj pre nás."

Suarez od zápasu s SD Huesca neoddychoval.

"Dal by som prednosť tomu, aby Suarez nedokončil posledný zápas s Levante, ale potrebovali sme ho na udržanie výsledku. Radšej som vyhral titul, než aby som mu doprial odpočinok."

Čo okrem ofenzívnej trojice je na Liverpoole najnebezpečnejšie?

"Náš súper hrá tímovo, čo podporuje jeho útočníkov. Snaží sa aplikovať presing a ísť s obranou vysoko. Okrem toho skúša získavať lopty na našej polovici. Musíme sa tejto úlohe postaviť."

zdroj: fcbarca.com
foto: fcbarcelona.com

loptajegulata

-46
2019-04-30 22:45:34

Hej to aj minulý rok si preferoval ligu namiesto oddych pre suareza pred zápasmi ligy majstrov a preto nevie v nej dať góly už tak dlho lebo ledva dýcha po 5 minutach.

Vladis_46

top komentár
54
2019-04-30 23:32:43

Ty aj pozeráš zápasy? Luis behá do 90tej minúty, to čo on nabehá a hlavne intenzívne napáda, nerobí žiadna iná deviatka na svete, tak sa uvedom... Jeho hra je X krát platnejšia, ako góly, ktorých zase nedal málo, nato, ako je kritizovaný!

Vladis_46

17
2019-04-30 23:30:18

Inak Sampera už možete aj vyhodiť z tipovačky, Denis by tam tiež nemusel byť, keď je na hostovaní, ale vráti sa, to ešte beriem. Samper už nie je členom tímu. Žiadna kritika, len upozornenie :)

Joan

-7
2019-05-01 08:59:39

čo to vlastne znamená ten Svätostánok?

Marian

2
2019-05-01 14:07:21

V skutočnosti je to chrám, katedrála ale aj kostol. V prenesenom význame, ako to povedal Klopp, je to štadión, na ktorom hrá klub, ktorý je pre jeho fanúšikov posvatný.

Joan

2
2019-05-02 15:51:42

ďakujem Marian

mikimi122

-3
2019-05-01 10:22:41

Ale v druhom polčase mohol dať radšej dole Suareza namiesto Coutinha. Suarez mal nejaké tie šance v prvom polčase, ale v druhom už vyhasol. Narozdiel Coutinho už mal z prvého polčasu okolo 8 striel a v druhom polčase by mu to už mohlo skočiť do brány.

2sjr

-2
2019-05-01 14:01:43

Suarez voľno nepotrebuje , tú kondičku mu môžu závidieť mladíci. Niekedy ozaj nechápem odkial sa to v ňom ešte berie .

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.